Analiza Sistemului de Asigurari Sociale de Stat din Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. Sistemul public de asigurari sociale de stat.
1.1. Caracteristica sistemului asigurarilor sociale de stat in Republica Moldova.
Cadrul legal al sistemului public de asigurari sociale 5
1.2. Practica Europeana in domeniul protectiei sociale 32
Capitolul II. Analiza sistemului de asigurari sociale de stat in Republica Moldova.
2.1. Bugetul asigurarilor sociale de stat - intrument de realizare a politicii sociale 42
2.2. Casa Nationala de Asigurari Sociale - unitate de reglementare si evidenta a fluxurilor destinate protectiei sociale 58
Capitolul III. Caile de sporire a eficientei sistemului de asigurari sociale de stat in Republica Moldova.
3.1. Problemele functionarii si prioritatile de dezvoltare a sistemului de asigurari sociale de stat 66
3.2. Strategiile privind politicile de protectie sociala in Republica Moldova, in contextul SCERS 71
Concluzii si propuneri 80
Bibliografie 82
Anexe 85


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Sistemul public de asigurari sociale reprezinta un sistem de masuri cu caracter economic, juridic, social si organizatoric, intreprinse de stat in scopul garantarii unei vieti decente a cetatenilor inapti de munca si a celor cu venituri mici. Acest sistem are menirea de a asigura cu mijloace de existenta necesare persoanelor care si-au perdut locul de munca sau aflate in incapacitatea de munca (batrini, bolnavi, invalizi ect.). Odata cu dezvoltarea economiei si cresterea nivelului general al bunastarii, gradul de protectie oferit de structurile statale a crescut astfel, incit obiectivul fundamental al sistemului va deveni acordarea indivizilor si familiilor, unui nivel de siguranta ca nivelul de viata a acestora sa nu fie grav afectat de riscuri sociale sau economice.
Orice cetatean are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea lui si familiei sale, cuprinzind hrana, imbracamintea, locuinta, ingrijirea medicala, precum si serviciile necesare. Cetateanul are dreptul la asigurare in caz de somaj, boala, invaliditate, vaduvie, batrinete sau in celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subexistenta, in urma unor imprejurari independente de vointa sa.
Sistemul de asigurari sociale este partea principala si cea mai importanta a sistemului de protectie sociala. El acopera, de regula, toti rezindentii Republicii Moldova, care achita contributiile de asigurari sociale si beneficiaza de pestatiile sistemului (pensii, indemnizatii ect.), iar instrumentul de acumulare si redistribuire a resurselor financiare este Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat - buget independent, cu statut special, ce face parte din bugetul public national.
Scopul. Scopul tezei de licenta consta in examinarea sistemului asigurarilor sociale de stat din Republica Moldova, identificarea problemelor functionarii acestui sistem, abordind aspectele "tari " si "slabe" ale acestora in scopul gasirii cailor optime de imbunatatire a sitemului dat.
Sarcinile. In corespundere cu scopul principal sarcinile tezei de licenta sunt urmatoarele:
- analiza cadrului legal si normativ existent in domeniul asigurarilor sociale de stat;
- efectuarea caracteristicii generale a sistemului asigurarilor sociale de stat din Republica Moldova;
- studierea experientei internationale in domeniul protectiei sociale;
- analiza structurii instrumentului principal de realizare a politicii sociale-bugetului asigurarilor sociale de stat;
- examinarea situatiei si identificarea problemelor existente in domeniul asigurarilor sociale de stat in Republica Moldova;
- oferirea unor propuneri si sugestii privind perfectionarea sistemului asigurarilor sociale.
Suportul metodologic. Lucrarea este alcatuita dupa o cercetare minutioasa a literaturii de specialitate existente. In special, au fost folosite literatura in domeniu, rapoartele Casei Nationale de Asigurari Sociale, Biroului National de Statistica, Ministerului Protectiei Sociale, Familiei si Copilului. Au fost folosite multe informatii colectate din editiile periodice si de pe reteaua informatica globala "Internet".
Structura. Lucrarea data a fost structurata in trei capitole, fiecare capitol este structurat in paragrafe.
In capitolul I "Sistemul asigurarilor sociale de stat" se include descrierea sistemului asigurarilor sociale de stat, parte principala si cea mai importanta a sistemului de protectie sociala care garanteaza persoanelor asigurate acordarea pensiilor, indemnizatiilor pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, diverse categorii de alocatii din mijloacele bugetului de stat, compensatii nominative, pensii pentru invaliditate, ajutoare sociale si indemnizatii familiilor cu multi copii, ajutoare de somaj si alte prestatii prevazute de legislatie, precum si analiza cadrului legal si normativ existent, menite de a implementa normele puse la baza sistemului nou de asigurari sociale.
In capitolul II "Analiza sistemului de asigurari sociale de stat in Republica Moldova" se examineaza unele aspecte financiare cu referire in mod special la: bugetul asigurarilor sociale de stat care reflecta constituirea, repartizarea si utilizarea fondurilor banesti necesare ocrotirii pensionarilor, salariatilor si membrilor lor de familie, cheltuielile pentru protectia sociala,veniturile. 
De asemenea, contine o prezentare a unitatii de reglementare si evidenta a fluxurilor destinate protectiei sociale.
Capitolul III "Caile de sporire a eficientei sistemului asigurarilor sociale de stat in Republica Moldova " in mare parte este dedicat identificarii problemelor si prioritatilor de dezvoltare din domeniul protectiei sociale.
In concluzii si propuneri au fost formulate concluziile, constatarile si unele recomandari de solutionare a problemelor sociale.
Capitolul I. Sistemul asigurarilor sociale de stat.
1.1. Caracteristica sistemului asigurarilor sociale de stat in Republica Moldova.Cadrul legal al sistemului public de asigurari sociale.
Necesitatea organizarii ocrotirii cetatenilor, sub diferite forme, a aparut odata cu dezvoltarea fortelor de productie, indeosebi instituirea si dezvoltarea asigurarilor sociale au fost determinate de crearea si dezvoltarea industriei.
In tarile in curs de dezvoltare, dar mai ales in tarile dezvoltate, cu economie de piata exista asigurari sociale, cu o sfera mai restrinsa sau mai larga.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Sistemului de Asigurari Sociale de Stat din Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!