Statistica

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.I Introducere. Obiectul statisticii.2
Cap.II Notiuni de baza utilizate in statistica. Unitati statistice.3
Cap.III Etapele cercetarii statistice.4
Cap.IV Serii statistice .8
Cap.V Reprezentari grafice .11
Cap.VI Marimi medii .19
Cap.VII Indicatori statistici .24
Cap.VIII Indicatori ai variatiei .27
Cap.IX Elemente de teoria selectiei.35
Cap.X Aplicatii .53
Bibliografie . 61


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Obiectul statisticii
Statistica este stiinta care studiaza fenomenele si procesele din natura si societate, relatiile dintre fenomenele economice si sociale, legaturile cantitative dar si pe cele calitative.
Denumirea de statistica a aparut pentru prima oara in limba germana ,,Statistik" si deriva de la cuvantul latin ,,Status" care se traduce prin stare de lucruri.Termenul de statistica a fost introdus in secolul 18 de profesorul Gottfied Achenwall de la Universitatea din Gottingen. Obiectul initial al statisticii era descrierea situatiei generale a unui stat ,evidenta rezervelor si a resurselor sale. Cu timpul sfera de cuprindere a statisticii s-a largit in special la studiul fenomenelor economice ,sociale, biologice, precum si in tehnica.
Bazele cercetarii statistice au fost puse fara indoiala de scoala engleza cu o contributie esentiala din partea scolii universitare germane. Amintim pe William Petty (1623-1687), John Grount parintele demografiei, astronomul Halley si Hemann Couring (1606-1682). Mentionam numele catorva dintre intemeietorii statisticii moderne care au produs o mutatie esentiala in conceptia generala despre obiectul statisticii: Francis Galton (1822-1911) biolog si antropolog intemeietor in 1901 al revistei ,,Biometrika"apoi pe marele antropolog si psiholog Karl Pearson (1857-1936) si pe cel considerat statiune agrobiologica dovedesc ca statistica este un instrument de lucru vital in domenii foarte variate biologie psihologie stiinte sociale economie si tehnica.
In opinia marilor statisticieni moderni englezi Yule si Kendall datele statistice din diferite sectoare ale activitatii umane presupun utilizarea si a unor metode speciale, numite metode statistice care se preocupa cu prelucrarea si analizarea unui tip special de informatie, vizand in final detinerea unor concluzii utile.
Prin obiectul si metoda sa ,statistica este o stiinta unitara. In timp s-au cristalizat cateva directii dintre care amintim:
1. Statistica matematica este strans legata de teoria probabilitatilor apeland incontinuu la metode si rezultate teoretice din acest domeniu.
Are patru capitole importante:
a) Teoria selectiei sau statistica inferentiala, este capitolul principal cel mai 
productiv si eficient. Pe baza unui numar mic de date culese de la o parte a 
populatiei ,deci cu efort mic cu o prelucrare inalta bazata pe un aparat 
matematic sofisticat ,obtine concluzii pertinente asupra intregii populatii.
b) Teoria estimatiei care se refera la estimarea cat mai corecta a parametrilor 
legilor de probabilitate teoretice, care modeleaza fenomenele naturale eco
nomice sociale etc.
c) Teoria intervalelor de incredere.
d)Teste de verificare a ipotezelor statistice.
Statistica matematica concepe si furnizeaza indicatori si metode de studiu foarte performante necesare celorlalte ramuri ale statisticii.
2. Statistica teoretica fundamenteaza metodologic fazele cunoasterii statistice in general ,observare, prelucrare ,transmitere, analiza si elaboreaza procedee de calcul al diferitilor indicatori marimi relative, marimi medii si indicatori statistici cu ajutorul carora opereaza orice alta ramura a statisticii. Este strans legata de statistica matematica. 
3. Statistica economica studiaza fenomene economice si procesele economico-sociale de masa din cadrul economiei nationale ,legaturile dintre agentii economici ,dintre sarcinile acesteia mentionam:
- cunoasterea dezvoltarii economiei nationale si a societatii in general;
- statistica obiectivelor si directiilor dezvoltarii viitoare;
- elaborarea programului de dezvoltare curenta si viitoare;
- fundamentarea masurilor decizionale;
- urmarirea indeplinirii obiectivelor stabilite, imbunatatirea sistemului de 
indicatori ,rationalizarea documentelor de evidenta si circuitul acestora.
Ca principale ramuri ale statisticii economice amintim: Statistica Macroeconomica, Statistica afacerilor, industriei,agriculturii ,constructiilor. transporturilor si telecomunicatiilor circulatia marfurilor,etc.
4. Statistica oficiala publica .Anuarul Statistic are ca subramuri: statistica demografica a culturii ,statistica sanitara, judiciara ,fara a neglija insa si date economice generale la nivelul statului. Aceste tipuri de statistici se deosebesc in general prin specificul colectarii sunt insa in mare parte asemanatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statistica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!