Valori în asistența socială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Principala misiune a profesiei de asistent social este de a contribui la bunastarea oamenilor si de a ajuta la satisfacerea nevoilor umane de baza, cu o atentie deosebita la responsabilizarea persoanelor care sunt vulnerabile, asuprite si care traiesc in saracie. Misiunea asistentului social are la baza un set de valori fundamentale importante pentru desfasurarea activitatii in domeniu. Aceasta constelatie de valori precum si principiile care decurg din ele trebuie sa fie in echilibru in contextul si complexitatea rezolvarii cazurilor sociale.

NASW (National Association of Social Workers) a hotarat ca toate aceste valori si principii sa fie inmanunchiate in Codul etic al asistentului social pentru a ghida toti lucratorii sociali indiferent de statutul lor profesional. Acest cod serveste sase scopuri: identifica valorile fundamentale pe care se bazeaza munca sociala, are in vedere principiile etice care trebuie folosite de catre lucratorul social, este proiectat pentru a ajuta lucratorii sociali in identificarea conflictelor sau a incertitudinilor care pot sa apara, prevede standarde etice la care publicul larg pot trage la raspundere un lucrator social, permite racolarea de noi practicieni(voluntari) in asistenta sociala, obliga lucratorii sociali sa respecte legea, in caz contra acestia sunt obligati sa se supuna hotararilor judecatoresti.

Codul etic elaborat de NASW defineste scopul sau altfel spus misiunea asistentilor sociali de a contribui la bunastarea oamenilor, facilitand satisfacerea trebuintelor de baza ale tuturor indivizilor. El nu precizeaza care sunt valorile, principiile si standardele cele mai importante.

Codul deontologic evidentiaza valorile fundamentale si principiile care ghideaza activitatea de zi cu zi a unui profesionist si a caror respectare angajeaza responsabilitatea morala si profesionala a acestuia. Codul deontologic al asistentului personal se bazeaza pe valorile fundamentale ale domeniului social: demnitatea, valoarea si unicitatea fiecarei persoane.

Etica profesionala se afla la baza activitatii de asistenta sociala. Codul etic reprezinta un set de reguli care reflecta principii generale de conduita profesionala. Comportamentul asistentului social trebuie sa fie consecvent si responsabil, astfel incat sa nu afecteze imaginea profesiei.

Codul etic cuprinde doua capitole: valorile si normele etice fundamentale corespunzatoare activitatii asistentului social; si responsabilitatile asistentului social in desfasurarea activitatii profesionale. Acesta se bazeaza pe valorile si normele etice fundamentale ale asistentei sociale ca profesie. Codul etic reglementeaza relatiile profesionale ale asistentilor sociali si se refera la responsabilitatile acestora in relatiile cu persoanele asistate, colegii, precum si alte categorii de profesionisti. Prevederile codului sunt asumate de catre toti asistentii sociali pe toata durata practicarii profesiei.

Odata cu aderarea la Cod, asistentii sociali vor participa la punerea lui in practica si vor lua masuri pentru a descuraja, preveni, semnala si corecta eventualele comportamente care se abat de la etica profesiei. Asistentii sociali sunt tratati in mod egal si isiapara si sprijina colegii care au fost acuzati pe nedrept de comportament lipsit de etica. Existenta in forma scrisa a acestui Cod, nu garanteaza comportamentul etic in sine.Scopul codului etic este: de a identifica valorile morale fundamentale care stau la baza misiunii profesiei de asistent social; de a stabili un set de responsabilitati ale asistentului social in desfasurarea activitatii profesionale; de a clarifica responsabilitatile si actiunile profesionistilor care vor rezolva posibile

conflicte de natura etica.

Prin aderarea la acest Cod,Colegiul Asistentilor Sociali stabileste reguli disciplinare si sanctiuni in concordanta cu principiile identificate si acceptate prin Codul etic. Responsabilitatile asistentului social se adreseaza tuturor asistentilor sociali si se aplica tuturor activitatilor profesionale de asistenta sociala. Aceste norme se refera la responsabilitatile asistentului social ca profesionist si la relatiile lui cu societatea, profesia, persoanele asistate, institutia si colegii.

Set de norme etice reprezinta totalitatea exigentelor de conduita morala corespunzatoare activitatii asistentului social. Normele au la baza valorile fundamentale ale asistentei sociale: furnizarea de servicii in beneficiul persoanelor asistate, justitia sociala, respectarea demnitatiisi unicitatii individului, a confidetialitatii si integritatii persoanei, autodeterminarii sicompetentei profesionale. Fiecare asistent social isi va insusi aceste valori si norme etice, ele urmand sa se regaseasca in comportamentul sau, astfel incat sa nu aduca prin actiunile sale prejudicii imaginii profesiei.

Scopul principal al activitatii asistentului social este acela de a asista persoanele aflate in dificultate implicandu-se in identificarea, intelegerea, evaluarea corecta si solutionarea problemelor sociale, promovand principiile justitiei sociale, respectand demnitatea individului, unicitatea si valoarea fiecarei persoane, actionand cu onestitate si responsabilitate in concordanta cu misiunea profesiei si normelor etice profesionale.

Asistentul social pledeaza pentru conditii de viata care sa conduca la satisfacerea nevoilor umane de baza si promoveaza valorile sociale, economice, politice si culturale care sun compatibile cu principiile justitiei sociale fiind constient de impactul vietii politice asupra profesiei si practicii profesionale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valori in asistenta sociala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
804 cuvinte
Nr caractere:
4 828 caractere
Marime:
12.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
asistent social, persoane, ajutor
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!