Evolutia Sistemului de Pensii din Romania

Extras din referat Cum descarc?

EVOLUTIA SISTEMULUI DE PENSII IN ROMANIA
Am ales aceasta tema deoarece aceasta reprezinta o problema de actualitate nu numai pentru tara noastra ,dar si pentru europa in general. 
Intr-o tara in care sporul natural este negativ iar populatia imbatranita reprezinta a doua grupa de varsta ca marime , sistemul de pensii este puternic afectat. Daca adaugam si alti factori precum migratia fortei de munca ,somajul ridicat in conditiile in care este un puternic deficit de forta de munca si multi altii putem obtine o imagine a romaniei de astazi.
Dar mai intai ,sa aruncam o privire asupra structurii populatiei pe varste:
Dupa cum se poate observa , doua lucruri ies puternic in evidenta. Primul este ca segmentul de populatie teoretic apta de a munci este destul de puternic pentru a sustine povara sistemului de pensii in prezent , insa nu si in viitor. Iar al doilea este ca populatia de sex feminin este mai mult reprezentata in segmentul varstei a treia.Pentru a ilustra de ce aceasta piramida a populatiei are o baza atat de subtiata am adaugat urmatorul grafic:
Putem ilustra mai bine aceasta presiune asupra sistemului de pensii calculand urmatorii indici:
Populatia totala =21 681 000. 
nr pensionari =9 273 000 
Dar si pesionarii se impart in mai multe categorii:
pensionari de asigurari sociale:4 703 000 
pensionari de asigurari sociale de stat:4 570 000 
Pentru ca povara asupre statului a devenit prea mare , pensia medie , cu toate ca in valori nominale nu a scazut , in valori reale a avut o tendinta generalizata de scadere ,dupa cum se poate observa in graficul urmator:
Dupa cum se poate observa , pensia reala a scazut din anul 1990 pana in anul 2003 cu 48,6% , adica un pensionar primeste in medie jumatate din ceea ce primea acum 13 ani. Poate acesta e un raspuns la intrebarea frecvent pusa de ce pensionarii au tendinta sa regrete caderea comunismului.In plus in 2003 varsta la care se face pensionarea a crescut de la 57 ani la 60 pentru femei si de la 60 la 65 pentru barbati.
Dupa 1989 sistemul de pensii s-a confruntat cu urmatoarele probleme:
1.)Inechitatea calcularii pensiei pentru persoane calculate in perioade diferite
2.)Amanarea reformei sistemului si instabilitatea legislatiei in domeniu
3.)Scaderea numarului de contribuabili de la peste 8 milioane in 1990 la aprox 4,5 milioane in prezent
4.)Cresterea alarmanta a numarului de pensionari de la 3,5 milioane in 1990 la 9 273 000 in prezent incluzand toate formele de ajutor tip pensie.
5.)Rata de colectare mica
6.)Nedeclararea veniturilor reale
7.)Intarzierea introducerii sistemului privat de pensii
Ca o solutie de a reglementa aceasta situatie se pot lua urmatoarele masuri:
A.)Cresterea intrarilor , deci a resurselor alocate
B.)Reducerea iesirilor , deci a numarului de beneficiari
In Romania datorita factorilor mai sus prezentati s-a ajuns ca pentru un angajat sa fie in medie 1,35 pensionari.Ca sa nu mai amintim si de segmentul de varsta sub 18 ani care trebuie si el sustinut din aceeasi bani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Sistemului de Pensii din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!