Analiza Seriei de Timp

Extras din referat Cum descarc?

Problema 
Un obiectiv al analizei dinamicei seriei de timp il reprezinta indentificarea tipului de variatie. Se urmareste linia generala de evolutie a fenomenului, regularitatea repetarii oscilatiilor in jurul liniei generale. Analiza tipului de variatie se face prin metode grafice si prin metode numerice.
Analiza datelor
Ne propunem sa analizam dinamica vanzarilor, din baza de date deja gasita in Spss. Mai intai vom defini tot pe luni datele din baza de date. Acesta operatiune se face prin: Data- Define Dates, dupa care definirea se va face pe ani si pe luni. Vom alege ca inceput de an luna 1 (ianuarie) anul 1995, astfel vom obtine o noua variabila data, care incepe din a 01.1995 si sfarseste cu 06.2007 (figura nr.1)
Figura nr.1 Baza de date cu noua variabila timp (o parte de baza)
Dupa definirea unei noi variabile Timpul, vom reprezenta grafic aceasta serie de timp prin corelograma liniara, care se obtine din meniul Graphs-comanda Sequence si obtinem figura nr.2.
Figura nr.2 Cronograma liniara a vanzarilor
Din figura nr.2 observam ca se constata o evolutie cu trend ascendent, sezonalitatea si ciclicitatea nu se accentuiaza in aceasta cronograma.
Un ajutor in a identifica componentele unei serii de timp este si diagrama Boxplot (figura nr.3).
Diagrama Boxplot ofera informatii privind variatia unei distributii. Boxploturile anuale prezinta forme diferite de la an la an, imprimate de actiunea factorilor sezonieri. Nivelul mediu anual, reprezentat prin mediana fiecarui boxplot, marcheaza linia de tendinta a vanzarilor pe perioada 1995-2007. Se obsearva ca tendinta astfel marcata se suprapune peste cea reprezentata prin cronograma liniara, ajustata de variatiile aleatoare si sezoniere.
Figura nr.3 Diagrama Boxplot
Pentru a estima care este modelul de trend, vom realiza pe baza metodei celor mai mici patrate, parcurgand urmatorii pasi: Analyze-Regression-Curve Estimation unde testam mai multe modele si de unde obtinem (figura nr.4 si 5). Vom avea o variabila noua definita "Timp" care va numerota fiecare data in parte 1-150.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Seriei de Timp.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!