Populatia Ocupata - Expresia Utilizarii Efective a Fortei de Munca

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere;
2. Evolutia de ansamblu a populatiei ocupate. Caracteristici si tendinte actuale;
3. Caracteristici si tendinte a ocupari dupa sex, varsta si mediul de rezidenta;
4. Structura populatiei ocupate dupa nivelul de instruire, statutul profesional si pe grupe de ocupatii;
5. Importante mutatii in structura pe ramuri a populatiei ocupate;
6. Procese noi in interiorul ocuparii in tranzitie - precarizare, subocupare, activitate secundara


Extras din referat Cum descarc?

Cererea de forta de munca este determinata atat de evolutia unor fenomene si procese economice ce tin strict de subsistemele productive si neproductive ale societatii, cat si de complexitatea evolutieie demografice si eventualele presiuni ale ofertei.
Pe de o parte, cererea de forta de munca cumuleaza efectele progresului tehnic si tehnologic si este determinata de "conjunctura interna si externa, de resursele umane materiale si financiare disponibile sau potentiale, de preturi, salarii, moneda, nivel si traditii de consum, de tipurile si modelele culturale, de politica economica si inflexiunile acesteia, etc." Dintre aceste multiple conditionarine vom opri asupra celei demografice care, desi mai putin vizibila, este extrem de importanta prin implicatii.
Pe de alta parte, nevoile de consum ale populatiei se reflecta in cantitatea de munca necesara pentru a le satisface, iar aceasta cantitate isi gaseste corespondent in populatia ocupata.
Presupunand productivitatea muncii constanta, dimensiunea populatiei ocupate poate varia in functie de numarul populatiei totale. Altfel spus, daca populatia creste in conditiile in care productivitatea si consumul pe locuitor raman neschimbate, numarul celor ocupati va creste, si invers.
Mutatiile demografice structurale inregistrate la nivelul populatiei totale se regasesc, cu un anumit decalaj, atat in oferta, cat si in cererea de oferta de munca. Astfel, scaderea natalitatii si a mortalitatii, pe de-o parte, si cresterea emigratiei, pe de alta parte, conduc la accentuarea proceselor de imbatranire demografica si de feminizare in anumite activitati. Consecintele se traduc prin deficite de forta de munca, iar pentru a le elimina sunt necesare investitii si cresteri ale productivitatii. Ca intr-un lant, acestea presupun anumite tipuri de munca, de diferite calitati si calificari, depuse in alte sectoare.
In alta varianta, daca populatia ar spori prin cresterea natalitatii si s-ar inregistra o intinerire a populatiei, consumul ar creste din nou si in conditiile in care productivitatea ar ramane constanta sau ar scadea, in mod necesar cantitatea de munca ar creste.
Toate aceste enunturi ne arata cat de strans legata este cererea de forta de munca de factorii ofertei acestui factor de productie.
Evolutia demografica in sine este considerata factor al ofertei, dar in fapt, prin inertie si nevoi, este si un factor al cererii de forta de munca. Daca sporul demografic depaseste ritmul "natural" de evolutie a tehnicii, a resurselor, productivitatii si a posibilitatilor de retentie si absorbtie a sistemului economic, se vor crea presiuni pe piata muncii, ca si asupra sistemului de invatamant, al ocrotirii sanatatii, al alocatiilor ce fac obiectul politicii sociale, etc.
Daca, dimpotriva populatia intra in declin demografic in aceleasi conditii expuse mai sus, pe termen scurt se vor inregistra evolutii economice pozitive prin scaderea somajului si detensionarea unor sisteme din economie. Pe termen mediu si lung insa, deficitele de forta de munca tanara, dinamica, flexibila si creativa vor greva asupra cantitatii de munca necesara in satisfacerea nevoilor societatii. Aceste deficite se vor plasa cu precadere in ramuri si sectoare de activitate purtatoare si generatoare de progres economic si social si vor antrena, evident, scaderi ale rezultatelor economice de ansamblu.
Asadar, exprimata prin intermediul populatiei ocupate, "cererea de forta de munca reflecta vitalitatea si viabilitatea unei economii, corectitudinea functionarii mecanismelor sale; cresterea economica privita ca factor al ocuparii functioneaza strict conectata de tehnica, ecologie si demografie." 
In acelasi timp, structurile pe ramuri si sectoare de activitate ale ocuparii reflecta nivelul de dezvoltare economico-sociala a unei tari. Astfel uui nivel ridicat al dezvoltarii ii corespunde o pondere foarte mica a populatiei ocupate in sectorul primar (agricultura si silvicultura) si respectiv o pondere foarte mare a celei ocupate in tertiar (servicii). ,,Activitatile neagricole sunt generatoare si producatoare ale tehnicilor de productie care permit o valorificare superioara a resurselor materiale de munca si asigura servicii pentru desfasurarea cu eficienta sporita a productiei si pentru satisfacerea trebuintelor populatiei, precum si pentru securitatea societatii in ansamblul sau." 
Evolutia de ansamblu a populatiei ocupate. Caracteristici si tendinte actuale
In Europa Centrala si de Sud-Est, Romania este a doua tara - dupa Polonia - cu un important potential de munca. La 1 ianuarie 1998, potrivit balantei de forta de munca, populatia ocupata civila era de 9.159 mii persoane, iar numarul de someri de 745 mii persoane.
De-a lungul primilor 9 ani de tranzitie, procesul cel mai frapant si totodata cel mai alarmant in materie de ocupare a fost scaderea severa a populatiei ocupate. Acest proces reflecta atat exigentele trecerii la un nou model de ocupare, bazat pe alte principii, cat si maniera in care factorii demografici, economici si sociali interfereaza pe piata muncii. 
Datele din balanta fortei de munca pentru perioada 1 ianuarie 1990 - 1 ianuarie 1998 arata ca populatia ocupata civila s-a redus cu aproape 2 milioane persoane (- 1.923 mii persoane), cu o viteza mai mare decat cea a scaderii populatiei active (- 1.042 mii persoane), pe fondul unei evolutii usor crescatoare a populatiei in varsta de munca (+40 mii persoane).
De precizat ca aceste evolutii sunt noi, specifice perioadei de tranzitie, dinamica populatiei ocupate fiind exclusiv pozitiva inainte de anul 1990. Cel mai mare ritm mediu anual de crestere a ocuparii, de 1,31%, s-a inregistrat in deceniul 1950 - 1960. Eforturile de refacere a economiei dupa razboi, demerarea politicii colectivist-etatiste de investitii si ocupare a fortei de munca, ca si de alocare a resurselor in mod centralizat prin plan au determinat un asemenea ritm inalt al crearii de locuri de munca. Aceasta politica a dus la acumularea unor vaste fonduri de investitii si la ample transferuri interramuri si teritoriale de forta de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Populatia Ocupata - Expresia Utilizarii Efective a Fortei de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!