Evaluarea Riscului de Tara si Agentiile de Rating

Extras din referat Cum descarc?

Riscul de tara
Riscul de tara este riscul datorat conditiilor politice, economice si sociale particulare in care evolueaza fiecare economie nationala. El este un indicator agregat al riscurilor specifice functionarii activitatilor politice, economice si sociale intr-un cadru national suveran si independent, in care sunt aplicate politici, decizii si strategii cu eficiente diferite. 
Riscul de tara pentru un investitor pe plan international, este riscul ca o tara sa se confrunte cu probleme economice sau politice grave, sau chiar cu o calamitate naturala. Cel mai mare risc exista in cazul unui fond care investeste intr-o singura tara, cu o economie emergenta.
Situatiile ce pot conduce la materializarea riscului de tara asociat plasamentelor de
fonduri in strainatate pot fi grupate astfel:
- evenimente care afecteaza profitabilitatea sau recuperarea investitiilor de portofoliu: nationalizari, despagubiri fortate, taxe speciale, restrictii legislative in repatrierea profiturilor, limitarea gradului de implantare in teritoriu,
- evenimente nefavorabile recuperarii imprumuturilor externe: controlul schimburilor valutare, cresterea impozitelor, controlul  preturilor,
- alte situatii: informatii financiare incomplete sau false, absenta unui control bancar adecvat, coruptia, existenta unui cadru legislativ restrictiv, atitudine ostila fata de straini.
Riscul de tara este considerat  ca un risc sistematic, economia nationala fiind parte componenta a economiei internationale. Cu cat gradul de risc de tara este mai mare, cu atat mai mic este gradul de implicare pe piata a firmelor straine.Intre riscul de tara ,si gradul de internationalizare a firmelor  exista o relatie de inversa proportionalitate.
Metode de evaluare a riscului de tara
Masurarea riscului de tara ?ncepe sa se dezvolte pe masura extinderii activitatilor bancare ?n strainatate deci, ?nceputurile se pot fixa cam ?n  secolul XIV, ?n plin ev mediu. Chiar daca nu exista o teorie si o metodologie constituita sistematic, fiecare banca evalua clientii si plasamentele  din strainatate.
Sursele de informatii 
Masurarea riscului de tara este ?n mai mare masura o operatiune de natura calitativa, dar se bazeaza pe elemente cantitative, precum si pe  elemente relativ subiective de apreciere.
Surse de date utilizate ?n fundamentarea riscului de tara: statisticile internationale , statistici nationale , agentii de presa, publicatii economice, presa.
Sisteme de evaluare a riscului de tara


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Riscului de Tara si Agentiile de Rating.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!