Votul Uninominal

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCRE.3
CAPITOLUL 1: Evolutia ratei nuptialitatii in Oltenia.6
CAPITOLUL 2: Rata nupialitatii in Oltenia in mediul urban.7
CAPITOLUL 3: Rata nuptialitatii in Oltenia in mediul rural.8
CAPITOLUL 4: Aspecte privind evolutia ratei nuptialitatii in regiunea de Sud-Vest.9
CONCLUZII.12


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Ca fundament al familiei, casatoria a format obiect de numeroase definitii. Astfel in conceptia populara "cununiile sunt rupte din rai". Gothe, considera casatoria a fi "inceputul si culmea oricarei culturi, Proudhon o considera drept "sacralitatea justitiei, misterul armoniei universale" . 
Dictionarul de Dreptul Familiei o defineste ca fiind "uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie, realizata in conditiile prevazute de lege in scopul intemeierii unei familii",
Casatoria legitima presupune o uniune conjugala intre doua persoane de sex diferit, instituita cu respectarea formelor prevazute de lege sau de cutuma si care confera persoanelor in cauza drepturi si obligatii specifice. Astazi, mai mult decat in trecut, casatoria este o uniune liber consimtita, incheiata cu respectarea dispozitiilor legale. Primul element il constituie actul juridic, adica acordul de vointa al celor care vor sa se casatoreasca. Dupa acest acord, casatoria este guvernata de reglementarile legii (canonice sau civile). Conditiile pe care cetatenii trebuie sa le indeplineasca pentru a se putea casatori se reduc in esenta la doua: persoana sa nu fie deja casatorita, adica sa aiba starea civila necasatorit, vaduv sau divortat; sa atinga varsta minima legala la casatorie. De cele mai multe ori, incheierea casatoriei se realizeaza potrivit legilor sau cutumei din tara respectiva. In trecut avea efect legal casatoria religioasa, ulterior doar casatoria civila. Astazi, cununia religioasa reprezinta pentru multi tineri doar o problema de respectare a traditiei, a obiceiurilor care insotesc acest moment solemn din viata omului. "In Roma antica, casatoria constituia una din indatoririle fiecarui cetatean. Intr-o perioada de criza a nuptialitatii, imparatul roman Augustus a elaborat legi speciale pentru a-i determina pe cetateni sa se casatoreasca. Pentru a proteja familia, imparatul a dat legi impotriva desfraului si divorturilor. Legislatia lui Augustus avea scopul de a promova casatoriile legale si nasterile in cadrul casatoriei. Penalitatile impuse initial celor fara copii au fost treptat inlocuite cu un sistem stimulator pentru magistratii care aveau copii in cadrul casatoriilor legale, astfel incat un barbat putea solicita o demnitate publica cu un an mai devreme in functie de fiecare copil legitim.18. In Antichitate mai ales, a fost destul de raspandita casatoria poligama (un sot avea mai multe neveste), mai ales in randul monarhilor (regilor, imparatilor) sau in cadrul aristocratiei. Crestinismul a impus familia monogoma, accentuand valoarea dragostei incadrul casatoriei si asigurand un statut mai bun femeii." 
In prezent, poligamia mai este practicata in lumea musulmana si in cadrul comunitatilor de mormoni din SUA. In fiecare societate, formarea cuplurilor umane urmeaza anumite reguli.
Endogamia este regula aliantei care obliga o persoana sa-si caute partener de viata in interiorul grupului caruia ii apartine (clan, grup teritorial, categorie sociala etc.).
In lumea contemporana, sunt tot mai numeroase casatoriile mixte (intre parteneri apartinand unor etnii sau religii diferite). Deoarece, in Epoca Medievala sau chiar moderna, parintii ii alegeau sotul fara ca fata sa fie macar intrebata, consultata multe fete au fost casatorite impotriva vointei lor. In Evul Mediu, rapirea fecioarelor pentru a intemeia o familie era un mod de a forta consimtamantul parintilor fetei si pentru a opri o ,,casatorie nedorita" de viitoarea mireasa. In Evul Mediu, Biserica Crestina a impus anumite reguli privind institutia matrimoniala. Erau interzise casatoriile considerate incestuoase, adica incheiate intre rude pana la gradul al saptelea (pana atunci casatoriile intre veri erau relativ frecvente datorita dorintei partilor de a mentine averea, proprietatile in cadrul familiei respective). Astazi se stie,ca, din punct de vedere genetic si medical, casatoriile incestuoase dau nastere unor urmasi cu diverse handicapuri fizice sau psihice . 
Pe langa casatorie, se intalneste adesea si concubinajul, definit ca o uniune consensuala intre doua persoane de sex diferit, fara respectarea dispozitiilor legale, consacrata in unele cazuri de obiceiuri (in Orient) sau de traditia comunitatii respective. Coabitarea a devenit, in multe state occidentale astazi, o alternativa a mariajului in forma clasica. Astfel, in Franta de pilda, in 1990, 12,4% din cupluri nu sunt casatorite legal, traind in concubinaj. Sunt si dezavantaje: in caz de deces, concubinul supravietuitor nu are drept la pensia de urmas acordata sotului supravietuitor. Relativ recent, in lumea occidentala (in ultimele 3-4 decenii) a fost adoptat modelul casatoriei de proba. Casatoria de proba este in esenta un concubinaj, o convietuire a celor doi timp de cativa ani pentru a se cunoaste mai bine, pentru a vedea daca se potrivesc, daca sunt compatibili. Uneori, aceste casatorii de proba, dupa 4-7 ani devin casatorii legitime dar de cele mai multe ori aceste cupluri se destrama dupa cateva luni sau cel mult un an, la aparitia primelor greutati sau probleme. In ultimii ani, in Europa Occidentala, se incearca impunerea unei noi formule a casatoriei: uniunea liber consimtita intre doua persoane de acelasi sex (homosexualii si lesbienele). 
Varsta minima (legala la casatorie) este varsta minima stabilita prin dispozitiile legale la care o persoana poate incheia o casatorie valabila, sinonima cu varsta nubila. Este de obicei diferita pentru cele doua sexe si variaza sensibil de la o tara la alta, in functie delegislatia familiei. Codul familiei din Romania stabileste ca varsta minima pentru casatorie18 ani pentru barbati si 16 ani pentru femei (doar prin dispensa 15 ani impliniti pentru femei). In cadrul familiilor de romi s-a pastrat obiceiul incheierii casatoriilor la varste relativ fragede. In general, varsta minima la casatorie in tarile sarace ale lumii este mai mica cu 5-7ani decat in tarile dezvoltate, bogate, unde tinerii sunt preocupati mai intai sa-si creeze o anumita bunastare materiala si abia ulterior intentioneaza sa se casatoreasca, pe la 28-35 de ani . Fenomenul acesta incepe sa fie tot mai frecvent si in Romania in ultimii ani. Nuptialitatea precoce ramane unul din indicii demografici ai tarilor sarace. Pe de alta parte, un alt fenomen care se manifesta in societatea contemporana legat de nuptialitate este reprezentat de casatoriile intre persoane cu diferente mari de varsta. Astfel, spre exemplu, nu putine sunt cazurile in care femei tinere se casatoresc cu barbati in varsta sau chiar batrani, mariajele fiind determinate de interesul material si financiar al unuia dintre parteneri, care spera ca, in acest fel, va beneficia de un standard ridicat de viata si va realiza o ascensiune profesionala si sociala. Sentimentele, dragostea tinde sa aiba un rol mai scazut in contractarea casatoriilor ca interesul material sau financiar sau dorinta de promovare sociala, care de multe ori primeaza in cadrul unei relatii. Dupa modelul american, casatoria tinde sa devina tot mai mult un ,, bussiness"(o,,afacere"); cuplurile se fac si desfac in functie de anumite ,,strategii matrimoniale", care urmaresc succesul in plan profesional, social si nu in ultimul rand, financiar. In SUA de pilda s-a ajuns dupa 2000, ca durata medie a unui mariaj sa fie doar de 10-12 ani, fapt ingrijorator din perspectiva demografilor si sociologilor, precum si a teologilor. Asistam astazi la o criza serioasa a familiei monogame, de sorginte crestina. Multi teologi, demografi si sociologi serefera la familie ca la o institutie aflata intr-un proces rapid de disolutie(,,familia incotro?").


Fisiere in arhiva (1):

  • Votul Uninominal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!