Evoluția forței de muncă în județul Timiș între anii 2005-2010

Extras din referat Cum descarc?

Forta de munca- este caracterizata ca fiind un concept statistic complex,ce exprima totalitatea persoanelor apte de munca ,respectiv a acelor persoane care au aptitudini fizice si intelectuale care sa le permita exercitarea unei activitati utile.
Forta de munca reprezinta unul dintre cele mai importante elemente in ansamblul factorilor de productie, De aceea, modul de concepere a organizarii diverselor activitati ar trebui sa aiba in vedere (impreuna cu alte elemente), problema ocuparii, a utilizarii mainii de lucru, ea fiind incadrata ca o dimensiune specifica dezvoltarii. Importanta acestei notiuni ar putea fi motivata tocmai prin raportarea la termenul contrar, adica cel de neocupare, dat fiind faptul ca daca nu se utilizeaza forta de munca, inseamna nu atat un element in plus pentru raportari statistice, cat mai ales costuri sociale suplimentare.
Indiferent de economie, se calculeaza gradul de ocupare al fortei de munca, prin raportarea populatiei ocupate/populatia apta de munca x 100. Gradul de ocupare al fortei de munca intr-o economie, alaturi de nivelul subocuparii si cel al somajului, tin seama de o serie de imprejurari. Unele dintre acestea sunt urmatoarele:
1. Economia este determinata de un sistem propriu de organizare, economie care la un moment dat dispune de un numar limitat de locuri de munca, fiind vorba de fapt, de conceptul de cere de munca, necorelat cu oferta existenta in domeniu.
2. Societatea a fost si va mai ramane, probabil, stratificata. De aici decurge o chestiune controversata: daca veniturile sunt eterogene, care evient, influenteaza negativ gradul de ocupare al fortei de munca.
3. Piata fortei de munca presupune anumite premise care, in cazul in care nu sunt respectate, pot provoca multiple disfunctionalitati in intreaga activitate economica: informatia sa fie transparenta (acces la lucru, diverse conditii de angajare, oportunitati), mobilitatea fortei de munca, rationalitatea.
4. Exista si anumiti factori care pot determina in mod direct, desi nu mereu proportional, marimea somajului, si anume: nivelul cultural, progresul tehnic, cresterea populatiei, sistemul de invatamant.
In tabelul de mai jos se pot se pot observa resursele de munca de care dispunea judetul Timis in perioada 2005-2010:
Anul Resurse de munca
(mii persoane)
2005 435,7
2006 442,7
2007 449
2008 449,9
2009 454,8
2010 459,9
In ceea ce priveste resursele de munca in perioada 2005-2010 in judetul Timis putem observa schimbari semnificative de la an la an.In intreaga perioada analizata se observa fluctuatii in ceea ce priveste resursele de munca in judetul Timis,cu cresteri si descresteri semnificative,astfel in perioada 2005-2006 observam o descrestere iar incepand cu anul 2007 se constata o crestere vizibila de la an la an.Datele prezentate scot in evidenta faptul ca cele mai putine resurse de munca s-au inregistrat in anul 2006 (442,7 comparativ cu 2007-449) .
In determinarea resurselor de munca se porneste de la definirea unor concepte de baza: populatia in varsta de munca (PVM) , persoane aflate in afara varstei de munca (PAVM),persoane in varsta de munca care pot desfasura o activitate (PVMAM) ,persoane inapte de munca (PIM),populatia activa civila (Pac), populatia inactiva (Pi), populatia ocupata civila (Poc), salariati (S) .
PVM-populatia in varsta de munca reprezinta totalitatea persoanelor ce au varsta cuprinsa in limitele legale de munca ,respectiv 16-65 ani pentru barbati si 16-60ani pentru femei.
PVM= PMi + PFi
PVAM-populatia aflata in afara varstei de munca este reprezentata de toate persoanele cu varsta sub 16 ani sau peste limita superioara a varstei de munca.
PVAM=P-PVM
PIM-populatia in varsta de munca inapta de munca, reprezinta totalitatea persoanelor cu varste cuprinse in limitele legale de munca ,dar care nu au aptitudinile necesare sa desfasoare activitati utile.(intra in aceasta categorie persoanele cu handicap,cele pensionate pe caz de boala etc)
PVMAM-populatia in varsta de munca apta de munca ,se refera la persoanele aflate intre limitele legale de munca si care poseda aptitudini necesare pentru a desfasura activitati utile.
PVMAM=PVM-PIM


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia fortei de munca in judetul Timis intre anii 2005-2010.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!