Acte de Comandament cu Caracter Militar

Cuprins referat Cum descarc?

1.Aspecte prealabile
2. Evolutia legislativa a reglementarilor care privesc actele de comandament cu caracter militar
3.Stadiul legislativ actual si constitutional
4.Aspecte teoretice privind actele exceptate de la control in contencios administrativ 
5.Concluzii
6.Bibliografie:


Extras din referat Cum descarc?

1.Aspecte prealabile
Tulburata de activitate, alterata uneori de pasiuni sau deformata uneori de unele convingeri intuitive, gandirea umana nu s-a dovedit capabila sa duca pana la capat coerent si obiectiv anuminte rationamente. S-a impus asadar necesitatea interventiei succesive si riguroase de rationament. Cu siguranta, planeta noastra divizata de considerente geografice, economice, religioase, politice, etnice se confrunta cu idei antagoniste care genereaza conflicte sau aliante. In aceasta lume, nu numai o data, logica a devenit nula in fata irationamentului, iar adevarul a fost guvernat de pasiuni. Societati ostile, in care pacea cedeaza crizei si uneori razboiului, exacerbeaza tensiuni si complica existenta umana. Lumea a devenit un mecanism complex, iar pentru a-l intelege si stapani trebuie sa facem apel la cercetare stiintifica. 
Parte componenta a acestei lumi, decurgand din laturile sale antagoniste, actiunea militara este complexa prin natura sa. Generalul Beautere aprecia ca ea se exprima prin socul a doua vointe mereu imprevizibile, uneori irationale. Rezolvarea conflictului impune protectia fortelor si mijloacelor de lupta ce poate varia considerabil in functie de parametrii resurselor morale, nivelului tehnologic si virtuozitatea tehnica.
In contextul actual comandantul are nevoie de cat mai multe informatii pentru ca deciziile luate sa nu implice o serie de urmari nedorite. El trebuie sa aiba in vedere nu numai rezultatul dorit al actiunilor de lupta, dar si implicatiile juridice care decurg in urma acestora. 
Procesul decizional la nivelul administratiei militare incumba responsabilitatea comandantilor de a asimilia o insemnata cantitate de informatii, de a procesa aceste informatii si de a lua decizii pe aceste considerente in situatii de pace sau de criza/razboi care sa vizeze activitatea strict militara a oamenilor din subordine. Acest proces se finalizeaza prin emiterea de acte de comandament cu careacter militar.
Complexitatea activitatilor militare si importanta savarsirii misiunii armatei, in general, a proiectat de-a lungul timpului o anumita pozitie a legiuitorului fata de notiunea de act de comandament cu caracter militar si mai ales fata de interventia puterii judecatoresti in procesul militar decizional.
Lucrarea de fata isi propune sa analizeze aceste aspecte cu implicatii directe in dreptul pozitiv romanesc.
Studiul de fata se bazeaza pe o vasta bibliografie, care mi-a oferit sprijinul stiintific necesar elaborarii lui. Multe lucrari sunt depasite din punct de vedere al relatiei cu evolutia si dinamica legislatiei actuale sau determinarilor de ordin milirar care au suportat transformari substantiale, fapt ce a necesitat documentarea din surse avand uz restrans si propriu Armatei Romaniei , fiind inevitabil la un moment dat aportul personal.
Lucrarea se axseaza pe cateva idei principale care capata contur in capitolele prezentate.
2. Evolutia legislativa a reglementarilor care privesc actele de comandament cu caracter militar
Notiunea de ,,comandament cu caracter militar"
Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 pastreaza aceeasi formulare prezenta atat in Legea nr. 29/1990 cat si in Legea contenciosului administrativ din 1925, notiunea de ,,act de comandament cu caracter militar" fiind folosita pentru prima data, in dreptul romanesc, in art. 107 alin. final al Constitutiei din 1923. Legiuitorul constituant din 1923 a fost preocupat, in mod deosebit, de primejdia ce s-ar crea, pentru conducerea tehnica a armatei, daca s-ar da puterii judecatoresti dreptul sa cenzureze asemenea acte. Razboiul, care este in realitate o suspendare a regimului obisnuit si normal de drept, isi are regulile si legile lui, care contrazic aproape intotdeauna orice conceptie de drept. Avand ca tinta ime!diata necesitatea de a invinge cu orice pret si - din nenorocire - prin orice mijloc, ar fi existat o vadita incompatibilitate intre starea de razboi, de o parte, si putinta de a face ca unele din masurile luate sa fie cenzurate de justitie, de alta parte.
Cu privire la semnificatia expresiei ,,acte ce comandament cu caracter militar", prof. C.C. Dissescu se exprima astfel: Aceste cuvinte sumare, laconice, trebuie lamurite, caci ele pot fi de diferite naturi. Coman!damentul este o totalitate de trupe sau o circumscriptie teritoriala, cateodata unite, puse sub autoritatea unui sef determinat. Acest sef este comandantul, iar actele lui sunt acte de co!mandament. Puterile unui comandant, mai cu seama in timp de razboi, sunt nemarginite, ele pot intrece pe ale capului statului, dupa cuvantul imparatului Napoleon I. El trebuie sa se ingrijeasca de starea trupelor, sa vada de toate trebuintele razboiului, poate dispune de proprietatile particularilor, sa puna contributii, sa faca rechizitii, sa dirige operatiile razboiului, sa comande. Cu alte cuvinte, comandantul este un dictator cu puteri limitate de raspunderea lui catre tara, capul statului si ministrul de razboi. Altfel ar fi stapanul absolut al armatei si al tarii. Puterile comandantului sunt civile, politice, militare. Toate sunt in afara contenciosului administrativ? Cred ca numai cele militare (...). 
S-a conturat, asadar, ideea de baza dupa care, pentru a fi in prezenta unui act din aceasta categorie, trebuie sa fie vorba de un act ce provine de la o autoritate militara (seful statului, ministrul de razboi, comandamentele militare, de corpuri de armata, de grupe de armata, de divizii etc.). Asemenea acte nu pot fi emise de autoritatile civile, precum si cele militare care, din cauza naturii sau a menirii lor, nu sunt comandamente. De aici, problema definirii conceptului de comandament.
In literatura juridica din perioada interbelica, de regula, s-a facut distinctia intre actele de comandament cu caracter militar, actele de guvernamant cu caracter militar (cele specifice starii de asediu, rechizitiile etc.) si actele de administratie militara. Se cuvine a sublinia ca ideea de comandament, fundamentata pe ideea de organizare, de coordonare si de comanda a trupei, si nu pe ideea de manifestare de vointa a unui organ cu caracter militar, rezulta si din modul in care este redactata Legea contenciosului administrativ din 1925. Astfel, in art. 2 alin. (1) din Lege, in spiritul art. 107 alin. final din Constitutia din 1923, se mentiona principiul dupa care puterea judecatoreasca nu are caderea de a judeca actele de guvernamant si actele de comandament cu caracter militar, iar in art. 3 alin. (2) se facea vorbire despre actele autoritatii militare care pot fi atacate in anumite conditii. De unde rezulta, fara putinta de tagada, ca nu orice act al autoritatii militare era act de comandament cu caracter militar. Cea mai buna dovada este faptul ca in mod constant autorii de drept administrativ au tratat actele de comandament cu caracter militar ca un fine de neprimire absolut, iar actele au!toritatii militare ca un fine de neprimire relativ. Despre actele autoritatii militare, denumite de unii autori si acte care intervin in interiorul ierarhiei militare, se sustinea ca, in mod logic, ar trebui supuse controlului instantelor de contencios administrativ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acte de Comandament cu Caracter Militar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!