Valorificarea informației indicilor raportului de schimb la nivelul firmei

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1339
Mărime: 9.11KB (arhivat)
Publicat de: Cezar Mihai
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Savoiu Gheorghe

Extras din referat

Selectarea pietelor partenere are o importanta deosebita pentru fiecare societate comerciala implicata in tranzactii internationale.Printre instrumentele care prezinta intr-o maniera sintetica natura pietei si in mod indirect, tipul reglementarilor comerciale probabile din tara partenera, se numara indicii raportului de schimb.

Constructia acestor indici se bazeaza pe urmatoarele premise:

-atat exportul(X), cat si importul(M) de marfuri se caracterizeaza ptin volum valoric (v), dat de combinarea cantitatilor de marfa(q) cu preturile de tranzactie(p).Deci, fiecare flux de comert exterior poate fi scris astfel:∑vi=∑qipi;

-exportul inseamna livrari de marfuri si, in consecinta, determina incasari, pe cand importul este constituit dintr-un sir de achizitionari de bunuri, ceea ce genereaza plati.Prin urmare, nu numai sensul de circulatie al loturilor de marfa, ci si efectele economice si financiare sunt opuse.

Raportul in care se afla cele doua fluxuri ale comertului exterior poate fi analizat din punct de vedere valoric, cantitativ si de pret, dar situatia specifica unei anumite perioade de referinta( viziunea statica) are o valoare analitica redusa.Omul de afaceri este mult mai interesat sa cunoasca evolutia raportului, rezultatul efortului de perfectionare( viziunea dinamica).

Cunoscut in literatura de specialitate internationala si sub denumirea de “currence of rate”, acesta se calculeaza ca un raport intre indici ai preturilor sau ai valorii importurilor si exporturilor care au aceeasi baza de raportare.Notiunea de “raport de schimb” intra, din punct de vedere al volumului fizic si al preturilor, in aceeasi categorie a indicilor raportului de schimb.Din acest punct de vedere distingem mai multi indici.

1)Indicele gradului de acoperire al importului prin export(IGA) sau altfel zis indicele raportului de schimb valoric rezultat din compararea indicelui valoric al exportului cu indicele valoric al imnportului.El exprima evolutia fata de anul de baza a raportului dintre incasarile in valuta realizate pe seama exportului si platile generate de importul de marfuri:

IGA=IV(X)/IV(M)=∑V1/∑V0: ∑V1∑V0=GA1/GA0

In care GA este gradul de acoperire al importului prin incasarile din exportul efectuat in aceeasi perioada de referinta( o pt perioada de baza si 1 pt perioada curenta).

Un IGA=1 sau 100% arata ca raportul valoric dintre export si import nu s-a modificat fata de perioada de baza, balanta comerciala fiind in termini relative la fel de dezechilibrata.

Un IGA>1 sau 100% este efectul unei cresteri mai rapide a exportului decat a importului, ceea ce are o consecinta pozitiva.Avantajul utilizarii indicelui acoperirii importului prin export consta in faptul ca el arata in termini relative cu cat se amelioreaza/deteriorizeaza situatia balantei comerciale.

Preview document

Valorificarea informației indicilor raportului de schimb la nivelul firmei - Pagina 1
Valorificarea informației indicilor raportului de schimb la nivelul firmei - Pagina 2
Valorificarea informației indicilor raportului de schimb la nivelul firmei - Pagina 3
Valorificarea informației indicilor raportului de schimb la nivelul firmei - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea Informatiei Indicilor Raportului de Schimb la Nivelul Firmei.doc

Te-ar putea interesa și

Piața concurențială - componentă a economiilor performante

1.1. PIATA CONCURENTIALA, REALITATE COMPLEXA SI DINAMICA 1.1.1. Consideratii privind economia cu piata concurentiala Evolutia formelor de...

Analiza și Diagnosticul Firmei - Proiect de Studiu - Antibiotice

A. Întreprinderea – caracterizare strategică A1. Scurt istoric şi descrierea succintă a întreprinderii şi a sectorului de care aparţine Pe 11...

Ai nevoie de altceva?