Violenta asupra Femeilor

Extras din referat Cum descarc?

Pasul 1: Identificareaunei probleme sociale: 
Violenta in familie
Violenta intrafamiliala exercitata sub forma agresiunii, abuzului si maltratarii partenerului de cuplu, copiilor, parintilor sau persoanelor varstnice din familie, in general, este o problema sociala cu care se confrunta majoritatea societatilor contemporane. Manifestarea repetata a unor comportamente violente in caminul familial, este cu atat mai grava cu cat acesta reprezinta mediul in care individul trebuie sa beneficieze de un refugiu, de intimitate, liniste si securitate, pe de o parte, si este institutia cu una din cele mai importante functii in procesul de socializare, pe de alta parte. Violenta intrafamiliala conduce la deteriorarea relatiilor dintre membrii familiei, determinand, astfel, modificarea structurii acesteia, a rolului si functiilor pe care trebuie sa le indeplineasca la nivelul societatii, contribuind, in final, la intensificarea conduitelor destructive si deviante si nu la pastrarea echilibrului social.
Din punct de vedere clinic o definitie larg acceptata a violentei domestice este aceea formulata de Stark si Flitcraft: "Violenta domestica este o amenintare sau provocare, petrecuta in prezent sau in trecut, a unei raniri fizice in cadrul relatiei dintre partenerii sociali, indiferent de statutul lor legal sau de domiciliu. Atacul fizic sau sexual poate fi insotit de intimidari sau abuzuri verbale; distrugerea bunurilor care apartin victimei; izolarea de prieteni, familie sau alte potentiale surse de sprijin; amenintari facute la adresa altor persoane semnificative pentru victima, inclusiv a copiilor; furturi; controlul asupra banilor, lucrurilor personale ale victimei, alimentelor, deplasarilor, telefonului si a altor surse de ingrijire si protectie".
In Romania conform Legii nr. 217/2003- art.2 (al.1 si 2) violenta in familie este definita ca fiind "orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru al familiei impotriva altui membru al aceleiasi familii, care povoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material". Constituie de asemenea, violenta in familie impiedicarea femeii de a exercita drepturile si libertatile fundamentale.
Fenomenul violentei intrafamiliale desi dateaza din cele mai vechi timpuri, fiind asociat familiei inca de la organizarea sa primara, a facut obiectul unor preocupari serioase (din partea oamenilor de stiinta, institutiilor oficiale, agentiilor de asistenta sociala, s.a.) abia incepand cu cateva decenii in urma. Studierea acesteia se loveste de multiple impedimente, iar o evaluare cat mai exacta a dimnsiunii sale presupune, chiar si in prezent, o operatie extrem de dificila. Specificul familiei ca mediu intim, ce nu admite interventii din afara, retinerea victimelor in a reclama actele de agresiune, reticenta autoritatilor fata de invadarea spatiului privat, lipsa unor institutii care sa se ocupe cu monitorizarea acestui fenomen, sunt cativa dintre factorii care contribuie la necunoasterea si ignorarea actelor de violenta intrafamiliala.
Lipsa unor surse importante de cunoastere si evaluare a acestor conduite, corelata cu gravitatea proliferarii violentei in caminul familial, face necesara orice incercare de abordare si solutionare a unui asemenea probleme.
Pasul 2: 
Documentare teoretica
Caracteristicile violentei in familie 
Potrivit documentelor Consiliului Europei (Recomandarea Comitetului de Ministri al Consiliului Europei Nr. R (85) cu privire la violenta in familie ), violenta in familie reprezinta ,,orice act sau omisiune comisa in interiorul familiei de catre unul dintre membrii acesteia si care adduce atingere vietii, integritatii corporale sau psihologice sau libertatii altui membru al acelei familii si vatama de maniera grava dezvoltarea personalitatii sale".
Conceptul de ,,violenta in familie" este amplu si cuprinde violenta domestica (inteleasa ca violenta ce apare intre parteneri, fie ei soti sau concubini), dar si violenta asupra copiilor, batranilor sau altor rude. In ce priveste violenta domestica, potrivit unor organizatii guvernamentale care au efectuat studii privind acest fenomen in Romania, aceasta reprezinta o serie repetata de comportamente coercitive si de atac fizic, sexual si psihic pe care o persoana le manifesta fata de partener, in scopul controlarii si dominarii acestuia, utilizand forta si/sau profitand de incapacitatea de aparare a victimei, ce apare in cadrul unei relatii de cuplu. Aceasta include si abuzurile de tip economic si social. Este considerata violenta domestica si cea faptuita asupra fostei sotii/partenere si in relatiile consensuale .
Tipuri de violenta in familie
Violenta in familie poate sa imbrace forme diverse, mai mult sau mai putin vizibile, precum violenta fizica, psihologica, sexuala, economica si sociala. Persoanele violente manifesta o serie de comportamente agresive repetitive (rareori violenta se manifesta printr-un singur incident), in forma unor combinatii de acte coercitive si de atac, de mai multe tipuri. Violenta in familie are caracteristici care o fac diferita de alte tipuri de violenta aparute incidental sau in alte contexte si o dinamica sau ciclu de manifestare aparte bazate pe tipul de relatie care exista intre victima si agresor. Este un fenomen grav, o problem comunitara, sociala si de sanatate publica ce afecteaza in principal femeile (95% din totalul victimelor violentei in familie sunt femei).
Ca forma de comportament, violenta in familie are:
(a) caracter instrumental (agresorul controleaza victima, iar comportamentele devin functionale si persista daca au rezultatul scontat);
(b) caracter intentional (se produce cu intentia de control si dominare, de mentinere a puterii, intentie pe care faptuitorul nu o recunoaste, dar care poate fi identificata prin rezultatele pe care le produce);
(c) caracter dobandit (violenta nu este innascuta, ci invatata prin imitatie).
Violenta fizica consta in atingeri sau contacte fizice dureroase, inclusiv intimidarea fizica a
victimei. Abuzul fizic se manifesta prin comportamente precum cele ce urmeaza, dar nu se limiteaza la acestea: lovire cu palma, cu piciorul, cu pumnul, imbrancire, tras de haine, de par,zgariere, plesnire, desfigurare, provocarea de hematoame, contuzii, fracturi, arsuri, batai, izbirea victimei de pereti sau de mobila, aruncarea de obiecte si folosirea armelor albe sau de foc, imobilizarea, legarea, retinerea victimei, lasarea victimei intr-un loc periculos. Violenta fizica include si distrugerea bunurilor care apartin victimei sau pe care cei doi parteneri le stapanesc si le utilizeaza impreuna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta asupra Femeilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!