Tipuri de indicatori statistici

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere . 3
2. Indicatorii statistici - definire, tipologie . 3
3. Marimi relative . 4
4. Marimile medii . 7
5. Probleme rezolvate . 13
6. Date bibliografie . 22


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Economistii se folosesc de expresii numerice capabile sa sintetizeze ceea ce este esential in multimea de date cu care opereaza , sa releve trasaturi cantitative si calitative ale fenomenului sau procesului considerat. Astfel de expresii in statistica se numesc "indicatori" . 
Dupa clasificarea functiilor cognitive ale diferitor categorii de indicatori statistici , prezentul capitol detaliaza aspecte legate de : 
- Marimile relative
- Marimile medii .
2. Indicatorii statistici - definire, tipologie
Indicatorul statistic este expresia numerica a unei caracteristici observate pe un fenomen, proces sau pe o categorie economico-sociala, delimitata in timp si spatiu.
Intre cele mai importante functii ale indicatorilor statistici se numara: functia de masurare, de comparare, de sinteza, de estimare, de verificare a ipotezelor si testare a semnificatiei parametrilor statistici utilizati.
Dupa metoda de obtinere a indicatorilor si rolul jucat in cercetare, indicatorii pot fi impartiti in doua categorii:
I. indicatori absoluti (primari);
II. indicatori derivati (rezultati din calcule).
Indicatorii primari (marimi absolute) exprima direct nivelul caracteristicii cercetate, in unitati concrete, specifice de masura. Se pot obtine direct, prin inregistrarea nivelului caracteristicii, prin centralizarea datelor sau prin insumarea partiala sau totala a datelor individuale. Ei prezinta o capacitate relativ limitata de descriere a fenomenului/procesului analizat, si nu permit realizarea unor aprecieri calitative. Totusi, indicatorii primari reprezinta punctul de plecare al analizei statistice.
Indicatorii derivati (marimi calculate din cele primare) se obtin prin prelucrarea indicatorilor absoluti si fac posibila exprimarea cantitativa si analiza aspectelor calitative ale fenomenelor si proceselor analizate. Intre indicatorii derivati se numara : marimile relative, marimile medii, indicatorii variatiei, indicatori corelatiei si regresiei, indicii etc. 
In analiza, economistul trebuie sa combine mereu indicatorii derivati cu cei primari pentru a fi sigur ca interlocutorul intelege amploarea reala (absoluta) a aspectului reflectat prin unul sau altul dintre indicatorii derivati.
3. Marimi relative
Marimile relative sunt cea mai simpla forma a indicatorilor derivati, obtinindu-se prin raportarea (compararea) a doi indicatori statistici.
Este obligatoriu, insa, sa se respecte urmatoarele reguli pentru a obtine o marime relativa semnificativa, compatibila cu realitatea:
- intre numarator si numitor trebuie sa existe o legatura logica
- intre numarator si numitor trebuie sa existe compatibilitate metodologica, de timp si de spatiu, pentru ca rezultatul sa fie util cunoasterii
- nivelul numitorului trebuie sa fie unul normal, obisnuit (sa nu fie o stare de exceptie).
Forma cea mai simpla de exprimare a marimilor relative este cea de coeficient aratind cite unitati din indicatorul raportat revin la o unitate din indicatorul baza de raportare.
La fel de utilizata este si exprimarea marimilor relative sub forma procentuala (rezultatul impartirii se inmulteste cu 100).
Pentru o mai mare expresivitate, in unele situatii, marimile relative mai pot fi exprimate in promile, prodecimile sau procentimile, aratind cite unitati din indicatorul raportat revin la 1000, 10.000, respectiv, 100.000 unitati din indicatorul baza de raportare (de exemplu: natalitatea sau mortalitatea se exprima la 1000 de locuitori, numarul de medici la 10.000 de locuitori, numarul de studenti la 100.000 de locuitori etc.).
Sunt cinci mari categorii de marimi relative, dupa functia de cunoastere pe care o indeplinesc:
- marimi relative de structura
- marimi relative de coordonare
- marimi relative de intensitate
- marimi relative de dinamica
- marimi relative de programare a activitatii.
Marimile relative de structura (ponderi, greutati specifice) - arata in ce raport se afla fiecare parte, element al unui grup fata de volumul intregii colectivitati.
Pentru o serie simpla de date statistice, ponderea (greutatea specifica) a unui element xi in totalul colectivitatii Sxi:


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de indicatori statistici.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Indicatori statistici definitii . Disponibil : http://www.scritub.com/stiinta/matematica/Serii-de-valori-si-indicatori-201221516.php
2. Indicatori.Marimi relative . Disponibil : http://www.stiucum.com/economie/statistica/Indicatori-statistici25254.php
3. Indicatori statistici. Marimi medii . Disponibil : http://www.stiucum.com/economie/statistica/Indicatori-statistici-absoluti82476.php
4. Definitii si exemple de indicatori statistici. Disponibil : http://www.umfcv.ro/files/b/i/Biostatistica%20MG%20-%20Cursul%20II.pdf
5. Caracteristici,tipuri de indicatori statistici. Disponibil : http://www.tulcea.insse.ro/main.php?id=480
6. Indicatori statistici, mediana . Disponibil : http://www.rasfoiesc.com/educatie/matematica/statistica/INDICATORI-STATISTICI43.php
7. Metode de calclul al indicatorilor statistici. Disponibil : http://file.ucdc.ro/cursuri/F_1_N13_Statistica_Prodan_Ligia.pdf
8. Calcularea si interpretarea indicatorilor statistici . Disponibil : http://documents.tips/documents/statistica-si-anliza-eccap2calcularea-si-interpretarea-indicatorilor-statistici.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!