Violenta contra femeilor

Extras din referat Cum descarc?

I. Definirea problemei sociale
Problema sociala reprezinta o situatie indezirabila care este considerata de un segment important al securitatii ca fiind suficient de serioasa pentru ca necesita actiune colectiva in vederea obtinerii unei ameliorari semnificative si a unei dezirabilitati crescute.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste violenta astfel: folosirea intentionta a fortei sau puterii, reala sau sub forma de amenintari, impotriva propriei persone, impotriva unei alte persone sau impotriva unui grup sau comunitati, care rezulta sau are o probabilitate ridicat de a rezulta in ranirea, moartea, afectarea psihologica, afectarea dezvoltarii sau deprivare.
Din perspectiva patologiei sociale, violenta contra femeilor este considerata de cei care o practica si o tolereaza, o actiune fireasca, in timp ce aceasta reprezinta de fapt o problema sociala, o violare a asteptarilor morale. Pentru generatiile viitoare problema violentei impotriva femeilor este rezultatul valorilor gresit insusite ca urmare: 
- Educatia si modelul primit in familia de origine
- Deficientele mediului institutional si educational
- Educatia sexuala lacunara 
- Tulburari psihice
- Cresterea gradului de permisivitate sociala
- Mediatizarea 
Din punctul de vedere al perspectivei comportamentului deviant, violenta asupra femeilor o violare a asteptarilor morale. Conform acestei teorii, problemele sociale sunt, de fapt, departari de la normele si cutumele general acceptate ale societatii, si sunt cauzate printre altele de esecul socializarii din cadrul familiei, din cadrul grupului de prieteni, de accesul la satisfacerea nevoilor primare intr-un mod violent, deviant, esecul socializarii. 
Solutiile de contracarare a comportamentului deviant se refera in special la :
- Eliminarea miturilor si stereotipurilor sexiste
- Recunoasterea impactului negativ pe care violenta impotriva femeilor il are asupra vietii lor
- Denaturalizarea rolurilor de gen si generarea respingerii sociale fata de violenta impotriva femeilor
II. Estimarea dimensiunii numerice a problemei si a distributiei pe categorii
Violenta contra femeilor este "orice act de violenta bazata pe deosebirea de sex din care rezulta sau este posibil sa rezulte pentru femei traumatisme sau suferinte fizice, sexuale, sau psihologice, inclusiv amenintarile cu astfel de acte, constrangerea sau lipsirea arbitra de libertate, savarsite fie in viata publica fie in viata privata" (Declaratia pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor, adoptata de Adunarea Generala ONU in decembrie l993.)
Conform analizei de situatie realizata de INSP in Romania:
-  una din trei femei a declarat ca a fost abuzata fizic sau verbal de catre partenerul de viata, conform Studiului Sanatatii Reproducerii 2004
-  in primele cinci luni ale anului 2008 au avut loc cu 21,3% mai multe violuri urmate de moartea victimei fata de perioada similara a anului 2007, peste 50% dintre acestea in mediul rural, conform datelor Politiei Romane
-  69 de femei au murit din cauza violentei in familie numai in 2006 si 69 in 2007, tendinta fiind in crestere, conform datelor ANPF
-  numai in Bucuresti in perioada 2006-2007 au fost inregistrate 968 de cazuri de violenta impotriva femeii in familie, 10 decese ca urmare a violentei si 47 de violuri in strada, conform datelor Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti
-  o cercetare la nivel national lansata in 2003 de Centrul Parteneriat pentru Egalitate arata ca: 739.000 de femei au fost insultate, amenintate sau umilite, mai mult de 320 de femei au fost abuzate fizic si un numar similar au suferit abuzuri care au dus la restrangerea fortata a relatiilor sociale, peste 70.000 de femei au fost abuzate sub forme multiple, inclusiv sexual.


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta contra femeilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!