Terorismul - Comportament Antisocial

Extras din referat

Terorismul nu are o definitie general acceptata. Dificultatea definirii provine atat din complexitatea sa cat si dintr-o larga divergenta de pozitii ale persoanelor, organizatiilor sau statelor implicate in lupta antiterorista.
Cea mai simpla definitie este cea de "scop si metoda":
Terorismul este o tactica de lupta neconventionala folosita pentru atingerea unor scopuri strict politice care se bazeaza pe acte de violenta, sabotaj sau amenintare, executate impotriva unui stat , organizatii, categorii sociale sau impotriva unui grup de persoane civile, avind ca scop precis producerea unui efect psihologic generalizat de frica si intimidare. Obiectivul final este aplicarea de presiune asupra entitatii respective pentru a o determina sa actioneze in conformitate cu dorintele teroristilor, in cazul in care acest obiectiv nu poate fi indeplinit prin mijloace conventionale.
Defintii ale terorismului
Dificultatea definirii terorismului este o problema de perceptie culturala, politica si sociala a actului de violenta si a scopului politic urmarit prin teroare.
Intr-un studiu al terorismului, Alex Schmid, analizeaza continutul pentru 109 definitii ale terorismului gasind urmatoarea frecventa a conceptelor folosite:
- Violenta si forta (apar in 83.5% dintre definitii) 
- Motivatii politice (65%) 
- Frica, accent pe teroare (51%) 
- Amenintare (47%) 
- Efecte psihologice si reactii anticipate (41.5%) 
- Discrepanta intre obiective si victime (37.5%) 
- Actiuni intentionate, planificate, organizate si sistematice (32%) 
- Metoda de lupta, strategie si tactica (30.5%) 
a) Definitia Codului Federal al Statelor Unite
Folosirea ilegala a fortei si violentei impotriva unor persoane sau proprietati, pentru intimidarea sau pedepsirea unui guvern, a populatiei civile, sau a unui segment de populatie, facuta in scopul atingerii unor obiective politice sau sociale.
Aceasta definitie este criticata pentru introducerea conceptului de "act terorist pentru pedepsire", in urma atentatului terorist din Oklahoma' atentat al carui principal motiv se pare ca a fost pedepsirea FBI-ului pentru interventia impotriva sectei Davidienilor din Waco, Texas.
b) Definitia Legii Terorismului din Marea Britanie,din 2000
In legea adoptata in 2000 in Marea Britanie, defintia actului de terorism este atit de larga incat include nu numai orice folosire a violentei si a amenintarii pentru atingerea unor obiective politice, ideologice sau religioase, dar si "perturbarea sau interferenta serioasa in functionarea unui sistem electronic."
De asemenea sunt considerate ca acte teroriste actiuni de amenintare cu folosirea armelor de foc sau a explozivilor care nu au ca scop influentarea guvernului sau crearea unei stari de teroare.
Aceasta lege este foarte criticata, pe motiv ca permite o definire mult prea larga a termenului de terorism si creaza un potential pentru abuzuri din partea guvernului. Criticii acestei legi argumenteaza punctul lor de vedere cu multe exemple ipotetice (unele chiar comice si absurde) cum ar fi cel al unui activist ecologist, care in semn de protest ar ameninta numai ca va folosi o arma de vanatoare pentru a-si distruge propriul calculator, si conform textului legii ar fi considerat un terorist.
c) Definitia Departamentului Apararii al Statelor Unite
Folosirea calculata a violentei ilegale pentru a instaura frica, in vederea intimidarii sau pedepsirii guvernelor sau societatilor, pentru atingerea unor scopuri in general politice, religioase sau ideologice.
Si aceasta definitie este puternic criticata pentru ca permite aplicarea conceptului de terorism la nivel statal (stat terorist) si introduce arbitrariul legalitatii conferit de tribunalele americane.
De exemplu uciderea unor cetateni civili iranieni ar putea sa fie considerata legala de catre guvernul american si deci nu ar constitui un act de terorism . Acest argument a fost folosit pentru sprijinul american acordat gruparii teroriste anti iraniene Mujahedin-e Khalq (MEK). Membrii acestui grup au primit in mod oficial statutul de "persoane protejate" din partea guvernului american, chiar daca MEK se afla pe lista oficala de grupari teroriste, elaborata Departamentul de Stat American.
d) Definitia Legii PATRIOT - Statele Unite
"...acte periculoase pentru viata umana care se produc cu incalcarea codului penal al Statelor Unite ale Americii sau al oricarui Stat (din componenta SUA)."
Este considerata ca una dintre cele mai vagi, interpretabile si arbitrarii definitii ale terorismului atat de critcii liberali cat si cei conservatori.
e) Definitia Ligii Natiunilor (1937)
Toate actele criminale indreptate impotriva unui stat sau facute ori planificate pentru a crea o stare de teroare in mintea anumitor persoane, a unui grup de persoane sau a publicului larg.
Aceasta definitie larga si voit ambigua, reflecta preocuparile guvernelor interbelice de a face fata pericolului pus de miscarile anarhiste, comuniste cat si a celor de eliberare de sub ocupatia coloniala. Aceasta definitie a fost folosita inclusiv de catre guvernul britanic a justifica reprimarea miscarii pasnice pentru obtinerea independentei Indiei.
Clasificarea terorismului
- terorism patopolitic, reprezentat de grupari nationaliste (ex. ANE, in S.U.A.) care ,,apara" interesele etniei sau culorii din care provin; actioneaza irational, violenta fiind singura si cea mai uzitata forma de exprimare;


Fisiere in arhiva (1):

  • Terorismul - Comportament Antisocial.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!