Sondaje

Extras din referat Cum descarc?

Sondajul statistic sau observarea selectiva reprezinta o metoda de investigatie statistica prin care se obtin informatii necesare si suficiente, cu grad de exactitate acceptabil despre intreaga colectivitate cercetata, prin observarea numai a unei parti a acesteia, numite esantion sau mostra.
Datele de selectie, rezultate din observarea esantionului se prelucreaza, iar indicatorii obtinuti se extind, in anumite conditii de probabilitate asupra intregii colectivitati. Extinderea rezultatelor de la esantion la colectivitate se poate face numai daca esantionul este reprezentativ (ceea ce presupune ca intr-un numar mai mic de unitati ce formeaza impreuna un esantion, sa regasim aceleasi trasaturi esentiale ca si in intreaga colectivitate supusa cercetarii).
Intre indicatorii determinati (medie, dispersie) prin prelucrarea datelor la nivelul esantionului si cei calculati la nivelul colectivitatii apar unele diferente in plus sau in minus, numite erori de esantionare sau erori de selectie. Aceste erori reprezinta abaterile intre rezultatul obtinut prin sondaj si valoarea reala a unei caracteristici pentru colectivitatea studiata. Cu cat eroarea de selectie este mai mica, cu atat gradul de precizie a selectiei va fi mai mare si invers.
Se considera suficient de reprezentativ esantionul care nu conduce la erori fata de colectivitatea de baza, decat cel mult ?5%. 
Eroarea de selectie se exprima sintetic prin coeficientul de reprezentativitate (r):


Fisiere in arhiva (1):

  • Sondaje.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!