Tehnici de Comunicare

Extras din referat Cum descarc?

1. Pregatirea si sustinerea unei prezentari orale 

Sustinerea unei prezentari orale este una din cerintele frecvente in facultati si colegii. Faptul ca multi studenti se tem sa apara in public sau nu toti reusesc sa aiba succes tine si de o oarecare ignoranta: a sti cum trebuie sa faci o prezentare orala este o abilitate care poate fi dezvoltata si perfectionata. 

Uneori sintem surprinsi de faptul ca parca ne place mai mult sa-i ascultam pe oameni vorbind, povestind si explicind, decit sa ne cufundam in lectura. E mai rapid si mai spectaculos. Ascultatorii nu vor neaparat numai informatie; ei vor sa fie luati in consideratie, stimulati, antrenati, binedispusi. Acesta este si motivul pentru care ne plictisim sa-i ascultam pe cei care nu-si dezlipesc privirile de pe foaia de hirtie.
1.1. Factori interpersonali 

Toti cei care se sperie la gindul ca trebuie sa vorbeasca in public sint sfatuiti sa porneasca la drum cu ideea ca auditoriul e de partea lor. Publicul isi doreste sa ia parte la o prezentare reusita din toate punctele de vedere, dar va manifesta si o oarecare toleranta fata de greseli sau ezitari. Oricum ar fi, publicul porneste la drum de partea vorbitorului si va ramine de partea lui pina la sfirsitul prezentarii mai ales daca vorbitorul va face tot posibilul sa nu stirneasca vreun conflict sau se va feri sa ii aduca ofense prea mari. 

Ni se poate intimpla ca pe parcursul prezentarii sa mai uitam ce am vrut sa spunem sau cum trebuie sa continuam o idee, sa nu gasim imediat folia transparenta cu datele pe care trebuie sa le interpretam, sa ne impiedicam cind coborim de pe podium si totusi sa fim aplaudati cu caldura la sfirsit si sa ni se spuna ca prezentarea a placut. 

Daca vom sti cum sa comunicam publicului faptul ca il tratam cu interes si seriozitate, ca avem sa ii spunem lucruri importante si interesante, daca avem constiinta depunerii unui efort cit de mic pentru a ne pregati trup si suflet in vederea marii confruntari, publicul va simti si va manifesta toleranta. Cu cit publicul se va apropia, sub conducerea noastra, de miezul dezbaterilor, cu atit se va simti mai antrenat. 

Acesta este si motivul pentru care specialistii sugereaza vorbitorului mentinerea unui contact vizual permanent cu auditoriul. Aceasta permanenta nu trebuie insa inteleasa gresit: privirea insistenta, atintita asupra unei singure persoane ditr-un grup, pastrarea contactului vizual cu o persoana mai mult de 5-6 secunde trebuie evitate cu orice pret.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici de comunicare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!