Indicatori Statistici în Mărimi Absolute și Relative

Extras din referat Cum descarc?

I.Notiunea de indicator statistic.
Sisteme de indicatori.
In statistica sociala notiunea de indicator statistic a capatat un inteles foarte larg .Ea include orice indicatie stiintifica exprimata numeric asupra unei colectivitati social-economice , asupra miscarilor sau proceselor social - economice derivate dintr-o astfel de colectivitate sau reflectate de ea.
Referindu-se la un fenomen sau process social - economic concret ,orice indicator statistic are ca trasatura esentiala un continut real .O alta forma caracteristica de baza a oricarui indicator statistic este data de forma sa numerica. 
Un indicator statistic este fie rezultatul numeric al unei numarari sau masurari in domeniul vietii social-economie ,fie al unei prelucrari economico -statistice a datelor rezultate dintr-o astfel de numarare sau masurare .Daca prin masurare si insumare (in global sau pe grupe) a elementelor componente ale unei colectivitati stabilite ,sub aspectul unei caracteristici definite , se obtin datele primare necesare pentru caracterizarea volumului acelei colectivitati ,prin prelucrarea statistico-sociala a datelor primare se pot obtine elemente derivate ,cu ajutorul carora putem caracteriza nivelul mediu al caracteristicii ,structura sau dinamica colectivitatii date ,variatia in spatiu al acesteia ,variatia ei in raport cu un alt element decat spatial si timpul.Oricare din aceste marimi indiferent de forma pe care o au ca expresie statistica (marime absoluta ,medie sau relativa) constituie un indicator statistic .
Pentru caracterizarea multilaterala a starii si dezvoltarii social-economice ,statistica social-economica a elaborat sisteme de indicatori statistici,specifice fiecarei ramuri a productiei materiale si diferitelor laturi si procese ale dezvoltarii social-culturale.
Toate sistemele de indicatori ,privind diferitele ramuri sau laturi ale vietii social- economice ,se integreaza la randul lor intr-un sistem unic si complex exprimand si caracterizand numeric , la nivel macrosocial ,toate elementele procesului reproductiei socialiste largite si ale vietii social-culturale,in dinamica lor.
Orice indicator statistic trebuie sa indeplineasca doua conditii principale de valabilitate stiintifica :
a) sa aiba un continut stiintific bine determinat ,o definitie sau o formula a sa;
b) sa indeplineasca conditia de comparabilitate.
Continutul stiintific al oricarui indicator statistic tine de esenta fenomenului sau categoriei pe care o reprezinta.Statistica ,atunci cand isi propune sa studieze un fenomen colectiv ,miscarile curente-continue ale acestuia ,trebuie sa aiba in vedere determinarile stiintifice obtinute de celelalte discipline particulare cu privire la categoria sau fenomenul dat.Ea poate contribui la noi determinari in orice domeniu social-economic ,dar va merge ,in toate cazurile pentru a obtine noi rezultate in cercetare si in cunoastere ,in strans acord cu stiintele de baza ale domeniului respectiv (economia ,demografia etc).
Comparabilitatea indicatorilor statistici ,la randul ei trebuie privita sub diferite aspecte:
- comparabilitatea calitativa ,ceea ce inseamna ca un anumit indicator nu poate avea doua definitii ;
- comparabilitatea in timp (in dinamica) aceasta insemnand ca orice indicator poate fi comparat direct cu altul anterior ,privind aceeasi categorie.
- Comparabilitate in teritoriu,(in suprafata ) care trebuie privita nu numai pe plan national ,ci si pe plan mondial.
II.Clasificarea indicatorilor statistici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatori Statistici in Marimi Absolute si Relative.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!