Elemente de statistică

Extras din referat Cum descarc?

Statistica este disciplina care se ocupa cu culegerea, inregistrarea, gruparea, analiza si interpretarea datelor referitoare la un anumit fenomen precum si cu formularea unor previziuni privind comportarea viitoare a acestuia.
Activitatea de culegere si inregistrare a datelor referitoare la un fenomen face obiectul statisticii descriptive sau statisticii formale.
Activitatea de grupare, de analiza si de interpretare a datelor precum si formularea unor previziuni priviind comportarea viitoare a unui fenomen reprezinta obiectul statisticii matematice.
O parte a populatiei statistice aleasa special pentru a fi studiata se numeste esantion.
Proprietatea sau indicatorul in functie de care se cerceteaza o populatie statistica se numeste caracteristica sau variabila statistica.
O caracteristica se numeste caracteristica calitativa daca nu poate fi masurata (valoarea ei nu se exprima numeric). Ex: media generala, calificativul, profesia O caracteristica cantitativa se numeste discontinua sau discreta daca nu poate lua decat valori numerice izolate.
O caracteristica cantitativa care poate lua orice valoare dintr-un interval de lungime finita sau infinita se numeste caracteristica cantitativa continua.
Intervalel in care o caracteristica ia valori se numesc grupe sau clase de valori.
Ex: a) Nota la teza. media generala sunt caracteristici cantitative discrete.
b) Inaltimea este o caracteristica in functie de care poate fi studiat un grup.
Culegerea, Inregistararea si Clasificarea Datelor Statistice Sa consideram studiul efectuat asupra unui grup de sportivi dupa inaltime (exprimata in centimetri). Rezultatele masuratorii sunt inregistrate in ordinea in care a decurs masuratoare si sunt asezate in urmatorul tabel: Cu ajutorul acestei clasificari a datelor se pot obtine niste concluzii mai rapide privind particularitatile acestui grup.
Rezultatele analizei statistice pot fi obtinute uneori mai usor daca se practica o alta grupare a datelor statistice.
De exemplu se poate face o grupare a valorilor caracteristicii studiate in clase de valori: Cu ajutorul acestui tabel de date se pot obtine cu usurinta diferite informatii despre grupul de studiu, ca de exemplu: -sunt 60 de sportivi -cei mai multi sportivi au inaltimea in clasa de valori [195, 200), urmand cei cu inaltimea in clasa de valori [180, 185) etc.
-9 sportivi au inaltimea in clasa de valori [170, 175) si reprezinta 15% din efectivul populatiei statistice; -exista 45 de sportivi cu inaltimea sub 95 cm etc.
Valoarea absoluta a diferentei extremitatilor unei clase de valori se numeste amplitudinea clasei.
Serii Statistice.
Frecvente Multimea tututor perechilor (xi, ni), 1? i ? p formeaza o serie statistica cu o singura variabila.
Numarul ni de unitati statistice corespunzatoare valorii xi a caracteristicii sau a unei clase de valori se numeste frecventa absoluta a valorii xi, respectiv frecventa absoluta a clasei de valori ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente De Statistica
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!