Probabilități și Elemente de Statistică Matematică

Cuprins referat Cum descarc?

Consideratii generale 3
1. Importanta statisticii in universul realitatii 3
2. Rolul aplicarii testelor de semnificatie 4
3. Diverse tipuri de ipoteze 5
4. Verificarea ipotezelor statistice 5
5. Notiuni introductive 6
6. Verificarea ipotezei simple de egalitate a dispersiilor ho: , testul ?2 
(hi patrat) corespunzator selectiilor de volum mare/redus 9
7. Aplicatia 1 12
8. Aplicatia 2 17
9. Bibliografie 23


Extras din referat Cum descarc?

CONSIDERATII GENERALE
1. Importanta statisticii in universul realitatii
Statistica, o stiinta intr-o continua evolutie, ce atrage in universul ei oameni din diverse domenii de activitate: economie, sociologie, psihologie, medicina, cultura, sport etc si care reusind sa cunoasca multitudinea de metode si tehnici oferite de ea, vor putea sa se confrunte cu diversele probleme complexe ale societatii noastre.
Importanta extrema a statisticii in cunoasterea realitatii este subliniata puternic de-a lungul timpului de mari statisticieni. T.W. Anderson si S.L. Sclove mentionau ca: ,,statistica intra aproape in fiecare faza a vietii noastre. Buletinul de stiri poate incepe cu analiza situatiei economice si se poate sfarsi cu timpul probabil. Statistica, cu ajutorul unor mijloace specifice, furnizeaza baza pentru cercetare in multe domenii ale cunoasterii, cum sunt: sociologia, fizica, biologia, ingineria, educatia, comertul, medicina si jurisprudenta. Informatia asupra unui anumit subiect este sintetizata sub forma de numere; o analiza a acestor numere este facuta cu scopul obtinerii unei intelegeri mai bune a fenomenului ce ne intereseaza. O definitie a statisticii ar putea fi aceasta: extragerea semnificatiei, a sensului din numere."
Deosebit de sugestive sunt afirmatiile lui V. Craiu: ,,metodele statistice moderne, bazate pe teoria probabilitatilor, sunt de neinlocuit in fizica si biologie, in economie si sociologie, in medicina si agricultura, in psihologie si educatie, in industrie si in administratia de stat. Astronomul stabileste urmatoarea pozitie a unei comete pe baza metodelor statistice; cercetatorii din agricultura si medicina stabilesc daca o noua metoda, un nou tratament este superior, pe baza consideratiilor statistice; dezvoltarea sistemului energetic nu poate avea loc fara cunoasterea datelor statistice asupra cererii de energie electrica; inginerii gasesc de neinlocuit teoria selectiei in controlul calitatii productiei; administratia de stat isi bazeaza actiunile pe date statistice."
Dar, statisticienii il citeaza si pe scriitorul englez H.G. Wells care afirma ca: 
,,in viitorul nu prea indepartat, oamenii vor trebui sa invete statistica asa cum invata sa scrie si sa citeasca." Pe masura curgerii ireversibile a timpului, observam ca previziunea sa incepe sa capete contur.
Insa exista si o severa caracterizare a statisticii efectuata de Benjamin Disroeli ,,exista trei feluri de minciuni: minciunile, minciunile teribile si statisticile". Aceasta afirmatie facuta cu multi ani in urma, capata mai exact o descriere a multor inselatorii de care ne ciocnim in viata de zi cu zi. Darrell Huff, in placuta sa carte ,,Cum sa mintim cu statistica" nota ca: ,,mincinosii stiu aceste trucuri; oamenii cinstiti trebuie sa le invete ca mijloc de autoaparare".
2. Rolul aplicarii testelor de semnificatie
Cunoasterea empirica impune, ca prima etapa, in orice domeniu de activitate, analiza datelor individuale, pentru a se desprinde, din ansamblul lor, ceea ce este esential si tipic pentru fenomenul in cauza. Necesitatea obtinerii a cat mai multor informatii, ce trebuie inregistrate cu maxima operativitate si corectitudine, a condus la o extindere a utilizarii metodei sondajului statistic ca forma a observarii partiale. In unele situatii, realitatea economico-sociala impune utilizarea sondajului ca singura metoda de investigare statistica, deoarece cercetarea exhaustiva fie este distructiva (in special in cazul controlului distructiv al produselor), fie este neeconomica, antrenand consumuri prea mari de resurse sau costuri nejustificate.
Principala problema ce apare in cazul unei cercetari prin sondaj este asigurarea reprezentativitatii esantionului. Deci nu putem considera toate concluziile ca fiind de tip determinist, ele avand caracterul unor afirmatii statistice, deci cu un anumit nivel de incredere corespunzator probabilitatii de garantare a rezultatelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Probabilitati si Elemente de Statistica Matematica.DOC

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!