Teorii Clasice ale Organizarii si Conducerii

Extras din referat Cum descarc?

Teoriile clasice ale organizarii si conducerii sunt acele teorii, orientari sau sisteme conceptuale dezvoltate la sfarsitul secolului XIX si care au inspirat si calauzit teoriile si cercetarile moderne, avand un impact profund asupra gandirii sociologice contemporane.
Managementul stiintific clasic
Managementul stiintific reprezinta stilul sistematic al organizarii si conducerii in care accentul principal este pus pe analizarea si rationalizarea organizatiilor complexe.
Unul dintre cei mai straluciti reprezentanti a fost Fr. W. Taylor (1856-1917).El este considerat parintele managementului stiintific. A fost preocupat cu consecventa de gasirea unor modalitati stiintifice de crestere a productivitatii muncii.
In 1911, el elaboreaza Principiile managementului stiintific in care porneste de la ideea ca intreprinderile din SUA si intreaga lume civilizata se confrunta cu o problema majora :limitarea deliberata de catre muncitori a productivitatii muncii.
Concluzia la care ajunge Taylor este ca exista doua cauze principale care determina acest comportament:
1. teama de somaj
2. teama ca o crestere a productivitatii ar duce la marirea sarcinii de munca fara ca aceasta sa fie urmata de cresterea corespunzatoare a salariilor.
Taylor isi propune sa combata aceasta mentalitate prin transformarea managementului clasic intr-o stiinta. In conceptia sa, managementul stiintific reprezinta o revolutie mentala, o mare schimbare spirituala care trebui infaptuita in randul celor care lucreaza in conditiile noului tip de management. Deci, scopul managementului stiintific era ce l de depasire a inertiei si ineficientei create de vechiul tip de management.
Pentru a ilustra caile prin care trebuie dezvoltat si aplicat noul management, Taylor defineste 4 tipuri fundamentale ale managementului stiintific:
1. dezvoltarea stiintei: 
In conceptia lui Taylor, selectarea si sistematizarea tuturor cunostintelor existente cu privire la diferite tipuri de activitati poate fi numita cu adevarat stiinta, iar instrumentele cu care se ajunge la aceasta stiinta sunt: - studiul miscarii, - studiul timpului, - studiul cele mai bune modalitati de a realiza o activitate.
Prin urmare, Taylor considera ca nici o sarcina de munca, oricat de simpla ar fi ea , nu trebuie realizata intuitiv. Pentru aceasta exista miscari precise, un timp optim si o modalitate optima de a o face.
2. selectia stiintifica si dezvoltarea progresiva a muncitorilor
Pentru ca muncitorii sa ajunga la performante inalte si sa fie bine platiti, este necesara o selectie stiintifica a lor pentru ca ei sa dispuna de acele calitati fizice si intelectuale cerute de fiecare tip de activitate. Dupa selectie este necesara instruirea sistematica a muncitorilor.
3. apropierea dintre stiinta si muncitorul selectat stiintific si instruit
Cel mai important mijloc in acest sens este de a oferi mai multe stimulente celor care se alatura managementului stiintific si un tratament mai convenabil, mai multa consideratie pentru dorintele lor, posibilitatea de a-si exprima aceste dorinte si eficienta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii Clasice ale Organizarii si Conducerii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!