Indicatorii miscarii salariatilor

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I
Partea teoretica
Indicatorii miscarii salariatilor
Capitolul II
Partea practica
Exercitii pentru rezolvare


Extras din referat Cum descarc?

Indicatorii miscarii salariatilor
Numarul si structura personalului de la intreprinderile de productie nu raman constante, ele se schimba pe seama incadrarii concedierii si trecerii dintr-o categorie in alta a personalului. 
Aceasta miscare se studiaza in plan statistic si isi gaseste oglindirea in rapoartele statistice. Cel mai detaliat se studiaza miscarea salariatilor in productie. 
Numarul celor angajati se ia in consideratie dupa urmatoarele categorii: 
Angajati pe baza de incadrare organizata; 
Angajati care au absolvit scoli tehnico-profesionale; 
Transferati de la alte intreprinderi si institutii; 
Angajati in cadrul intreprinderii. 
In afara de aceasta, se indica numarul persoanelor trecute in categoria de muncitori din alte categorii ale personalului, atat din subdiviziunile de productie, cat si din cele neproductive ale intreprinderii. 
Numarul concediatilor se ia in evidenta, de asemenea, si dupa motivele concedierii. Se evidentiaza urmatoarele categorii de concediati:
Transferati de la alte intreprinderi; 
In legatura cu expirarea termenului prevazut de contract sau de indeplinirea lucrarilor;
In legatura cu plecarea la invatatura; 
In legatura cu plecarea in randurile armatei nationale, iesirea la pensie sau din alte motive;
Concediati pentru absente nemotivate sau pentru alte incalcari ale disciplinei de munca. Totodata, se arata numarul salariatilor trecuti in alte categorii ale personalului din activitatea de baza.
Circulatia salariatilor reprezinta numarul persoanelor incadrate si concediate, in mod respectiv circulatie a salariatilor de incadrare si circulatie a salariatilor de concediere. 
Concedierea poate avea loc din diferite motive (din punct de vedere al productiei, de stat sau din alte considerente). 
Concedierea din alte motive se considera circulatie de concediere necesara. 
Concedierea din motive neintemeiate din punct de vedere al productiei (pentru absente nemotivate de la lucru si pentru alte cazuri de incalcare a disciplinei de munca din initiativa proprie) se numeste circulatie de concediere excesiva. In statistica, acest fenomen se numeste fluctuatia salaria- tilor, ce influenteaza negativ asupra procesului de productie, deoarece inlocuirea unor lucratori cu altii ce nu au suficiente deprinderi de munca duce la inrautatirea rezultatelor muncii si la reducerea productivitatii muncii. 
Numarul lucratorilor la sfarsitul perioadei de calcul se determina astfel: 
?NS?_SF=?NS?_INC+?NS?_A-?NS?_C
unde:? NS?_SF. -  numarul salariatilor la sfarsitul perioadei; 
?NS?_INC . -  numarul salariatilor la inceputul perioadei; 
?NS?_A-  numarul salariatilor angajati; 
?NS?_C-  numarul salariatilor concediati. 
Pentru aprecierea si analiza privind incadrarea si concedierea salariatilor in statistica se calculeaza coeficientii ei.
Coeficientul rotatiei privind angajarea (salariati incadrati) reprezinta raportul dintre numarul total al persoanelor angajate in perioada curenta si numarul mediu scriptic al salariatilor din aceasta perioada:
C_RA=?(NS a)/NS?_SCR
Coeficientul rotatiei privind concedierea (salariati concediati) reprezinta raportul dintre numarul total al salariatilor concediati pe parcursul perioadei si numarul mediu scriptic al salariatilor din aceeasi perioada: 
C_RA=?(NS c)/NS?_SCR
Coeficientul fluctuatiei (mobilitatii) salariatilor se calculeaza ca raport intre numarul salariatilor concediati pentru absente nemotivate de la lucru si pentru alte cazuri de incalcari ale disciplinei de munca si numarul mediu scriptic al salariatilor: 
C_FS=(C_N+C_ID)/?NS?_SCR 
Coeficientul constantei salariatilor (stabilitatii salariatilor) reprezinta raportul intre numarul salariatilor care sunt prezenti in evidenta intreprinderii pe parcursul perioadei si numarul mediu scriptic al salariatilor:
C_CS=?NS?_EXIST/?NS?_SCR 
Analiza pe baza acestor indicatori se realizeaza in dinamica de la o perioada la alta, de cel putin 3 pina la 5 ani. O asemenea analiza pune in evidenta tendintele de crestere sau de scadere a fenomenului de miscare a personalului.
Analiza intrarilor de personal trebuie realizata avind in vedere angajarile si anume sursa acestora. Sursele de angajare provin de la : 
a) oficiile de forta de munca;
b) scoli profesionale;
c) licee;
d) scoli postliceale;
e)invatamintul superior.
Principiul care trebuie sa stea la baza angajarilor trebuie sa fie cel al competentei profesionale. In privinta plecarilor de personal trebuie facuta o distinctie neta intre categoria plecarilor normale si cele avand cauze nejustificate. Pentru a doua categorie, este necesar sa fie stabilite implicatiile unui asemenea fenomen asupra activitatii intreprinderii.
Cauzele care pot genera fluctuatii se impart in 3 mari categorii si anume :
a) cauze legate de desfasurarea activitatii intreprinderii;
b) cauze legate de lipsa de protectie sociala;
c) cauze legate de personal.
Pentru limitarea tendintei de fluctuatie si prin evitarea influentei nefavorabile a fluctuatiei se creeaza premisele unei stabilitati a fortei de munca.
Analiza stabilitatii fortei de munca presupune calcularea unor indicatori specifici cum ar fi :
1) vechimea in aceeasi unitate - se calculeaza dupa relatia :


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatorii miscarii salariatilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Statistica teoretica si economica.
2. Exercitii practice din manualul cu teste si probleme.
3.www.statistica.md/statisticipedomenii/statisticasalarizariatilorpedomenii/.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!