Dezvoltarea societății civile în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

,,Sistemul comunist s-a prabusit ca un castel din carti de joc. Deznodamantul catastrofal ale carui motive sunt evidente: oprimarea, arbitrariul, ineficacitatea nu se puteau prelungi la nesfarsit." Inlaturarea sistemului comunist a declansat o noua provocare pentru tarile est-europene. Problema este pusa in termenii a ceea ce urmeaza socialismului si ce ar trebui facut in continuare. Paradigma dominanta era aceea a trecerii la pluripartidism si alegeri libere. Solutia, cel putin pe plan social, era clar formulata: o cultura civica. Dilema era la fel de evidenta: cum construim o societate civila?

Justificare teoretica

S-a argumentat ca "democratia este un sistem politic prost, cel mai bun, insa, dintre cele pe care omenirea le-a inventat pana acum"(Churchill) pentru ca permite ca pozitiile de decizie sa fie obtinute ca urmare a alegerilor competitive. Mai mult decat atat, conform Schmitter&Karl, ,,democratia politica moderna este un sistem de guvernare in care conducatorii sunt permanent raspunzatori pentru actiunile lor in spatiul public fata de cetateni, care actioneaza indirect, prin procesul de competitie si cooperare care are loc intre reprezentantii lor alesi." Astfel relatia intre cetatean si stat, intre alegatori si alesi, devine un element central al regimurilor democratice. Un argument in acest sens il aduc Juan Linz si Alfred Stepan, care considera ca pentru ca o democratie sa fie consolidata ,,trebuie sa fie prezente conditii pentru dezvoltarea unei societati civile libere si viguroase" . In acest sens, societatea civila devine un intermediar intre cetatean si stat, capabila sa solutioneze conflictele si sa controleze comportamentele, fara a recurge la coercitie publica. In calitatea sa de agent al cooperarii, societatea civila se opune tendintei expansioniste a statului, conciliind interesele individuale cu cele colective (nationale).

Pornind de la ideea ca relatia intre cetateni si guvern este una de tipul cerere si oferta, intre aceste doua entitati pot aparea conflicte. Opozitia dintre cererile in crestere ale cetatenilor si scaderea capacitatii guvernului de a realiza obiectivele politice, situatie cauzata si de declinul dezvoltarii economice, poate fi mediata de aceste organizatii participative voluntare prin asigurarea participarii politice individuale si prin constituirea si reprezentarea intereselor colective la nivel de institutii.

In acest context teoretic, acest proiect isi propune sa defineasca locul si rolul societatii civile in Romania si puterea sa de a influenta participarea cetateanului roman la viata politica. Intrebarile la care imi propun sa raspund prin acest proiect sunt cele care decurg din contextul teoretic descris: cat de puternica este societatea civila in Romania post-comunista? in ce masura poate societatea civila creste atasamentul fata de partidele politice, mentinand atasamentul fata de miscarile sociale si grupurile de initiativa? cum poate societatea civila realiza acest lucru?

Teza centrala a proiectului este aceea ca o societate civila puternica determina cresterea participarii politice.

Metodologie

Voi defini pe scurt principalele concepte pe care aceasta cercetare le presupune:

- societate civila = institutiile si organizatiile sociale si civice care se implica in luarea decizilor privind dezvoltarea sociala sau a deciziilor de interes public; ,,notiune care descrie forme asociative de tip apolitic si care nu sunt parti ale unei institutii fundamentale ale statului sau ale sectorului de afaceri" (organizatiile neguvernamentale: asociatii sau fundatii, sindicatele, uniunile patronale sunt actori ai societatii civile)

- cultura civica = pattern al atitudinilor politice si al unui set de baza al atitudinilor sociale care sa sustina dezvoltarea democratiei ;

- participare politica = ,,implicarea cetatenilor in activitatile de conducere a societatii, in procesul de luare a deciziilor la nivel societal sau local" care cuprinde trei dimensiuni: participarea conventionala(electoraal), participarea neconventionala(potentialul de protest al populatiei) si potentialul de reprimare(atitudinea fata de combaterea comportamentelor neconventionale)

Utilizand aceste concepte, in argumentarea tezei pornesc de la trei ipoteze: 1. cu cat societatea civila este mai puternica, cu atat creste si cultura civica; 2. odata cu dezvoltarea societatii civile, creste interesul pentru participarea politica; 3. cu cat societatea civila este mai bine organizata, cu atat democratia devine mai consolidata.

Cercetarea emipirica pe care o propun prin acest proiect utilizeaza trei metode de cercetare: 1. analiza documentelor pentru a stabili importanta societatii civile in Romania si pentru a analiza influenta ei asupra democratiei de-a lungul timpului; 2. ancheta sociologica pe baza de chestionar, pentru a determina gradul de participare politica si calitatea culturii civice in societatea romaneasca; 3. un studiu de caz asupra organizatiilor ce constituie societatea civila romana, pentru a determina ce grad de implicare si voluntariat exista in prezent in Romania si cat de cuprinzatoare sunt miscarile sociale (varsta voluntarilor, mediul din care provin). Aceste trei metode vor permite testarea si altor ipoteze, precum: gradul de dezvoltare a societatii civile este mai mare in mediul urban decat in cel rural, participarea politica scade odata cu varsta cetatenilor, cultura civica democratica este mai dezvoltata in randul tinerilor etc.

Relevanta cercetarii si rezultatele asteptate

Acest proiect propune un demers pentru a analiza felul in care societatea civila influenteaza atat cetateanul, cat politicile de guvernare. Rezultatele cercetarii vor oferi o imagine asupra gradului de implicare a cetateanului, si chiar asupra legitimitatii deciziilor luate de catre guvernare.

Metodele de cercetare propuse vor aduce in prim-plan atat deficientele relatiei cetean-societate civila-stat, cat si succesele acesteia, facand astfel posibila corectarea si eficientizarea interventiei societatii civile. Aceasta imbunatatire a societatii civile este necesara intrucat aceasta constituie ,,antidotul cel mai bun pentru demagogia raspandita de ideologiile de masa si miscarile de masa incurajate de aparitia idealului democratic. Eforturile prelungite pentru societatea civila - nu revolutiile dramatice de sus in jos sau invers - constituie arma cea mai puternica impotriva dictaturii totalitare" .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea societatii civile in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7.3/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
986 cuvinte
Nr caractere:
6 153 caractere
Marime:
11.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
societate, dezvoltare, demografie
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!