Teorii Umaniste

Extras din referat Cum descarc?

In secolul al XVI-lea, "umanistii" studiau ceea ce ei numeau "umanitatile" (studia humanitatis), intelegandu-se prin aceasta scrierile clasice ale antichitatii. Cuvantul "Umanism" in intelesul actual apare mult mai tarziu, si anume in 1808 in scrierea lui Friedrich Immanuel Niethammer "Der Streit des Philanthropinismus und Humanismus in der Theorie unserer Zeit" ("Disputa intre filantropism si umanism in conceptiile timpului nostru"). Umanismul consista in mod esential in valorizarea Omului, in plasarea lui in centrul universului. Din aceasta optica, principiul de baza al acestui mod de a privi lumea este ca Omul este in posesia unor capacitati intelectuale potential nelimitate. Umanismul se inspira din conceptiile si flozofia antica, ramanand totusi fidel credintei crestine. El preconizeaza propagarea tuturor valorilor, in special a celor religioase: Cuvantul Evangheliilor trebuie sa fie accesibil oricarei persoane, indiferent de originea sa, de limba sau categorie sociala. notiunile de libertate, toleranta, independenta de gandire deschisa pentru orice discutie, curiozitate de cunoastere sunt aspecte neseparabile ale Umanismului, denuntand in acelasi timp toate actiunile care aservesc si degradeaza fiinta umana.
In Romania, conform literaturii vrchi (sec. al XV-lea, al XVIII-lea, pana in 1780), umanisnul este un curent literar al Renasterii,caracterizat prin dorinta de valorificare a traditiei culturale,prin idealul omului universal , definit prin multilateralitate, libertate, demnitate, perfectibilitate si armonie cu natura.Pe plan european, umanismul s-a manifestat intre secolele al XIV lea si al XVI lea, la inceput in Italia raspandindu-se apoi n toata Europa.I-a avut ca precursori pe :Dante,Petrarca,Rabeleis,Thomas Morus,Hutten,Erasmus de Rotterdam.
De-a lungul timpului, asupra personalitatii au fost elaborate o multitudine de teorii. Fie ca se numesc pozitiviste, psihanalitice, personaliste, existentialiste, umaniste, dinamiste, factoriale, socioculturale, fie ca se concentreaza asupra descoperirii si inventarierii elementelor compoente ale personalitatii si originalitatii sale. In urma procesului de cristalizare si solidificare a fatetelor personalitatii apar urmatoarele tipuri de personalitate : Tipul unitar si armonios dezvoltat : omul a carui personalitate autoevaluata este in concordanta cu cea reala, isi elaboreaza imagini corecte, foarte apropiate de adevar ; tipul instabil : isi traieste dramatic propria sa existenta, fiind, in acelasi timp, greu acceptat si tolerat de ceilalti, creindu-si siesi si celorlalti grave probleme de adaptare si integrare sociala ; uneori personalitatea ideala este intr-un mare decalaj fata de cea reala, alteori se apropie de aceasta ; tipul dedublat : dedublarea se poate realiza atat in interiorul fiecarei fatete a personalitatii, cit si intre acestea: una poate sa fie imaginea de sine a individului pe care acesta si-o atribuie in mod efectiv, cu care se identifica ; alta poate sa fie imaginea intima despre cineva si cu totul alta cea facuta cunoscuta acestuia ; tipul accentuat : exista persoane care isi atribuie insusiri pe care nu le au si nici altii nu i le recunosc, sunt persoane la care conteaza ce sunt in realitate, nu ce cred altii despre acestia.
In abordarea istorica a eului, se identifica 4 etape printre care: etapa psihosociologica, etapa psihanalitica si interactionista,etapa umanista, etapa psihosociala.
Etapa umanista 
Psihologia extinde cercetarile spre dimensiunea spirituala a existentei, accentul cazand pe studierea starilor, trairilor.Ea abordeaza omul integral, luand in considerare toate dimensiunile manifestarii umane: fizice, emotionale, cognitive si spirituale. Extinderea constientei dincolo de limitele eului este considerata fundamentala pentru vindecare. Psihologia sociala studiaza cum se desfasoara si cu ce rezultate se finalizeaza interactiunea comportamentelor individuale. 
Abraham Maslow este considerat fondatorul psihologiei transpersonale. In 1968, el scrie in lucrarea "Toward a Psychology of Being" (Spre o psihologie a fiintarii): "Consider ca psihologia umanista, cea de-a treia forta, este una tranzitionala, o pregatire pentru o alta, transpersonala, trans-umana". 
In 1969, el a fondat Asociatia Americana de Psihologie Transpersonala, impreuna cu Carl Rogers, Viktor Frankl, Anthony Sutich, Stanislav Grof, Jim Fadiman. In acelasi an, asociatia a editat "Jurnalul de psihologie transpersonala", care a grupat ani la rand studii si cercetari in domeniu.
Teoria ierarhiei lui Abraham Maslow are o foarte mare influenta in diferitele programe ce se ocupau cu umanizarea muncilor.Psihologia umanista nu ia in considerare problemele omului in calitatea sa de fiinta superioara, cum sunt: fericirea, dezvoltatrea umana, idealul, sensul vietii.Conform acestei ierarhii,nu toate nevoile sunt la fel de puternice, cele mai primitive fiind asezate la baza piramidei (hrana, apa, aerul, igiena, somnul, sexul si o temperatura a corpului relativ constanta). Nevoile situate in varful piramidei (moralitatea, creativitatea, spontaneitatea) nu reprezinta o necesitate la fel de mare precum cele de la baza .


Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii Umaniste.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!