Principalii Indicatori pe Termen Scurt la SC Brico Expert SA

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1416
Mărime: 33.75KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Ruscea

Extras din referat

Pe baza datelor statistice colecatate conform formularului SERV –TS – ANEXA 1 a proiectului am analizat principalii indicatori pe termen scurt la SC Brico Expert SA.

Delimitarea si descrierea principalilor indicatori din sistem

1)Indicele volumului producţiei este cel mai important indicator de tip industrial, conjunctural sau pe termen scurt, conform bazei de date metodologice a EUROSTAT-ului. Evaluarea dinamicii producţiei se realizează practic prin indicele său de volum, calculat cu formula indicelui lunar standard Laspeyres (în varianta sa de tip indice Geary):

I = unde: P = preţul,

q = cantitatea,

i = produse utilizate ca intrări,

p* = preţul materialului,

q* = cantitatea materială,

j = materialele utilizate ca intrări.

Dinamica producţiei fizice sau producţiei brute se mai calculează şi prin indici în formula Laspeyres fără a se ţine cont de intrările de materiale:

I =

2)Indicii comenzilor şi contractelor cuprind evoluţia noilor comenzi (contracte) şi a

stocului de comenzi. Rentabilitatea cercetării statistice a comenzilor este restrânsă la activităţile de producţie în principal la comandă, la activităţile cu un ciclu de fabricaţie îndelungat sau la activităţile mari de comenzi, iar calculul indicilor se poate realiza prin indici valorici lunari simpli:

I = ×100, unde V = valoarea comenzilor noi în perioadele „0” sau „t”

I = ×100,unde V = valoarea stocului de comenzi în perioadele „0” sau „t”

3) Investitiile pe termen scurt se realizează prin metoda fluxului bunurilor corporale.

Anchetele sunt trimestriale şi conduc la evaluarea producţiei naţionale (PINV) la care se adaugă, în vederea estimării corecte, importurile (M) de bunuri de capital şi se scad exporturile (X) de bunuri de capital:

INVESTIŢII =PINV+MINV-XINV

4)Indicele cifrei de afaceri asigură cunoaşterea dinamicii desfacerilor, diferenţa între cifra de afaceri şi producţie fiind una de substanţă. Cifra de afaceri este utilizată la evaluarea tendinţelor curente ale desfacerii, respectiv la identificarea fluctuaţiilor pieţei (a punctului de echilibru cerere – ofertă), în timp ce producţia reflectă tendinţele de volum ale valorii adăugate la costul factorilor. Calculul indicelui cifrei de afaceri rezidă în compararea cifrei de afaceri (CA) din toate unităţile eşantionate şi observate efectiv ale lunii curente „t”, cu cifra de afaceri a perioadei de bază „0”:

I= x 100, unde CA este cifra de afaceri

5)Compensaţia pentru salariaţi sau salariul în termenii sistemului conturilor naţionale se evidenţiază printr-un indice agregat la nivel de activităţi. Unele state membre EUROSTAT publică variabila ca cifră absolută.

6)Forţa de muncă utilizată, ca număr de persoane angajate, rata şomajului şi volumul timpului de muncă efectiv lucrat, exprimat ca număr de ore lucrate, sunt principalii indicatori de ajustare din domeniul forţei de muncă.

7)Indicii preţurilor, prin indicele preţurilor de consum şi prin indicii preţurilor produselor industriale (interni şi de export) au ca scop asigurarea de informaţii rapide despre fluctuaţiile ciclului economic, ultimii fiind mult mai rar folosiţi ca indici deflatori. Calculaţi ca indici de tip Laspeyres, indicii preţurilor sunt în mare măsură armonizaţi, indicele preţurilor bunurilor de consum armonizat (HPCI) fiind realizat în proiect în U.E. încă din 1997.

8)Volumul exportului şi cel al importului, gradul de acoperire al importurilor prin exporturi şi soldul balanţei comerciale sunt principalii indicatori utilizaţi pentru comensurarea legăturii cu restul lumii.

Rezultatele indicatorilor conjuncturali şi cele ale indicatorilor pe termen scurt trebuie să fie în concordanţă cu celelalte domenii ale sistemului statistic, mai ales cu „sistemul conturilor naţionale”. În scopul aprecierii conjuncturii sau a evoluţiei pe termen scurt, pentru a descrie cât mai echilibrat şi coerent ciclul afacerilor, se poate apela şi la alte instrumente de investigare a pieţelor teritoriale, regiunilor şi economiilor, precum şi de apreciere a situaţiei mezo şi macroeconomice. Se regăsesc aici: indicele libertăţii economice, indicele de percepere a corupţiei (PCI) de către mediul de afaceri dintr-o ţară, elaborat.

Prezentarea societatii SC BRICO EXPERT SA

SC BRICO EXPERT SA este o societate infiintata in 29.11.2004. Reteaua este prezenta pe piata locala in sistem de franciza. Principalul actionar al companiei, cu 76,8% din titluri, este omul de afaceri Cezar Rapotan, care detine si distribuitorul de materiale de constructii Arabesque. Grupul francez detine aproape 20% din actiunile Brico Expert. Primul magazin Mr. Bricolage din Romania s-a deschis in Bucuresti, in noiembrie 2006, in zona intersectiei Calea Vitan cu Soseaua Mihai Bravu, iar cel de-al doilea in 2008 in Pitesti, pe data de 27 martie, in Calea Craiovei nr.160, la iesirea spre Craiova. Istoria celui de-al treilea magazin incepe pe data de 18 martie 2010, odata cu deschiderea Mr.Bricolage Iasi, marind astfel reteaua de unitati si continuarea planului de expansiune. Oferta Mr.Bricolage include produse de feronerie, obiecte si accesorii sanitare pentru baie si bucatarie, instalatii sanitare si termice, decoratiuni interioare, vopsele, gresie si faianta, materiale de constructie, produse pentru amenajarea spatiilor de depozitare, unelte electrice si scule de mana, tamplarie de lemn pentru interior si exterior, produse de gradinarit, plante de interior si exterior. Domeniu de activitate principal, conform CAEN (rev. 2 2009): 4752 Comert cu amanuntul al articolelor de fierarie, al articolelor din sticla si a celor pentru vopsit, in magazine specializate

Preview document

Principalii Indicatori pe Termen Scurt la SC Brico Expert SA - Pagina 1
Principalii Indicatori pe Termen Scurt la SC Brico Expert SA - Pagina 2
Principalii Indicatori pe Termen Scurt la SC Brico Expert SA - Pagina 3
Principalii Indicatori pe Termen Scurt la SC Brico Expert SA - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Principalii Indicatori pe Termen Scurt la SC Brico Expert SA.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza statistică a seriilor cronologice

DEFINITIE: SERIA CRONOLOGICA este un sir ordonat de valori ale unei variabile aferente unor momente sau perioade de timp succesive. Exista...

Cercetare Asupra Vopselei Lavabile Superweiss

Düfa ROMÂNIA SRL este una dintre cele mai dinamice companii ce opereaza pe piata de lacuri si vopsele din România. Compania a fost fondata în anul...

Program de Reabilitare

Spitalul de Boli Infectioase „Sf.Cuvioasa Parascheva „ este situat in partea de nord a orasului Galati pe strada Traian nr.393 ,în cartierul numit...

Centralizarea și Analiza Datelor

Q1+Q2. La aceste intrebari filtru, nici unul dintre cei 1000 de respondenti nu a fost eliminat Valoarea modala (Mo – cea mai mare frecventa de...

Statistică Economică

Obiectul principal în evolutia repartitiei bidimensionale îl reprezinta determinarea legaturii statistice dintre aceste doua variabile. În orice...

Te-ar putea interesa și

Plan de Afaceri Arabesque

Istoricul firmei si activitatea sa: SC. Arabesque SA s-a înfiintat în 1994. lei. Obiectul principal de activitate al societatii îl reprezinta...

Ai nevoie de altceva?