Statistică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Statistica este stiinta care studiaza aspectele cantitative ale determinarilor calitative ale fenomenelor de masa,fenomene care sint supuse actiunii legilor statistice ce se manifesta in conditii concrete,variabile in timp si spatiu.

Obiectul de studiu al Statisticii teoretice il constituie fenomenele si procesele care prezinta urmatoarele particularitati:1)se produc intr-un nr mare de cazuri;2)variaza de la un element la altul,de le4 un caz la altul;3)sint forme individuale de manifestare concreta in timp,in spatiu si sub aspect organizatoric.Deci obiectul de studiu al statisticii teoretice il reprezinta fenomenele de masa care au proprietatea de a fi variabile ca forma de manifestare individuala in timp,in spatiu si sub raport organizatoric.Particularitatile obiectului de studiu al statisticii,care o fac sa se deosebeasca de alte stiinte,pot fi sintetizate astfel:1)studiaza fenomenele sociale si econpmice de masa in cadrul carora actioneaza legile statistice.2)studiaza aspectul cantitativ,concret al fenomenelor social-economice de masa,stabilindu-se astfel marimea,volumul,intensitatea,raporturile de interdependenta in conditii specifice de timp,spatiu si organizatorice.

2.Statistica economica este o ramura a statisticii care studiaza aspectele cantitative ale fenomenelor si proceselor sociale ce au loc in domeniul producerii cu scopul de a evidentia proportiile,tendintele si legitati;e ce au loc.Obiectul de studio al statisticii economice este procesul de reproducere,conditiile in care el are loc si rezultatele finale din economia nationala.

3. Statistica descriptiva si inductiva.Statistica poate fi clasificata in doua mari categorii:

- statistica descriptiva

- statistica analitica.

Statistica descriptiva se ocupa de prezentarea, clasificarea si sintetizarea datelor de observatie. Aceasta concentreaza informatia existenta in datele respective cu ajutorul anumitor indicatori statistici care, in fond, sunt niste numere ce exprima caracteristici sau tendinte ale fenomenului studiat.

Statistica analitica foloseste metode matematice (teoria probabilitatilor) pentru extragerea si prelucrea informatiei statistice; in multe cazuri aceste metode pun in evidenta legitati statistice.

Depasirea stadiului descriptiv, al simplei metode cantitative, a insemnat, istoric vorbind, deplasarea gandirii statistice spre interpretarea analitica a fenomenului si obtinerea de concluzii inductive, pe baza observatiilor empirice. Aceasta schimbare de continut a facut ca statistica sa se intrepatrunda in mod constant cu matematica, in cautarea de metode corespunzatoare obiectivelor sale.

4.Notiunile fundamentale ale statisticii sint:

1)populatia statistica care reprezinta totalitatea manifestarilor sau elementelor de aceeasi natura,de aceeasi esenta calitativa.ale unui fenomen sau proces economic bine individualizat.Statistica abordeaza populatiile fie static fie dinamic.O pop statica exprima o stare,un nivel,la un moment dat,in timp ce o pop dinamica concretizeaza un proces,o devenire in timp si poate fi reala sau ipotetica.

2)unitati sau elemente statistice reprezinta multimea numarabila de elemente care compun pop satistica.Fiecare element al pop este purtatorul unui anumit nivel al fiecarei trasaturi supuse observarii statistice.Statistica opereaza cu unitati simple(student,pensionar),cit si cu unitati complexe(grupe de student,familia).

3)caracteristica statistica constituie acea proprietate care este comuna tuturor unitatilor unei pop statistice,deoarece variaza de la o unitate la alta poarta denumirea de variabila statistica sau aleatoare. Nivelul variabilei al caracteristicii la fiecare unitate sau grup de unitati din pop se numeste variant. Nr de aparitii ale unei variante intr-o pop statistica repr. frecventa caracteristicii. Caracteristicile statisticii se diferentiaza dupa mai multe criteria si anume :a)dupa continutul caracteristicii in de timp;de spatiu si atributive. b)dupa modul de exprimare in calitative si cantitative; c)dupa natura variatie caracteristicilor numerice in cu variatie continua si cu variatie discreta d)dupa modul de obtinere si caracterizare a fenomenului in primare si derivate; e)dupa forma de manifestare le nivelul unitatilor simple in alternative si nealternative. Se considera ca sunte definite formele de manifestare a caracteristicii daca se satisfice principiile omogenitatii, unicitatii, organizarii ierarhice a claselor. Principiul omogenitatii: fiecarei unitati ii corespunde o forma de manifestare;Principiul unicitatii: unei unitati ii corespunde o singura forma de manifestare;Principiul org ierarhice a claselor: se permite agregarea formelor de manifestare.

.4)Datele statistice reprezinta caracterizarea numerica obtinuta de statistica in legatura cu unitatile,grupele sau pop studiata.Ele sint marimi concrete rezultate din studiile efectuate pa baza de numarare,masurare sau calcul statistic.Datele pot fi primare,prelucrate,publicate sau stocate

.5)Indicatorii statistici repr. Expresia numerica a unor fenomene,procese,activitati sau

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statistica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
8 488 cuvinte
Nr caractere:
50 336 caractere
Marime:
49.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
indicatori, expresie numerica
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!