Elasticitatea și Coeficientul de Elasticitate

Extras din referat Cum descarc?

Elasticitatea
Conceptul de elasticitate este un concept important in stiinta economica contemporana, un instrument al analizei economice de o varietate tipologica deosebita.
Simpla sua multipla, partiala sau totala, directa sau inversa, instantanee sau diacronica, reala sua virtuala, certa sau aleatoare, elasticitatea a devenit in limbajul obisnuit sinonoma cu sensibilitatea, supletea, posibilitatea de adaptare, marja disponibila pentru actiunile spontane sau dirijate. Gandirea statistica identifica elasticitatea cu un instrument de masura, iar la limita cu o caracteristica sau cu un parametru reflectat intr-un coeficient.
Sensul major statistic al elasticitatii oscileaza intre raport (Derycke P. H.) si masura (Tinbergen J.). Acest concept este definit succesiv si succint, fie ca un raport de variatii relative, ce prezinta modificarea unei variabile economice (pretul) sau actiunea concomitenta sau anterioara a altei variabile economice (cantitatea), fie ca o masura a mobilitatii absolute si relative a unui fenomen prin raportare la un altul cu care se afla intr-o legatura naturala.
Elasticitatea in gandirea statistica, nascuta din notiunile de proportionalitate si neproportionalitate aflate intr-o antinomie perpetua devine concept operational in formularile neo-clasice, fiin intuita de Antoine- Augustin Cournot inca din 1838 si autentificata instrumental de Alfred Marshall in 1885, prin intermediul coeficientului de elasticitate.
Coeficientul de elsticitate
Solutionarea problematicii elasticitatii impune mai intai o analiza succesiva atat a inelasticitatii, drept contrariul sau definitoriu, cat si alimitelor de contact ale celor doua notiuni economice sau antinomii statistice. In final, interpretarea reversibilitatii sau ireversibilitatii in timp si evaluarea stabilitatii fenomenului denumit elasticitate sunt de mare utilitate.
Coeficientul de elasticitate care se refera, in mod particular, la elasticitatea calculata intr-un punct sau intr-o portiune a curbei functiei de elasticitate y=f(x), constituie un bun demers analitic si explicativ.
- Coeficientul de elasticitate al unui fenomen economic bine delimitat (cerere, oferta etc.) masoara raportul intre modificarea fenomenului respectiv si modificarea factorului explicativ (ce denumeste coeficientul).
Coeficientul de elasticitate IJ factor "x" al fenomenului economic "y" capata urmatoarea expresie: ? = sau ? = (unde ?x 0)
Exemplificand prin coeficientul de elasticitate- pret sau elasticitate- venit al cererii cele doua formule sunt: ? = si ? = sau ? = si ? = 
(unde ?p 0, ?v 0)
- Coeficientul de elasticitate al unui fenomen economic, exprimat printr-o functie de elasticitate y=f(x) de variabila x, este un raport intre valoarea marginala a functiei si valoarea sa medie. 
Coeficientul de elasticitate IJ factor "x" al fenomenului economic "y" capata urmatoarea expresie: ? = sau ? = (unde ?x 0)
Exemplificand prin coeficientul de elasticitate- pret sau elasticitate- venit al cererii cele doua formule sunt: ? = si ? = sau ? = si ? = 
(unde ?p 0, ?v 0)
- Coeficientul de elasticitate al unui fenomen economic, exprimat printr-o functie de elasticitate y=f(x), explicata de variabila x, este un raport intre derivata logaritmica a lui y si derivata logaritmica a lui x.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elasticitatea si Coeficientul de Elasticitate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!