Venitul

Extras din referat Cum descarc?

VENITUL-SALARIUL, SOMAJUL , PENSIILE, RENTA, CHIRII, DOBANZI, PROFIT
VENITUL
Remunerarea factorilor de productie utilizati in activitatile economice in functie de contributia lor la obtinerea rezultatului se numeste venit.
Astfel, pentru munca depusa de lucratori in cadrul firmelor se asigura salariu, care reprezinta o forma a venitului personal. Pentru contributia capitalului banesc imprumutat se asigura dobanda care este un venit pentru posesorul sumei respective, iar pamantul este remunerat cu ajutorul rentei care devine un venit pentru proprietarul acestuia.
Profitul se distribuie celor care au investit in firma respectiva transformandu-se in venit. 
Tipuri de venit:
a) Venit marginal - venit suplimentar obtinut de o firma care urmarea vanzarii unei unitati suplimentare de produs. Calcularea venitului marginal este deosebit de importanta pentru producator deoarece cu ajutorul acestei marimi se determina cantitatea optima de produse care aduce profit maxim. Astfel o firma isi mareste productia pana in momentul in care costul marginal se identifica cu venitul marginal. Punctul de intersectie al curbei costului marginal (in crestere) cu curba venitului marginal (in descrestere) poarta denumirea de punct optim. Pentru orice nivel de productie care depaseste acest punct optim, costurile marginale vor fi mai mari fata de venitul marginal, iar firma va inregistra pierderi.
b) Venit national - este un indicator macroeconomic care masoara efortul creativ al unei natiuni. Se calculeaza prin insumarea tuturor veniturilor obtinute de posesorii de factorii de productie corespunzatori contributiei acestora la realizarea productiei, la nivelul ansamblul economiei nationale. Venitul national se calculeaza insumand, la scara intregii economii, totalitatea salariilor, dobanzilor obtinute de posesorii de depozite, rentelor obtinute de proprietarii de terenuri, ale veniturilor populatiei si antreprenorilor. Venitul national se mai poate calcula scazand din PNN totalitatea impozitelor indirecte .
c) Venitul perceput - este suma maxima pe care un individ o poate utiliza pentru consum fara sa-si efectueze rezervele materiale sau banesti denumite anexe sau bogatii. Venitul perceput este format din venitul permanent si venit tranzitoriu.
Y=YP+YT
Unde:
Y-venitul perceput
YP- venitul permanent care ramane constant
YT- venitul tranzitoriu, cunoaste modificari de la o perioada la alta.
d) Venitul permanent - venitul unui individ care nu se modifica pe termen scurt. Dupa Milton Friedman, venitul permanent este acea parte a venitului total care este destinat de individ consumului si care nu produce modificari in averea sa.
YP= f(iw)
Unde:
YP- venitul permanent
i- rata dobanzi
w- bogatia unui individ
din aceasta relatie rezulta ca YP este o functie de rata dobanzii si de marimea averii. 
e) Venitul real - reprezinta puterea de cumparare a venitului nominal a unui individ. Se calculeaza raportand venitul nominal la indicele preturilor bunurilor de consum. Daca venitul nominal creste mai lent fata de indicele preturilor atunci venitul real scade. Venitul real indica totalitate bunurilor si serviciilor care pot fi cumparate cu ajutorul venitului nominal intr-o anumita perioada de timp. In venitul nominal al unui individ salarii, dobanda pentru sumele depuse in conturile bancare, ajutoare primite de la stat, chiria obtinuta pentru spatiile inchiriate, renta obtinuta pentru pamantul arendat, pensii.
1 Ce este salariul?
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca. Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani. La stabilirea si la acordarea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta sau activitate sindicala.
Marimea salariilor se situeaza intr-o zona de indeterminare, marcata prin doua limite:
a) Superioara, impusa de productivitatea marginala a muncii, asa cum precizeaza managerul general al firmei care nu va accepta sa plateasca un salariat mai mult decat acesta produce.
b) Inferioara, care este impusa fie in mod individual (prin salariul minim legal), fie in mod special, prin comparatie cu anumite firme si sub care oferta de munca s-ar diminua atat de mult incat ar periclita activitatea prevazuta de manager.
Intre aceste limite salariatii se pot stabili la orice nivel in functie de conditiile concrete. Diferentele evidente ce pot fi observate in cazul salariilor sunt explicate de mai multi factori:
- munca nu este un factor de productie omogen, din motive care tin de progresul tehnic sau din motive ce tin de natura sociala. In economie exista munci de inovatie, conducere, organizare si executie cu rezultate diferite in functie de natura lor si carora le corespund remuneratii diferite. Mai mult chiar cei care executa aceeasi munca nu au o calificare egala, iar la calificarea egala eficienta este diferita de la persoana la persoana.
- diferenta intre costurile de pregatire a fortei de munca. Salariile sunt cu atat mai mari cu cat pentru indeplinirea unei functii au fost necesare mai multe studii care solicita timp si bani.
- gradul de dificultate al diferitelor munci. Muncile agreabile sau usoare sunt foarte atractive si acest element determina deprecierea remunerarii lor. Celelalte slujbe care sunt mai dificile sub diferite aspecte sunt mai putin cautate si de aceea este necesar ca acestui tip de slujbe sa i se acorde un salariu mai ridicat care are un rol de a recompensa dezavantajele celor care se angajeaza sa le realizeze.


Fisiere in arhiva (1):

  • Venitul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!