Îmbătrânirea demografică, provocări și răspunsuri ale Europei

Extras din referat Cum descarc?

In timp ce tarile dezvoltate au devenit bogate inainte sa devina imbatranite, tarile in curs de dezvoltare vor fi imbatranite inainte sa fie bogate."Acesta a fost inceputul alocutiunii lui Gro Harlem Brundtland, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii la Madrid in aprilie 2002 cu ocazia Reuniunii Natiunilor Unite pe tema imbatranirii demografice
Documentul publicat cu aceasta ocazie subliniaza ca pana in 2050 vor fi mai multe persoane in varsta de peste 60 ani decat copii pana la 15 ani, o premiera in istoria umanitatii. Se demonteaza astfel mitul suprapopulatiei planetei noastre. Razboaiele pentru apa, hrana si materii prime au sanse sa se transforme in batalii pentru pensii si adaposturi pentru batrani. 
Contextul European
La 1 mai 2004, Uniunea Europeana s-a extins la 25 membri ( UE-25), iar de la 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria au intregit extinderea Uniunii spre Estul Europei. Largirea Uniunii Europene a adus un plus de populatie , in 2007 Uniunea Europeana extinsa la 27 state membre are aproape 491 milioane locuitori. Trei sferturi din populatia UE este localizata in doar sase dintre tarile componente (Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia). Acest aport de populatie vine pe fondul unui declin demografic cu care se confrunta Statele Membre ale Uniunii. In ultimii ani schimbarile demografice si in mod special scaderea fertilitatii au avut implicatii deosebite asupra imbatranirii demografice determinand consecinte importante pentru politicile sociale in special pentru piata muncii si sistemul de sanatate si invatamant. Imbatranirea societatilor rezulta in primul rand, din scaderea ratei fertilitatii si cresterea sperantei de viata, ceea ce inseamna mai putini copii si mai multe persoane varstnice. Fertilitatea scazuta este o problema majora pentru intreaga regiune dar, in acelasi timp, se recunoaste faptul ca daca nu se asigura protejarea si respectarea drepturilor si deciziilor indivizilor si cuplurilor privind dorinta de a avea sau nu copii, toate solutiile preconizate sunt sortite esecului. In privinta imbatranirii demografice, se constata ca durata medie a vietii in Uniunea Europeana a fost de 77 de ani, mai mica in randul populatiei masculine (74 ani) decat in randul populatiei feminine (84 ani).


Fisiere in arhiva (1):

  • Imbatranirea Demografica, Provocari si Raspunsuri ale Europei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Constanta Mihaiescu- Populatie si ocupare. Trecut, prezent, viitor, Editura Economica, Bucuresti, 2001.
***Situatia Demografica a Romaniei, I.N.S iulie 2006
***Imbatranirea populatiei Romaniei I.N.S.,2005
***Anuarul Statistic al Romaniei, 2005,I.N.S.
http:// europa.eu.int/comm/eurostat


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!