Situatii si canale statistice de comunicare informationala in economia de piata

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Informatia statistica reprezinta continutul specific, semnificatia, mesajul datelor statistice. Pentru intelegerea legitatilor de manifestare ale fenomenelor economice, informatia statistica trebuie structurata in functie de continutul si organizarea lor. Forma principala de prezentare a informatiilor statistice sunt indicatorii statistici.
Informatia statistica economica si financiara reprezinta originalitatea continuta intru-un mesaj reflectat, un semnal cat mai identic emis , transmis si receptat, referitor la cunoasterea de tip economic sau financiar, o forma de energie continuta de date statistice sau alte manifestari materiale tangibile sau intangibile, avand utilitate, evidenta in maximizarea castigurilor, profitului, patrimoniului, avutiei in general, dar si costuri foarte ridicate.
Comunicarea este un domeniu de activitate care trebuie sa asigure informarea corecta, coerenta si pertinenta a cetatenilor cu privire la activitatea diferitor institutii, fie ca este vorba despre institutiile publice sau private. In conditiile actuale, cand publicul are acces la diverse surse de informare, scopul comunicatorilor este de a furniza informatie credibila si utila surselor de informare in masa, pentru ca acestia, in calitatea lor de intermediari ai comunicarii dintre organizatii si cetateni, sa poata asigura unul dintre drepturile fundamentale ale cetatenilor -  de a fi informati cu privire la activitatile celor care ii guverneaza sau le furnizeaza marfuri si servicii.
Totodata, comunicarea are drept scop educarea publicului, iar informatia corecta si de utilitate publica face parte din instrumentarul care asigura acest proces. In acest context, comunicarea corecta si explicita a datelor statistice este una dintre solutiile de furnizare a informatiei capabile sa educe publicul in sensul analizei, comparatiei si determinarii tendintelor, iar in unele cazuri, chiar si de elaborare a prognozelor.
Comunicarea trebuie sa contribuie la elaborarea si promovarea mesajelor de coeziune sociala, de responsabilitate si patriotism, iar datele statistice, de multe ori, servesc drept argumente in acest sens, sau este o mandrie sa stii ca locuiesti intr-o tara care, de exemplu, are cel mai mare venit pe cap de locuitor, sau cea mai mica rata a somajului, sau se afla in topul asigurarii drepturilor fundamentale ale omului. Sau, corect interpretate si comunicate in timp util, datele statistice, pot asigura adeziunea cetatenilor pentru problemele legate de sistemul educational, apararea drepturilor minoritatilor sau probleme de ecologie. 
Capitolul 1: INFORMATIA SI ENERGIA INFORMATIEI
Informatia si tranzitia au devenit un panaceu al problemelor contemporane. Exista si opinii dupa care tot ele ar fi cauzele acestor probleme. Tranzitia este perceputa ca o trecere de la o stare de echilibru la alta, de la un sistem economic la altul, respectiv de la cel de tip centralizat sau de comanda la cel al economiei de piata. Pentru perceperea corecta a tranzitiei si, mai ales, a economiei de piata devine esentiala notiunea de sistem informational.
In viziunea integrativa, sistemul informational este acceptat ca un ansamblu determinat activ de partile sale componente si care depaseste calitativ suma acestora. Intre elementele intregului se nasc legaturi, interactiuni, relatii ce duc la aparitia unor proprietati specifice sau altfel spus, insusiri integrative. Optica logicianului ofera un sistem axiomatic, in fapt o multime de legi sau expresii valide, repetitive, fie generale si nedemonstrabile numite axiome, fie rezultate prin transformarea, derivarea axiomelor in teoreme. Logicianul accepta sistemul axiomatic ca fundament decizional daca si numai daca este capabil sa asigure independenta axiomelor, contradictia dintre afirmatie si negatie in demonstratie, completitudine si consistenta. Semnificatia formala caracterizeaza cercetatorul, pentru care scopul construirii unui sistem este dat de interpretarea unui domeniu si obliga la utilizarea unui model. Sistemul formal este o suma de semne si expresii realizate cu reguli neinterpretative si nerelationate cu utilizatorii. Sensul entropic atasat unui sistem defineste un grad ridicat de izolare a acestuia in raport cu mediul exterior, ducand treptat la dezorganizarea, dezordonarea si chiar perimarea sistemului. Prin intermediul teoriei generale a sistemelor, Ludwig von Berthalanffy pune accent pe caracterul interdisciplinar al sistemului definit ca ,,o multime de elemente intre care exista relatii sau raporturi neintamplatoare, care interactioneaza in vederea realizarii unui obiectiv comun, care poate fi o lege a naturii sau un obiectiv stabilit de catre om".
Hypersistemul economic real cuprinde de regula: 
a) sistemul activitatilor economice;
b) sistemul informational;
c) sistemul relatiilor umane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Situatii si canale statistice de comunicare informationala in economia de piata.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. ,,Statistica Financiara", Gheorghe Savoiu, Remus Grigorescu, Editura Independenta Economica, 2003.
2. ,,Situatii Statistice Financiar-Contabile si Sisteme de Indicatori Statistici Derivati", Gheorghe Savoiu, Editura Universitara, Bucuresti, 2013.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!