Violenta de Limbaj la TV

Extras din referat Cum descarc?

Stabilirea temei:
Conform spuselor Adrianei Stefanel:" Cei mai multi autori ce studiaza mijloacele de comunicare in masa acorda o importanta deosebita televiziunii datorita caracteristicilor sale aparte : accesibilitate foarte mare - spre deosebire de noile tehnologii de comunicare, accesibile unui numar mic de utilizatori - si atractivitatea sa - combinatia de imagini si sunete facand-o mult mai atractiva decat radioul ." 
2.Fixarea obiectivelor:
1. Legatura TV-elev.
2. CNA si masurile lui.
3.Documentarea:
Cuvantul "Violenta" ne duce cu gandul la ceva urat,strident;DEX-ul da definitia:
1. Care se produce sau actioneaza cu putere, cu intensitate, ; intens, puternic, tare. ? (Despre culori, lumina etc.) Izbitor, tipator; tare, viu, puternic. 2. (Despre fiinte) Care are accese de furie, care se lasa condus de manie, care se infurie usor, care are manifestari nestapanite; coleric, furtunos, impulsiv, nestapanit. ? (Despre manifestari ale fiintelor) Care arata violenta, impulsivitate, nestapanire, agresiune. 3. Care se face cu forta; brutal. " 
Acelasi dictionar ne da definitia pentru limbaj : "1. Sistem de comunicare alcatuit din sunete articulate, specific oamenilor, prin care acestia isi exprima gandurile, sentimentele si dorintele; limba, grai. 2. Limba unei comunitati umane istoriceste constituita. 3. Mod specific de exprimare a sentimentelor si a gandurilor in cadrul limbii comune sau nationale. ? Limbaj comun = a) fel de a se exprima simplu, nepretentios; limba obisnuita; b) mijloc, baza de intelegere. ? Fig. Mijloc de exprimare a ideilor sau a sentimentelor prin culoare, sunete muzicale etc. 4. (Inform.) Sistem de caractere si simboluri folosit in programare." 
Cand a aparut violenta la TV?
Multi spun ca mass-media se afla la originea acestui act:"cu toate ca nimeni nu indrazneste sa afirme ca violenta face parte dintre fenomenele sociale noi, se observa ca prezenta si mai ales, amplificarea ei regulata ridica probleme in cadru societatilor democratice. Desigur, istoria omenirii este brazdata de scene violente, insa ,in tarile democratice, geniul progresului si al civilizatiei rezida tocmai in eliminarea oricarui act violent." 
Opinia mea este ca televiziunea, radioul,internetul sunt niste factori care influenteaza dar sunt de parere ca totul pleaca din familie. Tatiana Slama-Cazacu a scris: ,,Prima ambianta in care, in genere, persoana umana cunoaste violenta este familia. In acest mediu, copilul simte agresiunea fizica - bataia, in primul rand -, dar adesea si pe cea verbala. In conformitate cu cele mentionate mai inainte, el le va imita imediat sau ulterior. Desigur, si permisivitatea excesiva, intrafamiliala, poate duce la rupturi sau la opozitii nejustificate ale adolescentilor, mai intai fata de parinti, iar apoi la conduite manifest extrafamiliale, la asocierea cu <<grupuri>> sau <<bande>>." 
Se observa faptul ca violenta limbajului nu se poate despride de celelate tipuri (sexuala, fizica, economica, etc.).
Ceea ce observa Tatiana Slama este perfect adevarat, dar daca tocmai aici este problema? Rolul socializator al familiei a trecut in seama TV-ului? "copiii si adolescentii devin si la noi prima generatie care, fizic si simbolic, ,,creste cu televizorul", care s-a instalat deja ca membru central al familiei si ca furnizor de stiluri de viata si de modele culturale. Acesta tinde sa preia, succesiv sau simultan, rolul de doica, de parinte, de educator si ,,pedagog national", de univers mirific si bolta instelata pe care se rotesc sclipitor, dar si amagitor noii ,,luceferi" si noii idoli ai copiilor si ai adolescentilor.
Mai mult decat pentru adulti si, in orice caz, in alt mod decat pentru acestia, pentru copii si adolescenti lumea si marile repere ale existentei si conduitei se definesc - cum rezulta si din cercetarile mentionate - prin conceptele aproape banalizate de ,,teleprezenta" si ,,telerealitate" : copilul, tanarul si chiar adultul din zilele noastre - dar fiecare in felul sau - isi raporteaza opiniile, atitudinile, comportamentele la lumea simbolica generata de tubul catodic al televiziunii." 
Cine este de vina pentru acest fapt? Sunt mai multi factori care ar putea fi luati in calcul. Insa aceasta situatie face tema unei alte cercetari.
O alta intrebare care se pune este: De ce apare la televizor atata violenta? George Pruteanu are o parere: "Violenta limbajului reflecta in general violenta realului..." 
Cum spuneam si mai sus copii sunt supraexpusi la TV." Cercetarea efectuata de Centrul Urban si Regional de Sociologie (CURS) si Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare la comanda CNA in noiembrie 2005, pe un esantion de 1.100 de elevi, cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani, reprezentativ pentru populatia neinstitutionalizata de aceasta varsta, demonstreaza fara echivoc existenja unei ,,supraexpuneri mediatice" in randul populatiei vizate.
Distributia raspunsurilor la intrebarile: ,,Cat de des urmaresti emisiunile TV in zilele de lucru ? " prezentata mai sus demonstreaza ca in segmentul de varsta analizat consumul de TV reprezinta un obicei foarte bine incetatenit: peste 97 % dintre respondenti se uita zilnic la TV (doar cu durate diferite), iar peste 10% declara ca aloca acestei activitati mai mult de 4 ore zilnic si pot fi inclusi in randul marilor consumatori. In weekend, procentul marilor consumatori de TV se tripleaza si de asemenea creste cu mai bine de 10% procentul celor ce aloca acestei activitati intre 3 si 4 ore zilnic, in timp ce procentul micilor consumatori scade la jumatate (de la 49,09% la 23,05%). In timpul saptamanii, cei mai multi dintre subiecti se uita la TV intre una si doua ore zilnic, in timp ce in weekend consumul creste, cei mai multi copii alocand acestei activitati intre 3 si 4 ore.


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta de Limbaj la TV.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!