Asimetria Distributiilor de Frecvente

Extras din referat Cum descarc?

"Cand o anumita marime se conserva in multe fenomene, aceasta, de regula, inseamna ca exista o simetrie care asigura conservarea." (Arkadii Beinsuovich Migdal)
Informatiile referitoare la forma imprastierii valorilor individuale in raport cu tendinta centrala completeaza in mod consistent pe acelea privind marimea, si intensitatea dispersarii. Asimetria transpune cu usurinta comparatia dintre pozitia valorilor esentiale, tipice si centrale sau confruntarea dintre distributia empirica si distributia normala in evaluari ale capacitatii mediei de a constitui o exprimare reprezentativa a intregii populatii statistce. 
Cunoasterea distributiei normale sau repartitiei teoretice conform functiei Gauss - Laplace este determinata in intelegerea asimetriei si excentricitatii.
Asimetria se defineste prin antinomie cu simetria sau prin opozitie cu distributia normala.
Asimetria fie pozitiva, fie negativa arata in ce masura o serie de repartitie de frecvente unidimensionala este mai mult (pronuntat) sau mai putin (usor) oblica in raport cu ditributia normala de frecvente Gauss - Laplace.
Asimetria devine astfel sinonima cu oblicitatea in raport cu distributia normala. Cu cat o serie de rapoarte de frcvente unidimensionala este mai apropiata de distributia normala sau de simetria perfecta ( x = Me =Mo) cu atat mai mult media devine mai reprezentativa in raport cu populatia statistica pe care o inlocuiesc si este cu atat mai capabila sa se substituie populatiei statistice in calcule si analize interioare.
Asimetria absoluta (?) sau gradul de asimetrie a unei repartitii de frecvente unidimensionala este rezultatul compararii simple sub forma unei diferente dintre media aritmetica si valoarea modala. 
?= x - Mo 
? > 0 asimetrie pozitiva
? = 0 simetrie perfecta
? < 0 asimetrie negativa 
Asimetria unei serii de repartitie de frecvente unidimensionala va fi cu atat mai accentuata cu cat diferenta dintre media aritmetica si valoarea dominanta va fi mai pregnanta. Daca in repartitia normala abaterile egale, valoare absoluta se completeaza reciproc in repartitia cu asimetrie pozitiva prevalueaza (variantele) mai mici, iar in repartitia cu asimetrie negativa prevaleaza (variantele) mai mari. 
Densitatile de repartitie a frecventelor sau mai simplu "densitatile de frecvente" definite in cadrul sistemului de indicatori statistici pentru caraterizarea frecventelor detin reale calitati si in conturarea asimetriei. Aplicate mai ales in cazul seriilor de repartitie de frecvente rezultate din grupari pe intervale neegale, pentru a constata variatia reala a frecventelor de la un interval la altul "densitatile de frecvente" se calculeaza pornind fie de la frecvente absolute (ni/hi), fie de la frecvente relative (ni*/hi sau fi*/ hi), "Densitatile de frecvente" transmit un semnal important de tendinta spre normalitate sau simetrie, in masura in care descresc catre capetele repartitiei sau au tendinta de crestere catre valoarea centrala, tipica a caracteristicii. 
Amploarea asimetriei statistice unimodale se caracterizeaza sintetic cu ajutorul unor coeficienti adimensionali.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asimetria Distributiilor de Frecvente.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!