Indicatorii Statistici ce Caracterizeaza Activitatea Turistica

Extras din referat Cum descarc?

Activitatea turistica, ca parte integranta a sistemului economico-social national, poate fi cuantificata si analizata folosind intreaga metodologie statistica, dar particularizata in functie de conditiile si trasaturile specifice sectorului turistic.
Cercetarea statistica a fenomenului turistic presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
observarea statistica, care consta in culegerea de informatii turistice folosind o metodologie unitara pentru toate unitatile colectivitatii cercetate privind caracteristicile incluse in programul cercetarii;
- prelucrarea statistica, care consta in sistematizarea datelor individuale culese, calculul indicatorilor statistici, prezentarea datelor sub forma de tabele, serii, grafice;
- analiza si interpretarea statistica, care consta in confruntarea si compararea datelor, verificarea ipotezelor, formularea concluziilor asupra cercetarii si fundamentarea calculelor de prognoza;
Pentru analiza datelor turistice, statistica utilizeaza sistemul de indicatori specifici sectorului turistic, metoda de analiza a legaturilor dintre variabile, metoda indicilor, etc.
Avand in vedere precizarile metodologice(Vezi capitolul 1), ca si marea varietate a serviciilor, caracterul sezonier al turismului, diversitatea formelor de turism (organizat, neorganizat, itinerat, de sejur, balneo-medical etc.), categoriile de pret si tarife diferentiate pe grade de confort, pe forme de turism etc., pentru caracterizarea activitatii in acest domeniu a fost 
construit un sistem de indicatori. Acesta reprezinta partea principala a sistemului  informational statistic  in domeniul turismului si un subsistem de indicatori ai economiei nationale.
Asa cum rezulta din figura anterioara (Figura 2.1.), sistemul informational statistic  al activitatii turistice cuprinde indicatorii potentialului economic (indicatorii bazei tehnico-materiale si indicatorii fortei de munca), indicatorii rezultatelor economice (indicatorii incasarilor din turism, indicatorii cheltuielilor turistice, indicatorii eficientei economice), indicatorii circulatiei turistice si indicatorii calitatii activitatii turistice. Acesti indicatori se pot exprima in: unitati naturale, natural-conventionale si valorice.
Toti indicatorii care caracterizeaza activitatea de turism se pot determina sub forma de: absoluti (globali si medii) si relativi (ca marimi, de intensitate si de structura).
Aplicabilitatea si eficienta sistemului de indicatori ai activitatii turistice trebuie sa aiba la baza principiile generale care stau la baza oricarui sistem de indicatori statistici, respectiv:
- unicitatea conceptiei cu privire la continutul, metodologia de calcul


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatorii Statistici ce Caracterizeaza Activitatea Turistica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!