Transformarea Intimității

Extras din referat Cum descarc?

Nascut in Anglia in 1938, Anthony Giddens, a terminat facultatea: University of Hull din Anglia, si din 1997 este directorul scolii londoneze de economie si stiinte politice (London School of Economics and Political Science). Considerat cel mai mare sociolog al generatiei sale, activitatea sa profesionala se imparte intre rolul de profesor si cel de scriitor. A predat, printre altele, la universitatile Leicester si Cambridge si a tinut lectii la Boston, Harvard, New York, Berkeley, Stanford (SUA), British Columbia (Canada), Rome (Italia), Melbourne (Australia) and Sorbonne (Franta). A scris peste 200 de articole si critici in presa si reviste de specialitate, si peste 30 de carti, traduse aproape in la fel de multe limbi, cum ar fi: A treia cale, renasterea social- democratiei; A treia cale renasterea si criticii ei; Consecintele modernitatii; Sociologie ; Transformarea intimitatii; etc.
In cartea sa ,,Transformarea intimitatii" discuta despre rolul si cele mai dominante interpretarii ale sexualitatii in cultura moderna. Cartea analizeaza ,,sexualitatea plastica" , cum o numeste autorul, adica o sexualitate eliberata de necesitatile reproducerii, in contextul schimbarilor si dezvoltarii societatii pe parcursul ultimilor decenii. Giddens sustine ca transformarea intimitatii, in care si femeile au jucat un rol major, este posibilitatea unei schimbari majore in sfera personala a omului modern.
Cartea incepe cu un descrierea unui personaj din romanul lui Julian Barnes din romanul ,,Inainte ca ea sa ma fi cunoscut", un personaj cu o mentalitate traditionala care nu poate accepta egalitate sexuala intre femei si barbati. Mentalitatea acestui personaj reprezinta mentalitatea secolelor trecute in care unei femei nu i se permitea sa aiba mai multi amanti, existand bineinteles si femei care se abateau de la regula dar, care erau marginalizate si dispretuite de societate, considerate imorale. Giddens prezinta la inceputul cartii schimbarile sociale si ale comportamentului sexual care s-au produs in societatea moderna, si chiar schimbari produse de la o generatie la alta. in privinta heterosexualitatii si homosexualitatii.
In capitolul al doilea Giddens prezinta opinia lui Foucault despre sexualitate, despre teoria represiva, teoriei conform careia civilizatia inseamna disciplina, iar disciplina la randul ei presupune controlul asupra elanurilor interioare care pentru a fi eficient trebuie sa aiba un caracter intern. Foucault prezinta sexualitatea din secolul XIX si inceputul secolului XX prin care explica ipoteza represiva (diversele categorii de sexualitate catalogate de psihiatrii, medici, biserica, etc. drept perversiuni expuse publicului si transformate in principii de clasificare a conduitei si personalitatii). Giddens prezinta ideile lui Foucault pentru a arata cum era privita sexualitatea in secolele trecute si continua cu tendintele pe termen lung care au stabilit contextele in care apar schimbarile de mentalitate: aparitia notiunii de iubire romantica pentru formarea legaturilor conjugale, reducerea dimensiunilor familiei ca o consecinta si o conditie a introducerii metodelor moderne contraceptive, dezvoltarea tehnicilor de reproducere, acum putand fi realizata si pe cale artificiala care a dus la o sexualitate total autonoma, crearea sexualitatii plastice si revolutia sexuala, adica, permisivitatea sexuala neutra fata de cele doua sexe si un anumit declin al perversitatii, adica actiuni sexuale care erau considerate anormale in secolul XIX sunt acum tot mai raspandite (cel care a deschis acest drum a fost Freud in 1905 in mult discutatele ,,Trei eseuri despre teoria sexualitatii").


Fisiere in arhiva (1):

  • Transformarea Intimitatii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!