Terapia Cognitiv - Comportamentala a unui Client cu Dependenta

Extras din referat Cum descarc?

Diferentele dintre terapie si consiliere pareau foarte clare, cel putin in urma cu 20 de ani. In 1978 M. Tayler considera ca , in timp ce psihoterapia este o reflexive a dominarii conceptelor neconditionate a pshianalizei si are drept ambitie schimbarea personalitatii. 
Consilierea are drept scop utilizarea mai buna a resurselor persoanei. In timp ce pshihoterapia s-ar baza mai mult pe dezvaluire si autointelegere, ca fundament al schimbarii, fiind destinata in principiul persoanelor bolnave, consilierea se sprijina pe relatia psihoteraputica si este destinata in celor sanatosi sau mai putin perturbati psihic.
Abia la jumatatea secolului al XlX-lea, odata cu introducerea hipnozei si procedurilor sugestive (Charchot la Salpetriere, Bernheim la Nancy) si a ,,tratamentului moral" (Pinel la Bicetre, Reil la Halte) in clinica psihiatrica, psihoterapia devine o metoda de baza in tratamentul tulburarilor psihotice si nevrotice. Sub influenta lui Pierre Janet si mai ales a lui Freud, dupa 1900 psihoterapia a cunoscut o dezvoltare infloritoare. Astazi sub aceasta denumire sint reunite metode si proceduri foarte diverse de interventie psihica asupra psihismului, bazate pe recunoasterea originii psihice sau psihosociale a nebuniei sau a altor manifestari psihice deviate de la axa normalitatii. 
Dintre numeroasele acceptiuni ale termenului retinem: 
-ansamblu de metode de tratament ale tulburarilor psiho-comportamentale si adaptative, utilizind , mijloace elaborate in scopul exercitarii unei influente favorabile, sistematice si metodice asupra unui individ sau a unui grup. Este acceptiunea ,,traditionala" a termenului, conform careia psihoterapia este conceputa prin analogie cu modelul clasic al consultatiei medicale al carei tel este ,,vindecarea", inlaturarea ,,durerii", ameliorarea ,,suferintei"; 
-aspect major al relatiei medic-bolnav, vizind calitatea actului medical, prescriptiile terapeutice, modalitatile de comunicare etc. ce confera sau nu eficacitatea demersului terapeutic. Se vorbeste in acest sens de boli iatrogene sau induse prin atitudinile alarmiste, de suspiciune, neincredere, abandon ale medicului fata de bolnav; 
-terapie pentru ,,normali". Este acceptiunea cea mai recenta a termenului in cadrul careia psihoterapia este inteleasa ca instrument de dezvoltare a personalitatii in directia maturitatii, competentei si autorealizarii. Obiectivele operationale sint, in acest caz, marirea insight-ului, marirea auto-acceptarii, strategii mai eficiente pentru infringerea dificultatilor, amplificarea fortei eu-lui, consolidare generala. Protagonistii actului terapeutic, in aceasta ultima acceptiune, nu mai sint ,,medicul" si ,,pacientul", ci specialistul psihoterapeut si ,,subiectul". In centrul oricarei psihoterapii, indiferent de variantele sale particulare (hipnoza, persuasiune, sustinere, explorare, rationalizare etc.), se afla comunicarea interumana, traita in relatia duala sau in grup, prin intermediul careia se realizeaza influentarea subiectului in raport cu intentia terapeutica a metodei (suprimarea, modificarea, sau atenuarea simptomelor psihopatologice, invatarea unor noi ,,patternuri" adaptive, inflorirea personalitatii etc.). 
Studiul de caz: model de terapie cognitiv-comportamentala
Cosmin a fost trimis la cabinetul de psihoterapie de fratele sau mai mare dupa ce politia l-a prins conducand masina beat sub influenta alcoolului. Clientul are 27 de ani, lucreaza intr-un bar si este student la sociologie la ID. 
Din interviul clinic rezulta faptul ca subiectul este un singuratic, avand dificultatii in stabilirea contactelor sociale. Aceasta afirma ca obisnuieste sa bea prea mult pentru ca ii era teama de oameni, considerand ca acestia il vor evalua negative.
El este de parere ca si-a irostit viata nereusind sa deprinda o meserie pana la aceasta varsta. Isi doreste sa termine facultatea si sa se ocupe se studii sociologice in problemele tineretului. 
Cosmin locuieste singur si are putini prieteni. In adolescenta a obisnuit sa consume droguri, inca ma fumeaza marijuana din cand in cand dar acum consuma alcool, de cele mai multe ori singur. La inceput bautura/ drogurile il faceau sa se simta bine, mai plin de curaj, dar apoi devine depresiv.
Clientul se simte blocat mai ales in preajma femeilor tinere si atragatoare (este incordat, se inroseste, transpira abundant) fiind de parere ca acestea isi vor da seama de faptul ca nu este 'suficient de barbat'. Anxietatea subiectului este mai accentuate noaptea cand uneori apar atacuri de panica cand isi imagineaza ca se sinucide si ca familiei sale nu ii pasa de acest lucru. In familia de origine au fost in permanenta certuri violente dar cu toate acestea parinti nu au divortat niciodata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Terapia Cognitiv - Comportamentala a unui Client cu Dependenta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!