Surse ale monoparentalitatii

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Definirea conceptului de monoparentalitate 3
Clasificarea surselor monoparentalitatii 4
1. Divortul 4
2. Decesul unuia dintre parteneri 6
3. Adoptia unui copil de catre o persoana singura 8
4. Nasterea unui copil in urma unei experiente sexuale care nu se concretizeaza intr-o casatorie 9
Film reprezentativ pentru sursele monoparentalitatii 10
Interpretarea scenei 10
Concluzie 11


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Monoparentalitatea reprezinta un tip restrans de familie, diferita de familia traditionala, deoarece este compusa doar dintr-un singur parinte si copiii sai. Fenomen raspandit atat la nivel global cat si la nivel national, monoparentalitatea este din ce in ce mai des intalnita. In societatea moderna, tot mai multi adulti isi cresc copiii singuri, fara a avea alaturi un partener (sot/sotie), pe al carui ajutor sa se poata bizui. Acest subiect a inceput sa atraga din ce in ce mai multa atentie, intrucat s-a observat o legatura intre acest stil de viata si efectele asupra copilului ce traieste intr-o astfel de familie. De asemenea, monoparentalitatea are la baza anumite surse ce determina aparitia sa si pe care, le vom detalia in randurile de mai jos.
Definirea conceptului de monoparentalitate
Notiunea de familie implica doua acceptiuni: una sociologica si una juridica. Astfel, din punct de vedere sociologic, ,,familia monoparentala poate fi definita ca un grup social constituit pe baza relatiilor de rudenie, intre unul dintre parinti (parintele singur) si copilul sau copiii sai, grup caracterizat prin stari afective, aspiratii si valori comune" (Stefan, 2001, p. 7). ,,Dintr-o perspectiva juridica, familia monoparentala apare ca un grup de persoane intre care s-au stabilit drepturi si obligatii, reglementate prin norme legale" (Stefan, 2001, p. 8) 
Potrivit ,,Dictionarului de Sociologie" monoparentalitatea este definita ca fiind un ,,menaj parafamilial format dintr-un singur parinte si copiii minori" si este privita ca o alternativa la familia clasica. (Zamfir & Vlasceanu, 1998)
,,Conceptul de familie monoparentala are meritul de a defini familia prin relatia parentala care este secundara in definitiile clasice ale familiei, si este preferabil termenilor de familie dezorganizata, familie dezmembrata, familie incompleta, familie disimetrica utilizati in literatura romaneasca, acesti termeni exprimand ideea de deformare a constelatiei familiale." (Scutaru, 2006, p. 101)
Termenul ,,familie monoparentala", cu un continut aparent simplu si clar, ascunde, totusi o serie de ,,capcane". Astfel, acest concept construieste in planul cunoasterii stiintifice si administrative o populatie riguros delimitata si omogena catre care pot fi orientate masuri de asistenta normalizate, conform unui principiu al egalitatii sociale. (Pitrou, 1994, apud Stanciulescu, 2002, p. 138)
Clasificarea surselor monoparentalitatii
Schimbarile care au antrenat familia, ca institutie sociala, in ultimele decenii au impus in mod tot mai accentuat monoparentalitatea. Astfel, in ultimii ani a crescut rapid ponderea familiilor monoparentale. In societatea moderna, tot mai multi adulti isi cresc copiii singuri, fara a avea alaturi un partener (sot/sotie), pe al carui ajutor sa se poata bizui. Cele mai multe familii monoparentale au ca unic parinte femeia. Familia monoparentala este considerata de unii un tip special de familie, in timp ce alti specialisti considera ca ea nu poate fi numita familie. Argumentele sunt diverse, de la simtul comun si traditie care spun ca pentru a exista o familie este nevoie de cuplul sot-sotie si pana la statisticile care demonstreaza ca fiind foarte raspandite in anumite tari sau regiuni, familiile monoparentale au devenit si au fost acceptate social ca un nou tip de familie. (Maxim & Popoveniuc, 2005, apud Zamfir, 1999, p. 92)
Familia monoparentala poate sa rezulte din diferite situatii, cum ar fi: 
1. divortul;
2. decesul unuia dintre parteneri;
3. adoptia unui copil de catre o persoana singura;
4. nasterea unui copil in urma unei experiente sexuale care nu se concretizeaza intr-o casatorie. (Voinea, 2008, p. 6)


Fisiere in arhiva (1):

  • Surse ale monoparentalitatii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Anonim. (2016, 09 05). Problemele copilului fara un parinte . Preluat pe 05 08, 2018, de pe Sapte pitici: http://www.7p.ro/Default.aspx?PageID=1164
Ardelean, C. (2003, 07 12). Divortul si efectele acestuia. Agora - revista trimestriala. Asistenta sociala. Psihopedagogie, pg. 128-132.
Buzducea, D. (2013). Economia sociala a grupurilor vulnerabile. Bucuresti: Polirom.
Dragomir, B. (2013, 08 26). Adoptia, un nou trend printre femeile singure. Preluat pe 05 07, 2018, de pe One.ro: http://www.one.ro/relatii-sex/relatii/adoptia-un-nou-trend-printre-femeile-singure-11271099
Haragus, M. (2011, 04 11). Nasterile in contexte diferite de cel marital. Revista de sociologie, pg. 2-20.
Maxim, S.-T., & Popoveniuc, B. (2005). Analele Universitatii ,,Stefan cel Mare" Suceana. Seria filosofie si disciplice socio-umane. Suceava: Editura Universitatii din Suceava.
Mitrofan, I., & Ciuperca, C. (1998). Incursiune in psihosociologia si psihosexologia familiei. Bucuresti: Edit Press.
Scutaru, A. (2006). Familia monoparentala de la vulnerabilitate la autocontrol. Bucuresti: Lumen.
Segalen, M. (2011). Sociologia familiei. Bucuresti: Polirom.
Stanciulescu, E. (2002). Sociologia educatiei familiale (Vol. I). Bucuresti: Polirom.
Serb, D. (2008, 06 03). Mama singura, vreau sa adopt. Preluat pe 05 05, 2018, de pe ele.ro: https://www.ele.ro/estetica/epilare-definitiva/mama-singura-vreau-sa-adopt-22848
Stefan, C. (2001). Familia monoparentala. Aspecte privind protectia sociala. Timisoara: Editura Arefeana.
Voinea, M. (2008). Tipologia familiilor monoparentale din Romania. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti.
Zamfir, C., & Vlasceanu, L. (1998). Dictionar de sociologie. Bucuresti: Editura Babel.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!