Analiza situației turismului în Arad pe baza indicatorilor statistici din buletine oficiale și alte surse de date

Extras din referat Cum descarc?

Turismul este o ramura a economiei nationale care inglobeaza activitati complexe si eterogene, a carui activitate se materializeaza in servicii exprimate sugestiv sub forma de ,,produs turistic".
In sensul contemporan, cuvantul turism este un fenomen social-economic ce cupride totalitatea relatiilor ce au loc in societate in procesul utilizarii timpului liber, atat in interesul fiecarei tari cat si in circuitului schimbului de valori spirituale sau materiale dintre tari.
Sistemul de indicatori ai activitati de turism se compune din mai multe subsisteme, adica:
- Indicatorii ofertei turistice sau ai potentialului economic, care se imparte in indicatorii bazei materiale si in indicatorii fortei de munca
- Indicatorii circulatiei turistice
- Indicatorii rezultatelor valorice se imparte in indicatorii cheltuielilor turistice, indicatorii incasarilor din turism, si indicatorii eficientei economice a turismului.
- Indicatorii calitatii activitatii turistice.
Pentru obtinerea datelor si informatiilor statistice referitoare la activitatea de turism, se utilizeaza urmatoarele metode:
- Informari administrative periodice, care se pot face la frontiera, pe baza evidentei pe care o tin organele de vama sau de paza, prin buletinele de intrare iesire, in unitati de cazare, prin sistemul de inregistrare hoteliera, de organele bancare, pentru intrarile de valuta din activitate turistica.
- Esantioane de turisti sau de unitati turistice, sondaje si anchete in randul populatiei si al turistilor.
Sondajul statistic furnizeaza informatii asupra situatiei si fizionomiei pietei turistice la data efectuarii sondajului. El nu poate reda in mod riguros evolutia pietei turistice care se caracterizeaza printr-o anumita mobilitate.
Panelurile de turisti completeaza sondajele folosite pentru cunoasterea pietei turistice si sunt utilizate pentru stabilirea modificarilor si variatiilor de opinie ce privesc cererea turistica.
Panelul de unitati turistice cuprinde tipurile principale de unitati turistice, ofera posibilitatea sa se cunoasca preferintele, cerintele si gusturile turistilor. 
Indicatorii potentialului economic:
Potentialul economic al turismului este alcatuit din resursele materiale si umane existente in aceasta sfera de activitate. Resursele materiale se concretizeaza, pe de o parte, in bunuri materiale acumulate sub forma de fonduri fixe si stocuri de produse, iar pe de alta parte, in resurse naturale atrase in circuitul economic. Resursele umane sunt constituite din persoanele care presteaza activitati in turism.
Caracterizarea statistica a potentialului economic se bazeaza pe indicatorii bazei tehnico-materiale si pe indicatorii fortei de munca.
Indicatorii bazei tehnico-materiale: este constituita din totalitatea mijloacelor de munca ce participa la desfasurarea procesului de servire a turistilor, mijloace pe care le foloseste turismul pentru realizarea functiilor sale economice si sociale. Ea cuprinde atat fondurile fixe proprii cat si fondurile din alte sectoare ale economiei nationale ca de exemplu: mijloace de transport aerian, rutier, naval, capacitati complementare de cazare, etc.
Practica statistica si contabila din tara noastra include in prezent in fondurile fixe numai acele bunuri materiale care au o durata de intrebuintare mai mare de un an si o valoare de inventar mai mare de un anumit plafon valoric, si care isi transfera valoarea treptat prin amortizarea anuala cuprinse in preturile marfurilor sau tarifele serviciilor prestate.
Evidenta fondurilor fixe se tine in unitati naturale sau natural conventionale: locuri de cazare in hoteluri, moteluri, locuri la mese in unitatile de alimentatie publica, etc. Acesti indicatori fizici folosesc pentru caracterizarea volumului si structurii fondurilor fixe.
Indicatorii fortei de munca: 
Ea se caracterizeaza printr-o multitudine de aptitudini fizice si intelectuale ale oamenilor cu ajutorul carora acestia participa la crearea de bunuri materiale sau la o activitate sociala utila.
Indicatorii circulatiei turistice cuprinde numarul total de turisti care sete un indicator absolut, si se determina prin insumare. Alt indicator absolut este numarul total de zile turist si se obtine ca un produs intre numarul de turisti si durata activitatii turistice exprimat in zile.
Indicatorii cheltuielilor turistice prin care se intelege consumul de mijloace banesti, mijloace de productie , de forte de munca pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii de turism.
Indicatorii incasarilor din turism exprima valoric rezultatele activitatii turistice desfasurate intr-o anumita perioada de timp, la nivel de zona economica. Cel mai reprezentativ indicator este suma totala a incasarilor in care se includ volumul desfacerilor de marfuri, volumul incasarilor din prestatii, volumul incasarilor valutare si alte incasari din turism.
Indicatorii eficientei economice a turismului se calculeaza pe baza relatiei:
Ef = raportul dintre efect si efort.
Indicatorii calitatii activitatii turistice exprima latura calitativa al ofertei, efectele sociale , cultural-educative si politice al industriei turistice. 
Date statistice preluate din buletine oficiale si alte surse de date
Geografie in statistici
Judetul Arad este situat in partea de vest a Romaniei si se intinde din Muntii Apuseni (partea de est a judetului) pana in campia larga formata de raurile Mures si Crisul Alb. Punctele extreme ale judetului sunt cuprine intre coordonatele 20?45' (Nadlac) si 22?39' (Tarnavita) longitudine estica, respectiv 45?58' (Labasint) si 46?38' (Berechiu) latitudine nordica.
Relieful creste altitudinal de la vest la est, constituindu-se 3 mari unitati de relief: Campia de Vest (incluzand Campia inalta a Aradului si Campia Crisului Alb), Dealurile Vestice si Muntii Apuseni, reprezentati de Muntii Zarand, Muntii Codru-Moma si portiuni din Masivul Gaina. Intre culmile montane se intercaleaza Depresiunea Zarandului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Situatiei Turismului in Arad pe Baza Indicatorilor Statistici din Buletine Oficiale si alte Surse de Date.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!