Analiza productivitatii muncii in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

Notiuni teoretice.
2. Productivitatea muncii.
3. Populatia ocupata.
4. Dinamica productivitatii muncii pe ramuri ale industriei.
5. Evolutia variatiei productivitatii muncii din anul 2000 pana in anul 2007


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiuni teoretice.
Productivitatea muncii este o categorie economica complexa si dinamica si reprezinta insusirea muncii de a crea o anumita cantitate de valori de intrebuintare intr-o unitate de timp,reflectand eficienta cu care este cheltuita o cantitate de munca.
De asemenea, productivitatea muncii face parte din categoria indicatorilor utilizarii intensive a potentialului uman si exprima eficienta cu care este utilizat personalul angajat. Factorii care influenteaza gradul de crestere a productivitatii muncii sunt: progresul tehnic; perfectionarea organizarii conducerii, productiei si muncii; calificarea, perfectionarea profesionala si cresterea indemanarii executantilor.
Definitia general acceptata a productivitatii muncii,este aceea de productie obtiunuta pe unitate de forta de munca, ce poate fi reprezentata de numarul de ore lucrate,numarul de persoane angajate sau numarul de salariati. 
Cresterea economica realizata intr-o tara sau intr-un sector poate fi legata, din perspectiva utilizarii resurselor umane, fie de cresterea numarului de salariati, fie de o mai buna utilizare a
muncii salariatilor existenti. Acest ultim aspect este descris statistic prin intermediul productivitatii muncii - un element - cheie al performantei economice. Inelegerea fortelor care guverneaza productivitatea muncii, si in special acumularea de capital fix, imbunatatirea infrastructurii institutionale sau generarea de noi tehnologii, este obiectiv necesara pentru formularea politicilor de crestere economica. Masurarea productivitatii muncii poate de asemenea sa serveasca la dezvoltarea unor politici de eficientizare a pietei muncii. De exemplu, nivele ridicate ale productivitatii muncii sunt adesea asociate cu nivele de instruire
ridicate, ceea ce indica prioritati in domeniul politicilor de educatie si instruire.
Nu in ultimul rand, analiza productivitatii muncii poate contribui la intelegerea modului in care performantele pietei muncii afecteaza nivelul de trai. Atunci cand intensitatea muncii, apreciata prin numarul de ore efectiv lucrate de un salariat, este scazuta, una din prioritatile politicii economice poate fi crearea de noi oportunitati si locuri de munca, pentru a creste
venitul pe salariat.In situatia contrara, cand intensitatea muncii este deja ridicata, productivitatea muncii va fi cheia de imbunatatire a standardului de viata.
Indicatorii statistici cu care este masurata si caracterizata eficienta utilizarii fortei de munca constituie o componenta a sistemului de indicatori ai eficientei economice. Eficienta cu care este cheltuita o anumita cantitate de munca este exprimata cu ajutorul productivitatii muncii. Caracterizarea eficientei utilizarii fortei de munca presupune calcularea unor indicatori statistici care sa asigure cunoasterea nivelului si dinamicii acesteia, precum si mssurarea
cu ajutorul unor metode statistice adecvate a contributiei factorilor care au determinat modificarile in timp si spatiu ale acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza productivitatii muncii in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!