Istoria statisticii in Romania

Extras din referat Cum descarc?

ISTORIA STATISTICII IN ROMANIA
Definitia statisticii este spune ,, Etimologia : termenul statistica ne trimite la cuvantul ,,status" cu sensul de stare politica" .Cuvantul statistica este atribuit lui Gottfried Achenwall (1746) , ca o stiinta a descoperirii statului , folosit pentru productie sau consum de produse .
Este vorba de cu totul alt gen de ,,statistica" decat cea de vechi tip Sansovino, adica nu de descrieri ale ,,Statelor" ci de operatii migaloase de inregistrare, numarare si masuratoare a diverselor fenomene sociale, demografice, economice, culturale - precum si de efectuarea unor calcule permitand intelegerea comparativa a starilor sociale din diverse regiuni, fie provincii interne ale unei tari, fie chiar de la o tara la alta. 
In Romania ,inceputurile statisticii au fost conturate prin contributiile unor personalitatii cum ar fii: Mavcordat ,care a contribiut la statistica pentru a reface potentialul demofiscal al tarii,
Dionisie Pop Martian,(1829-1865), tanar ardelean cu scoli facute la Viena, statistician, economist si primul director al Oficiului Central al Statisticii din Romania ,a organizat primul recensamant modern din Romania (1860), adauga ,,Analelor economice" scurte ,,monografii" sociale sub numele de ,,vizitatiuni", asa cum facuse ?i Creanga si mai ales, Ion Ionescu de la Brad. 
COMISIA NATIONALA
CN de statistica culege informatii necesare prin sistemul rapoartelor ale societatii comerciale (care au obligatia de a trimite rapoarte al statisticii) . rezultatele anual al statisticii se gasesc "ANUARUL STATISTIC ",buletine de informare ,studii publicate in reviste , comunicatii sau pe plan national .
In 1990 s-a infiintat Institutul National pentru Sondarea Opiniei (IRSOP) ,care efectueaza in special cercetarii statistice .Ca urmare a organizarii pe toate planurile in special cele politice si economice s-au dezvoltat o serie de organisme nationale si internationale ,a caror rol este informarea, gasirea metodologiei precum elaborarea de indicatori si a datelor pe plan national . 
Comisia infiintata in 1946 , care asigura pe plan international 
- dezvoltarea statisticii 
- promovarea statisticii 
Birourile statistice care au lu-at fiinta sub tutela ONU sunt : Europa , Asia , America , Africa si Pacific ,ce se ocupa cu colectarea , analiza si evaluarea statisticii oficiale comunicate de tarile membre . 
PREZENTARE GENERALA
Statistica oficiala in Romania se desfasoara prin serviciile de statistica oficiala si este  organizata si coordonata de Institutul National de Statistica, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, finantat de la bugetul de stat.
In realizarea obiectului sau de activitate, stabilit potrivit legii, care se intemeiaza pe principiul autonomiei, confidentialitatii, transparentei, relevantei, proportionalitatii, deontologiei statistice si raportului cost/eficienta, Institutul National de Statistica are urmatoarele atributii: 
a) elaboreaza sistemul de indicatori statistici, metodologiile de calcul, tehnologiile si standardele specifice de obtinere a indicatorilor; 
b) organizeaza si conduce cercetarile statistice referitoare la fenomenele si procesele economico-sociale, prin recensaminte, anchete statistice totale sau prin sondaje; 
c) proiecteaza, tipareste si difuzeaza formularele cercetarilor statistice si instructiunile de completare aferente; 
d) culege, prelucreaza si stocheaza date si informatii in vederea asigurarii bazelor de date statistice; 
e) coordoneaza elaborarea clasificarilor si a nomenclatoarelor unitare de interes national din domeniul sau de activitate; 
f) proiecteaza, realizeaza si exploateaza sistemul informatic statistic; 
g) elaboreaza studii si analize pentru caracterizarea evolutiei economico-sociale


Fisiere in arhiva (1):

 • Istoria statisticii in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!