Studiu de Autor - Dimitrie Gusti

Extras din referat Cum descarc?

Dimitrie Gusti
Dimitrie Gusti s-a nascut pe data de 13 februarie 1880 in Iasi si s-a stins din viata pe 30 octombrie 1955 in Bucuresti. El a fost filozof, profesor, sociolog si estetician; fondator al Scolii de sociologie de la Bucuresti; presedinte al Academiei Romane (2 iunie 1944-8 iunie 1946). 
Despre viata sa:
Isi face studiile universitare la Leipzig (1900-1904) si Berlin (1904-1909), unde urmeaza filozofia, respectiv, dreptul. Se documenteaza, in mod liber, in domeniile economiei, istoriei, antropogeografiei, criminologiei. Doctor in filozofie (1904), avandu-l coordonator pe W. Wundt, cel care il initiaza in preocuparile de psihologie a popoarelor. Dupa terminarea studiilor in Germania lucreaza un timp la Paris, cu sociologul Emil Durkheim, care ii devine mentor. 
Revenit in tara, este profesor (1910-1920) la Catedra de Istorie filozofiei antice si Morala a Facultatii de Litere a Universitatii din Iasi, apoi la Catedra de Sociologie, etica si politica de la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. Ca profesor, pune accent pe insusirea si aplicarea metodelor de cercetare de catre studenti, fara de care considera ca pregatirea teoretica nu si-ar fi avut rostul. Fondeaza si conduce Asociatia pentru Stiinta si Reforma Sociala (1919-1921), Institutul Social Roman (1921-1939; 1944-1948), Institutul de Stiinte Sociale al Romaniei (1939-1944), Consiliul National de Cercetari Stiintifice (1947-1948). Are o contributie importanta la infiintarea Muzeului Satului din Bucuresti (1936), pentru care a depus o munca staruitoare. Infiinteaza si conduce revistele "Arhiva pentru stiinta si reforma sociala" (1919-1943) si ,,Sociologie romaneasca" (1936-1944). 
Este fondatorul Scolii sociologice (monografice) de la Bucuresti.
D. Gusti rezuma sistemul sau sociologic la cateva enunturi:
*Societatea se compune din unitati sociale, adica din grupari de oameni legati intre ei printr-o organizare activa si o interdependenta sufleteasca;
*Esenta societatii este vointa sociala;
*Vointa sociala depune ca manifestari de viata: o activitate economica si una spirituala, reglementate de o a activitate juridica si de o activitate politica;
*Vointa sociala este conditionata in manifestarile ei de o serie de factori sau cadre care pot fi reduse la patru categorii fundamentale: cosmic, biologic, psihic si istoric;
*Schimbarile suferite de societate in decursul timpului, prin activitatile ei si sub inraurirea factorilor conditionanti, se numesc procese sociale;
*Inceputurile de dezvoltare pe care le putem surprinde in realitatea prezenta si, deci, le putem prevedea cu o oarecare precizie, se numesc tendinte sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Autor - Dimitrie Gusti.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!