Analiza demografică a Franței versus Germania

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1996
Mărime: 240.46KB (arhivat)
Publicat de: Ilona Ghiță
Puncte necesare: 6
Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi Specializare Administraţie Publicã

Extras din referat

Descriere sintetică a ţărilor

În această lucrare este analizată evoluţia țărilor Franța și Germania, în vederea obținerii de materiale detaliate orientate pe domeniul demografic, prin colectarea datelor din surse oficiale, și reprezentarea acestora conform cu realitatea.

Sunt tratați cei mai importanți indicatori demografici, precum:

1. dinamica numărului total de locuitori;

2. dinamica ratei mortalității;

3. dinamica ratei natalității;

4. dinamica fertilității;

5. dinamica ratei migrației;

6. structura Socio-Economică

Analiza a fost efectuată pe intervalul de timp dintre anii 1950 și 2050, intervalul 2010 – 2050 reprezentând prognoze și previziuni, pe baza extrapolării datelor existente, previziuni care se regăsesc în documente oficiale.

Republica Franceză, după cum este desemnată oficial este o țară situată pe continentul european, mai exact în Europa de Vest, la întâlnirea bătrânului continent cu Oceanul Atlantic, care pe lângă teritoriul continental cuprinde și diverse insule și teritorii situate în diferite părți ale Terrei.

Se diferențiază de celelalte state ale Europei, prin vechime şi putere atât economică cât și militară, din perspectiva faptului că, în anul 2008 se situează pe locul 5 al clasamentului economiilor mondiale, și de asemenea este una dintre cele 7 țări deținătoare în mod oficial ale bombei atomice.

Franța este un stat unitar organizat ca o republică semi-prezidențială, membră a Consiliului Europei și parte fondatoare a Uniunii Europene, Zonei Euro, Spațiului Schengen și Organizației Națiunilor Unite.

Ca așezare geografică, Franța metropolitană se întinde de la Marea Mediterană la Canalul Mânecii și Marea Nordului, iar de la Munții Alpi și Râul Rin la Oceanul Atlantic.

Teritoriile Franței separate de partea continentală sunt situate în America de Nord, Caraibe, America de Sud, Vestul și Sudul Oceanului Indian, Nordul și Sudul Oceanului Pacific. Suprafața totală a Franței Metropolitane este de 551.695 km2, iar cea care cuprinde toate regiunile, colectivitățile și teritoriile din întreaga lume se situează la 674.843 km2.

Republica Federală Germania, denumită colocvial ,este un stat în Europa Centrală. Face parte din organizații internaționale importante precum Consiliul Europei (1951), OCDE, Uniunea Vest-Europeană (1954), NATO (1955), Uniunea Europeană (1957), ONU (1973), OSCE și din zona euro.

Suprafața totală a teritoriului țării este de 357.021 km², relieful fiind preponderent muntos.Germania se învecinează cu nouă țări europene: Danemarca, Olanda, Belgia, Franța, Luxemburg, Elveția, Austria, Republica Cehă și Polonia.De asemenea are ieșire directă la Marea Baltică și la Marea Nordului (Oceanul Atlantic).

Structura populației :

Total populație = 82 milioane (81.702.329)

Unele segmente de populație sunt denumite minorități naționale (naţionale Minderheiten) și sunt autohtone (minorități naționale istorice): danezii, frizonii, romii și sânţii (tot populație romă, dar care în țările germanofone au etnonimul sânţi), precum și sorabii, o populație slavă de la frontiera cu Polonia și Cehia.

1. Dinamica numărului total de locuitori

Fig . 1

După cum se poate observa în Figură nr. 1, evoluția populației în cadrul Franței are un ritm ascendent, pornind de la 40.000.000 în anul 1950 și atingând 60.000.000 în anul 2005. În acest interval: 1950 – 2005 ritmul de creștere este unul brusc, iar previziunile pentru 2010-2050 anunță un ritm de creștere al populației mai lent spre deosebire de intervalul de timp precedent, cu o tendință de stagnare după anul 2030.

În același timp, evoluția populaţiei în Germania este în creştere, de la 70.000.000 în anul 1950 şi până la 80.000.000 în anul 1975,dar după cum se poate observa, nu este vorba despre o creştere bruscă ca în cazul Franţei, ci una treptata şi constantă în perioada 1995-2030 şi o uşoară creştere până la ~85.000.000 în perioada previzionată.

Previziunile arată că cele două mari state ale Europei vor ajunge în anul 2050 la un număr apropiat de locuitori, iar aceste schimbări de-a lungul timpului se datorează în primul rând creşterii natalităţii şi speranţei de viaţă şi scăderea mortalităţii, dar de asemenea şi remedierii situaţiei economice şi social-culturale din cele două state. Un alt factor important în creşterea demografică a populaţiei reprezintă şi mişcările migratoare ale ţării, iar pe de altă parte imigrările - îndeosebi din lumea francofonă.

Preview document

Analiza demografică a Franței versus Germania - Pagina 1
Analiza demografică a Franței versus Germania - Pagina 2
Analiza demografică a Franței versus Germania - Pagina 3
Analiza demografică a Franței versus Germania - Pagina 4
Analiza demografică a Franței versus Germania - Pagina 5
Analiza demografică a Franței versus Germania - Pagina 6
Analiza demografică a Franței versus Germania - Pagina 7
Analiza demografică a Franței versus Germania - Pagina 8
Analiza demografică a Franței versus Germania - Pagina 9
Analiza demografică a Franței versus Germania - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Analiza Demografica a Frantei Versus Germania.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza statistică a seriilor cronologice

DEFINITIE: SERIA CRONOLOGICA este un sir ordonat de valori ale unei variabile aferente unor momente sau perioade de timp succesive. Exista...

Cercetare Asupra Vopselei Lavabile Superweiss

Düfa ROMÂNIA SRL este una dintre cele mai dinamice companii ce opereaza pe piata de lacuri si vopsele din România. Compania a fost fondata în anul...

Program de Reabilitare

Spitalul de Boli Infectioase „Sf.Cuvioasa Parascheva „ este situat in partea de nord a orasului Galati pe strada Traian nr.393 ,în cartierul numit...

Centralizarea și Analiza Datelor

Q1+Q2. La aceste intrebari filtru, nici unul dintre cei 1000 de respondenti nu a fost eliminat Valoarea modala (Mo – cea mai mare frecventa de...

Statistică Economică

Obiectul principal în evolutia repartitiei bidimensionale îl reprezinta determinarea legaturii statistice dintre aceste doua variabile. În orice...

Ai nevoie de altceva?