Ingineria Calității

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Relevata in anii '30 ai secolului nostru de catre W.A.Shewhart, aplicarea metodei statistice in controlul calitatii cunoaste in timp, pe masura aprofundarii metodei stiintifice ca atare, dar si pe masura evolutiei abordarilor manageriale ale cantitatii ,o dezvoltare de natura extensiva si intensiva. In renumita lucrare ,,Metoda statistica din punctul de vedere al controlului calitatii" W. A. Shewart enunta o serie de principii, care astazi se considera valabile in orice economie si la orice moment in timp :

- productia industriala trebuie sa aiba drept scop satisfacerea unor nevoi sociale;

- cerintele cantitative si calitative ale membrilor unei colectivitati umane sunt de natura statistica, deoarece un anumit produs de o calitate data, dorit de un individ oarecare, nu este obligatoriu sa fie pe ,,gustul" altor membri ai aceleiasi colectivitati;

- cerintele consumatorului trebuie transpuse in caracteristici fizice, masurabile ale produsului respectiv, care caracteristici trebuie sa satisfaca aceste cerinte;

- mijloacele de realizare ale produselor trebuie sa conduca la o variabilitate cat mai mica a caracteristicilor produselor respective fata de etaloanele care se impun.

Instrumentul teoretic chemat sa rezolve in etapa moderna problema controlului calitatii l-a constituit in mod natural teoria probabilitatilor si statistica matematica, aceasta din urma dovedindu-se a fi de fapt stiinta luarii deciziilor in conditii de incertitudine. Problema controlului calitatii este in esenta o problema de decizie-accepta sau respinge loturile produse, regleaza procesele tehnologice la un moment dat -care trebuie rezolvat in conditii de incertitudine-informatie partiala asupra loturilor sau proceselor si existenta uneori factori care variaza intre limitele cunoscute cu o anumita probabilitate.

Teoria probabilitatilor creata de B. Pascal ( 1623-1662), P.Fermat (1601-1665) si de Chr.Huygens (1629-1662), continuata de J. Bernoulli (1654-1705),P.S.Laplace (1749?1827) si K. F. Gauss (1777-1855) prin problemele de combinativa si evidentierea si analiza matematica a reparatiilor pune bazele statisticii moderne, initial concentrata pe probleme de demografie. Cu toate ca industria manufacturiera este inlocuita treptat de marea industrie, probabilistii si statisticienii perioadei nu au sesizat posibilitatile teoriei probabilitatilor in rezolvarea unor probleme din practica industriala.

De abia in 1846, un ,matematician rus -V.M.Ostrogodski (1801-1861), in articolul sau ''In problema probabilitatilor'', abordeaza problema controlului calitatii materialului in vrac.

Primele incercari de aplicare practica a teoriei probabilitatilor si statisticii matematice dateaza din anul 1900, cand E. C. Molina de la Bell Telephone Laboratoris (BTL) a elaborat unele scheme de esantioane in vederea controlului de receptie. Deja, pe la 1920 in BTL se crease un departament de cercetare si proiectare al firmei Western Electric din New Jersey, care a jucat plan mondial rol de pionierat in aplicarea metodelor statistice in industrie.

Specialistii de aici introduc in literatura de specialitatea notiunea de AOQL (Average Outgoing Qualiti Limit-limita calitatii medii dupa control) -ca expresie

Bibliografie:

- Henri Mitonneau- O noua abordare in managementului calitatii. ANFOR 1989

- Baron T. samd -Calitate si Fiabilitate, Ed Tehnica 1988

- Conf. univ. dr. ing. Claudiu KIFOR - Pachet de programe pentru controlul statistic al proceselor de fabricatie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ingineria Calitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 122 cuvinte
Nr caractere:
13 244 caractere
Marime:
454.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
calitate, inginerie, probabilitati
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!