Statistică

Extras din referat Cum descarc?

Prin definitie observarea statistica presupune solutionarea unor probleme metodologice si organizatorice laborioase, participarea unui numar mare de persoane (de multe ori acestea nu sunt de specialitate) etc. Prin programul de observare trebuie sa se precizeze cateva elemente ca de exemplu:
Scopul observarii este subordonat scopului general pentru care sa organizat cercetarea statistica. Exista si un scop special al unei observari, care se stabileste in functie de necesitatile specifice, de informatii in domeniile in care se organizeaza cercetarea si este legat in mod nemijlocit de cunoasterea statistica propriu-zisa.
Obiectul observarii il formeaza colectivitatea cercetata sau multimea unitatilor care se vor inregistra impreuna cu caracteristicile stabilite in functie de scopul urmarit. De retinut ca nu intotdeauna obiectul observarii coincide cu obiectul cercetarii. Delimitarea obiectului observarii, in domenii frecvent cercetate, se rezolva cu ajutorul nomenclatoarelor si clasificarilor existente. In alte domenii stabilirea obiectului observarii se bazeaza pe criterii care permit circumscrierea stricta a ceea ce este supus inregistrarii. 
Programul propriu-zis al observarii este format din totalitatea caracteristicilor pentru care urmeaza sa se culeaga date de la toate unitatile colectivitatii. Programul observarii se concretizeaza in intrebari care sunt inscrise in formulare statistice si la care trebuie sa se obtina raspunsuri cu privire la nivelul de dezvoltare sau la forma lor de manifestare. De mentionat faptul ca, im programul observarii trebuie sa se includa acele caracteristici care prezinta interes pentru cercetarea statistica si sunt esentiale, adica raspund direct obiectivului stabilit. Intocmirea corecta a unui program de observare este nerealizabila fara consultarea specialistilor din domeniul care face obiectul observarii.
Unitatea de observare este definita ca element component al colectivitatii. In functie de scopul cercetarii se pot folosi unitati de observare simple si complexe. Unitatile simple reflecta insusi modul de existenta a obiectului observarii (persoana fizica, marfa, etc.), iar unitatile complexe reflecta modul de organizare sociala sau economica (familia, echipa, societatea comerciala etc.). Unitatea de observare trebuie definita foarte clar pentru a se obtine date complete, exacte si comparabile in timp si spatiu.
Timpul observarii. Pentru efectuarea unitara a observarii statistice trebuie sa se precizeze atat timpul la care se refera datele culese, cat si timpul cand se face inregistrarea. Timpul la care se refera datele nu trebui confundat cu timpul inregistrarii. De regula, timpul observarii este acela la care se refera datele culese si poate fi un singur moment (pentru inregistrarile statice) sau o perioada (pentru inregistrarile dinamice). Alegerea timpului observarii se face in functie de felul observarii, de particularitatile obiectului si mai ales de scopul cercetarii statistice. Exista si situatii cand timpul observarii coincide cu timpul cand se inregistreaza datele, cum este cazul fotografierii zilei de lucru a muncitorului. Un alt aspect caruia trebuie sa se acorde o mare importanta se refera la alegrea timpului observarii. In practica statistica, ca timp al observarii se alege perioada in care colectivitatile prezinta gradul cel mai ridicat de stabilitate. De remarcat faptul ca in prelucrarea ulterioara a datelor nu apare decat timpul la care se refera datele. 
Locul observarii. Este precizat in program cu scopul de a gasi mai usor unitatile de observare. El coincide, de regula, cu locul producerii fenomenelor. Cazul in care locul inregistrarii difera de locul producerii fenomenului se intalneste in special cand observare statistica se realizeaza prin preluarea datelor din diferite surse deja existente ( alte forme de evidenta, publicatii etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Statistica.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Elena-Maria Biji, Eugenia Lilea, Elisabeta R. Rosca, Mihaela Vatui, Statistica I, Editura Universitatii Suceava, 2001
Tudor Baron,Elena Biji, L. Tovissi, Statistica teoretica si economica, editura Didactica si Pedagogica, 1996


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!