Tipologii Bidimensionale a Stilurilor de Conducere

Extras din referat Cum descarc?

La inceput pentru a raspunde la intrebarea "Ce este stilul de conducere?" unii autori au propus sa se faca distinctie intre notiunea de "stil de conducere" si cea de "tip de conducere". Astfel in anii '60 - '70 unii autori foloseau notiunea de "stil de conducere", iar altii pe cea de "tip de conducere".
Astfel mai multi autori au vorbit despre mai multe tipuri de conducere, ca de exemplu psihosociologul american Keith Davis care a redat patru tipuri de conducere si anume : autoritara, custodiala, suportiva si colegiala. La randul lui australianul Leonard Kazimier a vorbit despre stilurile de conducere pozitive si negative analizate in functie de teoria X si Y a lui McGregor sau despre stilurile centralizate si descentralizate analizate in functie de gradul de delegare a autoritatii.
Mai tarziu se ajunge la ideea ca tipul de conducere ar fi ceva bazal,iar stilul, modul de exprimare si manifestare a tipului de conducere in ceea ce este mai important.
Apare o alta problema care ingreuneaza definirea notiunii de "stil de conducere" si anume aceea ca unii autori prefera sa descrie comportamentele din cadrul stilului de conducere, dar evita sa defineasca sau sa caracterizeze notiunea respectiva, iar altii incearca sa defineasca aceasta notiune insa se opresc asupra unor aspecte diferite astfel rezultand solutii diferite.
Una dintre solutii " considera stilul de conducere intr-o maniera oarecum behaviorista, ca fiind o multime de caracteristici ale comportamentului conducatorului. Cand se vorbeste despre stilul de conducere , se au in vedere diverse tipuri de comportament care se pot invata si schimba, si mai putin sau chiar deloc calitatile psihologice ale individului care sunt mai greu de determinat si, in special, extrem de dificil de schimbat". 
In cea de a doua solutie se face diferenta intre notiunea de "comportament" si cea de "stil de conducere". Fred Fiedler considera ca notiunea de "comportament al liderului se refera la toate actele specifice la care un lider se angajeaza in timp ce directioneaza activitatea grupului sau; in timp ce notiunea de stil de conducere se refera la nevoile fundamentale, personale ale liderului care motiveaza comportamentul sau". 
Din perspectiva psihosociologica putem defini stilul de conducere " ca o modalitate concreta de exercitare a atributelor de conducator, ca o transpunere efectiva in plan comportamental a exigentelor ce incumba functiei de conducere". 
O alta definitie spune ca stilul de conducere " reflecta modul in care conducatorii isi exercita atributiile ce le revin, rolul pe care il au in organizarea si conducerea muncii, in antrenarea si stimularea subordonatilor, in vederea indeplinirii obiectivelor stabilite. Acesta este, de fapt, felul propriu de a fi, de a se comporta si de a actiona al conducatorului." 
In managementul deciziei in afaceri stilul de conducere este definit ca fiind mecanismul de luare a deciziei in cadrul unei organizatii.
Pentru a putea vorbi mai departe despre stilurile de conducere este necesar sa specificam si de unde deriva necesitatea studierii stilurilor de conducere.
In primul rand aceasta necesitate deriva din efectele extrem de relevante pe care le poate avea practicarea stilului de conducere asupra climatului psihologic, socioafectiv, relational din cadrul organizatiilor sociale, cat si asupra productivitatii muncii.
In al doilea rand aceasta necesitate de studiere a stilurilor de conducere deriva din faptul ca au o mare capacitate de a se difuza in randul membrilor unui grup.
In al treilea rand necesitatea deriva din faptul ca stilurile de conducere nu actioneaza izolat, ci corelat cu alte variabile, ceea ce face ca efectele asupra compartimentelor unei organizatii si asupra activitatii acestora sa fie si mai pregnante si pline de semnificatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipologii Bidimensionale a Stilurilor de Conducere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!