1. Introducere 2 2. Voluntariatul sprijinit de angajator / Voluntariatul corporatist 3 3. Importanta voluntariatului sprijinit de angajator 4 4. Voluntariatului sprijinit de angajator in Romania 4 5. Colaborarea companiilor interesate de VSA cu organizatiile neguvernamentale sau institutiile publice din comunitate 5 6. De ce sa se implice companiile in programe de voluntariat corporatist 7. Studiu de caz 6 8. Bibliografie 7
1. Introducere Legea voluntariatului din Romania defineste voluntariatul ca fiind activitatea de interes public desfasurata de persoane fizice, denumite voluntari, in cadrul unor raporturi juridice, altele decat raportul juridic de munca. Activitatea de interes public este activitatea desfasurata in domenii cum sunt: o asistenta si serviciile sociale, o protectia drepturilor omului, o medico-sanitar, o cultural, artistic, o educativ,de invatamant, o stiintific, o umanitar, o religios, o filantropic, o sportiv, o de protectie a mediului, o social si comunitar. 1 Contractul de voluntariat este o conventie cu titlu gratuit, incheiata intre o persoana fizica, denumita voluntar, si o persoana juridica, denumita beneficiarul voluntariatului, in temeiul careia prima se obliga fata de a doua sa presteze o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala. Voluntari pot fi toate persoanele care doresc sa desfasoare o activitate in interesul comunitatii indiferent de rasa, culoare, etnie, varsta, sex sau orientare sexuala, convingeri politice sau religioase, deficiente fizice/psihice, stare civila, situatie economica, sau orice alt asemenea criteriu. Un program de voluntariat este o activitate care urmareste: o sa intensifice serviciile pe care organizatia le ofera voluntarilor si beneficiarilor; o sa cresca numarul beneficiarilor serviciilor organizatiei; o sa intensifice legaturile cu comunitatile locale; o sa ofere membrilor comunitatii locale oportunitatea de a fi implicati activ in organizatie; 1 Legea voluntariatului - Legea nr. 195 din 20 aprilie 2001 publicata in Monitorul Oficial nr. 206 din 24 aprilie 2001. o sa responsabilizeze voluntarii si sa le ofere acestora abilitatile si cunostintele necesare unor alegeri mai eficiente si mai avizate in ceea ce priveste activitatile de voluntariat; o sa permita voluntarilor sa-si satisfaca propriile nevoi; o sa creeze si sa sprijine interesul pentru voluntariat.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).