Teorii ale Natiunii si Nationalismului. Cazul Ceceniei

Extras din referat Cum descarc?

De ce Cecenia?
Alegerea temei acestei lucrari a fost oarecum dificila, avand in vedere numarul mare de etnii din lume, care se confrunta cu problema afirmarii identitatii in cadrul unui stat. Totusi, am ales etnia cecena, deoarece Cecenia este acea republica dintre cele 21 ale Rusiei in care au loc cele mai mari conflicte, incepand cu 1991. Una dintre cauzele care stau la baza acestor conflicte este nivelul scazut de dezvoltare al acestei regiuni, comparativ cu celelalte regiuni ale Rusiei. Michael Hechter, profesor de sociologie la Universitatea din Washington, a observat faptul ca regiunile sarace au tendinta de a se retrage. Nivelul socio-economic si cel al educatiei sunt scazute, iar rata mare a nasterilor a dus la un nivel mare al somajului. In general, factorii de negociere sunt considerati principali in cazul conflictelor din Rusia, factorii etnici si istorici fiind pe un loc secundar. Insa nu este si cazul Ceceniei, unde etnicitatea si simtul istoric reprezinta miezul revoltei asupra Rusiei. Practic, exista doua elemente cheie care ajuta la explicarea miscarii separatiste cecene, si anume, o puternica insusire a memoriei istorice si dorinta de creare a statului. In acest sens, voi lua fiecare dintre aceste elemente si le voi detalia pe parcursul acestei lucrari, incercand totodata sa fac legaturi cu teorii ale natiunii si nationalismului.
Date geografice, economice, demografice privitoare la Cecenia
Pentru inceput am considerat ca sunt necesare unele precizari privitoare la Cecenia, in legatura cu asezarea geografica, demografie, economie, politica. Astfel, Republica Cecena este o regiune a Federatiei Ruse, situata in nordul Caucazului, care se invecineaza la nord-vest cu Tinutul Stavropol, la nord si est cu Republica Dagestan, la vest cu Republicile Ingushetia si Osetia de Nord, iar in sud se invecineaza cu Georgia. Capitala republicii este orasul Groznyy. Din punct de vedere demografic, populatia republicii este de aproximativ 1,3 milioane locuitori, majoritatea acestora fiind de etnie cecena, deoarece din cauza actiunilor militare, cei mai multi cei care nu faceau parte din aceasta etnie au parasit republica in anii ulteriori declansarii conflictelor. Totodata, in prezent, in Cecenia exista aproximativ 80.000 de soldati rusi, iar 10 % din populatie este reprezentata de ingusi. Media de varsta in Cecenia este una dintre cele mai scazute din Federatia Rusa si, asa cum am mentionat si mai sus, populatia este in crestere, datorita cresterii natalitatii. Aceasta crestere a populatiei si distrugerea potentialului economic in urma celor doua razboaie cecene au dus la un nivel al somajului foarte ridicat. Unica productie partial reconstruita in urma razboiului a fost cea petroliera, Cecenia fiind punctul cheie al conductelor petroliere rusesti. Totodata, pe teritoriul Ceceniei are loc intersectarea traseelor gazelor naturale care vin atat din Rusia, cat si din Asia Centrala. Rezervele de petrol din Cecenia si Ingusetia pot fi estimate la 60 de milioane de tone. Aceste rezerve sunt suficiente sa sustina productia de petrol ruseasca pana in 2015. Din punct de vedere politic, Cecenia este considerata o republica federala, de catre Federatia Rusa si o republica independenta de catre separatisti. Aceste viziuni politice vor fi intelese prin o prezentare pe larg a istoriei Ceceniei.
Istoria Ceceniei
Cecenii, fac parte din stravechiul grup paleocaucazian Vainakh, fiind considerati, alaturi de georgieni, cei mai vechi locuitori ai Caucazului. Vechimea lor este atestata prin descoperiri arheologice (artefacte, picturi rupestre), care indica faptul ca a existat o continua locuire a Ceceniei timp de 8 milenii. Exista diverse legende privitoare la originea lor, insa cea mai raspandita este aceea conform careia stramosul cecenilor a fost un strain venit din Siria, pentru a evita o razbunare. Ceea ce este interesant la aceasta legenda este ca aceasta indica faptul ca stramosii cecenilor vin din sud, iar originea siriana poate avea legatura cu raspandirea ulterioara a islamismului in Cecenia. 
Teritoriul pe care sunt plasati actualmente cecenii se afla in acea parte a Caucazului pe unde au trecut formatiuni militare atat din Europa, cat si din Asia. In urma acestor treceri, populatia a ramas cu diverse relicve si monumente ale culturii materiale. Prima incursiune a triburilor nomade pe acest teritoriu a fost cea a scitilor, in secolul 7 i. Hr. Relatia dintre bastinasi si triburile nomade nu era bazata numai pe agresiune mutuala, ci si pe relatii economice si politice. O parte din nomazi s-au stabilit pe acest teritoriu, ocupandu-se cu agricultura sau cu constituirea unor asezari omenesti, ale caror ramasite au fost gasite in zona de campie a Ceceniei. In mileniul 1 d. Hr, un rol important in activitatea de productie, inafara agriculturii, a fost mestesugaria, indeosebi prelucrarea metalelor. Armele, ustensilele pentru productie sau podoabele erau facute din metal. In aceeasi perioada s-au stabilit schimburi, relatii economice, cat si politice cu vecinii (alanii, triburile georgiene, khazarii etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii ale Natiunii si Nationalismului. Cazul Ceceniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!