Analiza Multivariata a Variantei si Covariantei

Extras din referat Cum descarc?

1. Analiza multivariata a variantei si covariantei - abordare teoretica.
1.1. Principalele tipuri de modele econometrice utilizate in economie.
In momentul actual, tipologia modelelor econometrice este extrem de diversificata, totusi, in functie de anumite criterii de clasificare, ele se pot incadra in cateva tipuri sau clase principale, cum ar fi, modele unifactoriale si modele multifactoriale. Impartirea modelelor in aceste doua clase este facuta, asa cum indica si denumirea lor, in functie de numarul variabilelor factoriale folosite in vederea explicarii, simularii sau prognozei variabilelor dependente. 
Modelul unifactorial y = f(x) + u este folosit in mod frecvent la modelarea fenomenelor economice datorita avantajelor pe care le prezinta: simplitate, operativitate si cost redus pentru obtinerea lui. Utilizarea unui astfel de model se fundamenteaza pe ipoteza ca in randul factorilor variabilei rezultative y exista un factor determinant x, ceilalti factori, cu exceptia acestuia, fie au o influenta intamplatoare, acestia fiind specificati in model prin intermediul variatiei reziduale u, fie au fost invariabili in perioada analizata si, ca atare, nu are sens specificarea lor in model. 
Daca ipoteza de mai sus nu poate fi acceptata, caz frecvent in domeniul economic, se construieste un model multifactorial de forma:
y = f(x1, x2,..., xn) + u, j = 1, n
unde: k = numarul variabilelor factoriale.
Modelul multifactorial, eliminand deficienta modelului unifactorial, transforma insa avantajele acestuia in dezavantaje. Din acest motiv, se recomanda ca, in practica, sa nu se foloseasca un model cu mai mult de trei sau patru variabile factoriale. Toate modelele econometrice folosite pana in prezent pot fi incadrate intr-una dintre aceste clase. 
Structural, modelele multifactoriale sunt de o mare diversitate. Ca regula generala, ele se construiesc prin dezvoltarea modelului unifactorial al variabilei explicate y. Pe langa variabila factoriala initiala x1, se introduc fie alte variabile exogene x2, x3,..., xk, fie valori decalate ale acestora xt, xt-1,..., xt-h.
1.2. Specificarea si definirea modelului multifactorial.
Statistica multivariata contine tehnici dedicate analizarii seturilor complexe de date, obtinute in urma studiilor experimentale in care sunt urmarite, evaluate, masurate mai multe variabile. Complexitatea cercetarilor de acest tip este datorata nu atat numarului mare de variabile, cat necesitatii de a studia relatii simultane intre mai multe variabile.
Sub forma generala, un model explicativ multifactorial se defineste prin urmatoarea relatie:
y = f (x j ) + u
unde: 
y = variabila endogena, dependenta sau explicata;
xj = variabilele exogene, independente sau explicative;
j = 1, k , k = numarul variabilelor exogene;
u = variabila reziduala sau aleatoare sau eroare;
f (xj) = functia de regresie cu ajutorul careia vor fi estimate (aproximate) valorile variabilei y, determinate numai de influenta factorilor xj, considerati esentiali, principali, hotaratori, exceptand influenta celorlalti factori ai fenomenului y, care sunt considerati factori neesentiali, nesemnificativi de explicare a aparitiei si a evolutiei in timp si in spatiu a fenomenului y, acestia fiind tratati separat cu ajutorul variabilei reziduale u. 
Modelul econometric trebuie interpretat ca o expresie formala a metodei econometrice de investigare a unui obiect economic:
Realitatea (y) = Teoria [f (x j )] + Intamplarea (u)
Ca regula generala si fundamentala, specificarea unui model econometric se face pe baza teoriei economice. Fenomenul economic y se precizeaza pe baza conceptelor, definitiilor si a relatiilor cauza-efect elaborate de catre aceasta si se accepta fenomenul xj ca factor esential, sau se respinge si se trece in categoria factorilor intamplatori prin intermediul variabilei aleatoare u.
Dimensiunea pachetului de variabile explicative xj depinde insa si de banca de date statistice a variabilelor respective, de cantitatea si de calitatea acestora. 
In economie, modelele multifactoriale au o arie vasta de aplicare, acestea putand fi utilizate in mai multe situatii si sub diverse forme, ca, de exemplu:


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Multivariata a Variantei si Covariantei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!