Statistica Matematică

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere
2. Dezvoltarea statisticii matematice:
2.1 Jacob Bernoulli
2.2 Pierre-Simon Laplace
2.3 Karl Friedrich Gauss
2.4 Leonhard Euler
2.5 Augustin Louis Cauchy
2.6 Lambert Adolphe Jacques Quetelet
3.Analiza inticilor
4.Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Statistica matematica este una din ramurile moderne ale matematicii care se ocupa cu gruparea, analiza si interpretarea datelor referitoare la anumite fenomene, precum si cu unele previziuni privind producerea lor viitoare.
Statistica opereaza cu esantioane extrase aleator din populatiile supuse investigarii, cu scopul de a modela comportarea unei anumite caracteristici a populatiei respective. Orice studiu statistic are doua componente: obiectul si scopul. Obiectul poate fi orice colectivitate, proces, fenomen etc. care poate furniza informatii ce prezinta interes. Scopul este determinat de interesul cunoasterii anumitor caracteristici ale colectivitatii, procesului, fenomenului studiat, a diferitelor sale componente, dezvoltari sau evolutii
Cuvantul ,,statistica" precum si primele conturari ale conceptului de statistica au patruns in literatura de specialitate abia in secolul XVIII. Elementele concrete de evidenta statistica isi au insa originea in cele mai vechi timpuri.
Potrivita de-a lungul dezvoltarii sale istorice, forma de ,,evidenta statistica" se caracterizeaza in esenta prin aceea ca datele statistice servesc pentru informarea organismelor statului despre nivelul sau stadiul atins la un moment dat de fenomenele social economice subordonate, in special unor scopuri fiscale, militare sau administrative. Etimologic, cuvantul ,,statistica" isi are radacina in cuvantul latinesc ,,status" care inseamna ,,situatie" , ,,stare sociala", dar si ,,stat".
Analizand concomitent ,,termenul" si ,,conceptul", se desprinde faptul ca in cazul statisticii exista o concordanta deplina, termenul fiind strans legat de continutul esential al conceptului ; tot atit de important este si faptul ca desi termenul a fost introdus mai tarziu, in adoptarea lui s-a tinut seama de continutul esential al evidentei statistice -- precursoarea statisticii descriptive -- precum si de scopul primordial caruia ii era subordonata aceasta forma ,,primara" de investigare si informare. Scoala aritmeticii politice engleze si-a extins influenta si in alte tari, cuprinzand o arie din ce in ce mai larga de fenomene din domeniul demografiei. Tinand seama de trasaturile caracteristice ale statisticii secolelor XVII si XVIII retinem faptul ca s-au confruntat, in principal, doua curente :
-- statistica orientata spre descrieri empirice si verbale ale particularitatilor statului (statistica descriptiva a scolii germane) ;
-- statistica orientata spre analiza fenomenelor sociale, in cautarea legitatilor, apeland la instrumentul matematic da analiza si interpretare (aritmetica politica reprezentata de scoala engleza).Desigur, disputa dintre cele doua curente s-a incheiat in final cu triumful curentului de tendinta moderna, reprezentat de aritmetica_politica.
D escoperirile din domeniul calculului probabilitatilor si introducerea lor treptata in statistica au determinat o cotitura radicala in conturarea si dezvoltarea statisticii ca stiinta.
2.Dezvoltarea statisticii matematice.
Primele incercari de valorificare a noilor descoperiri in analiza statistica a fenomenelor economice si sociale au fost facute de:
Jacob Bernoulli (1654-- 1705) -- profesor de matematica la Universitatea din Basel A fost unul care a dezvoltat calculul diferential si integral de la nivelul lasat de I. Newton si G. Leibniz. In 1694 a introdus notiunea de functie si a notat cu x variabila independenta. A introdus denumirea de "calcul integral". Are merite exceptionale in teoria seriilor divergente. A dat doua metode noi de insumare a seriilor armonice. A dezvoltat bazele calculului probabilitatilor (a formulat legea numerelor mari-care a fost folosita mai tirziu ca fundament teoretoc al sondajelor statistice).
Pierre-Simon Laplace (1749--1827) -- matematician, fizician si astronom francez, care a efectuat in Franta, in 1801, un recensamant pe baza de selectie, calculand si coeficientul de eroare.Printre contributiile aduse de Laplace la dezvoltarea matematicilor pure si aplicate se pot enumera:
- Teoria generala a determinantilor 
- Demonstratia teoremei care afirma ca orice ecuatie algebrica de grad par, are cel putin un factor patratic real; 
- Solutia ecuatiei cu derivate partiale liniare de gradul doi; 
- A fost primul matematician care a luat in considerare problemele dificile implicate in ecuatiile cu diferente finite mixte; 
Karl Friedrich Gauss (1775--1855) -- matematician, fizician si astronom german -- propune metoda celor mai mici patrate, publicand o serie de consideratii privind aplicarea matematicii in investigarea fenomenelor demografice. Ca licean s-a ocupat de teoria numerelor complexe, iar in teza de doctorat a introdus reprezentarea lor geometrica (1795). Intre 1834-1837 s-a ocupat de resturile patratice, cu determinarea numarului de clase al formelor patratice, de numerele transcendente. La 17 ani a descoperit metoda celor mai mici patrate. De la el se poate vorbi de adevarata teorie a numerelor. A studiat teoria congruentelor, aproximarea fractiilor zecimale, a completat tabloul numerelor prime, a facut distinctie intre congruentele algebrice si cele transcendente, a dat o metoda directa pentru rezolvarea congruentelor binome.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statistica Matematica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!