Terorismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definitii ale terorismului

Dificultatea definirii terorismului este o problema de perceptie culturala, politica si sociala a actului de violenta si a scopului politic urmarit prin teroare.

Intr-un studiu al terorismului, Alex Schmid, analizeaza continutul pentru 109 definitii ale terorismului gasind umrmatoarea frecventa a conceptelor folosite:

- Violenta si forta (apar in 83.5% dintre definitii)

- Motivatii politice (65%)

- Frica, accent pe teroare (51%)

- Amenintare (47%)

- Efecte psihologice si reactii anticipate (41.5%)

- Discrepanta intre obiective si victime (37.5%)

- Actiuni intentionate, planificate, organizate si sistematice (32%)

- Metoda de lupta, strategie si tactica (30.5%)

Definitia Codului Federal al Statelor Unite

Folosirea ilegala a fortei si violentei impotriva unor persoane sau proprietati, pentru intimidarea sau pedepsirea unui guvern, a populatiei civile, sau a unui segment de populatie, facuta in scopul atingerii unor obiective politice sau sociale.

Definitia Legii Terorismului din Marea Britanie,din 2000

In legea adoptata in 2000 in Marea Britanie, definitia actului de terorism este atat de larga incat include nu numai orice folosire a violentei si a amenintarii pentru atingerea unor obiective politice, ideologice sau religioase, dar si "perturbarea sau interferenta serioasa in functionarea unui sistem electronic."

Definitia Departamentului Apararii al Statelor Unite

Folosirea calculata a violentei ilegale pentru a instaura frica, in vederea intimidarii sau pedepsirii guvernelor sau societatilor, pentru atingerea unor scopuri in general politice, religioase sau ideologice.

Definitia Legii PATRIOT - Statele Unite

"...acte periculoase pentru viata umana care se produc cu incalcarea codului penal al Statelor Unite ale Americii sau al oricarui Stat (din componenta SUA)."

-> Este considerata ca una dintre cele mai vagi, interpretabile si arbitrarii definitii ale terorismului atat de criticii liberali cat si cei conservatori.

Definitia Ligii Natiunilor (1937)

Toate actele criminale indreptate impotriva unui stat sau facute ori planificate pentru a crea o stare de teroare in mintea anumitor persoane, a unui grup de persoane sau a publicului larg.

Puncte de reper pentru definire

Definirea si intelegerea corecta si completa a fenomenului de terorism sunt absolut necesare pentru elaborarea unor strategii si tactici eficiente de lupta antiterorista.

Deoarece nu exista un model general valabil, definirea si analiza actului terorist trebuie facuta pentru fiecare caz in parte. Principalele elemente de definire a terorismului sunt:

? Mijloace: actiuni violente

? Metoda: inducerea fricii pentru cetateni

? Tinta: civili (necombatanti)

? Scop: producerea unei schimbari politice majore

? Actori: indivizi sau grupuri nonstatale

Al cincilea factor este foarte controversat, Unii analisti sustin punctul de vedere american, care considera ca se poate defini notiunea de "stat terorist". Altii considera ca exista numai politicieni, guverne si structuri ale statului ce pot fi implicate in sustinerea si promovarea terorismului.

Organizare

Practic nu exista doua fenomene teroriste cu acelasi tipar de organizare, iar o clasificare poate fi facuta numai pe baza numarului de persoane implicate direct in actiunile teroriste:

Terorism Individual

Este un caz foarte rar in care indivizi izolati comit acte de terorism. In general numarul de victime si pagubele materiale produse de acesti teroristi sunt foarte mici, dar efectul de frica si psihoza produs poate fi destul de serios. Terorismul individual este cel mai dificil de combatut. In general terorismul individual e comis de persoane cu probleme psihice majore.

Cel mai cunoscut terorist individual este Theodore Kaczynski - Unabomber. Este absolvent al Universitatii Harvard, doctor in matematica, si fost profesor la Universitatea California Berkley. Suferind de schizofrenie, a comis un numar de 23 de atentate pe parcursul a 18 ani, omorand 3 persoane si ranind alte 18. A fost capturat numai datorita faptului ca fratele sau i-a recunoscut scrisul, intr-un manifest publicat in presa, si a anuntat politia.

Grup terorist izolat

Este format in general din 2-6 persoane care fiind rude sau prieteni. Se cunosc personal inainte de inceperea activitatilor teroriste si decid in mod spontan formarea unui grup terorist. Este de asemenea un caz foarte rar, dar si extrem de dificil de detectat, combatut si anihilat.

Cel mai cunoscut caz este considerat cel al teroristilor Timothy McVeigh si Terry Nichols,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Terorismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 466 cuvinte
Nr caractere:
19 278 caractere
Marime:
21.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
fenomen social, terorism, doctrina
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!