Studenția și tehnologia - cum a influențat revoluția tehnologică și informațională modul în care învățăm

Extras din referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE- scopul, obiectivele, limitele și ipotezele cercetării
Scopul acestei cercetări este de a înfățișa cât mai exact care este modul în care tehnologia și noile device-uri ( de exemplu: tabletă, telefonul, laptopul, PC-ul, Kindel-ul, smart watch-ul, etc.) influențează viața studenților și în același timp, modul în care aceștia se folosesc de tehnologie în învațare. Această cercetare a pornit de la întrebările: „Există o legătură fundamentală între actuala tehnologie și modul de învățare al studenților?” și „Influențează gradul de performanță al dispozitivelor tehnologice( de exemplu: laptop, tabletă) rezultatele academice ale studenților? Sau acestea nu sunt necesare într-un mod indispensabil?).
Obiectivul principal al acestei cercetări este de a înțelege și clarifica acest fenomen social care a cunoscut o puternică dezvoltare în era nostra( evoluția tehnologiei și cum influențează ea viață studenților). Un alt obiectiv este acela de a determina punctele forțe ale tehnologiei și ale internetului în învățarea comprehensivă a studenților, dar și pe cele slabe( dacă există sau nu).
În realizarea acestei cercetări principala limită a fost constrângerea de timp, întrucât intervievarea unui eșantion reprezentativ alcătuit din aproximativ 14-15 persoane( studenți de toate vârstele) necesită destul de mult timp. O altă limită pot spune că a fost de natură financiară, deoarece această metodă calitativă este mai costisitoare decât una cantitativă.
Ipoteza de la care am pornit este: „ Cu cât tehnologia evoluează mai rapid , cu atât viața studenților este mai ușurată”. O altă ipoteză pe care am identificat-o, ar putea fi: „Dacă utilizează noile device-uri, atunci procesul de învățare în rândul studenților este ușurat” sau „ Cu cât noile device-uri sunt mai performanțe, cu atât gradul de necesitate al tehnologiei pentru studenți crește”. În urmă realizării cercetării voi afla dacă ipotezele mele sunt confirmate sau infirmate.
II. DOCUMENTARE- analiza științifică a literaturii de specialitate( studiul bibliografiei)
În realizarea acestui proiect de cercetare, pe care l-am efectuat cu ajutorul unei metode calitative( interviul) având ca instrument de cercetare ghidul de interviu, am realizat o cercetare amănunțită a literaturii de specialitate (cărți și articole de specialitate) aflată în concordanță cu tema propusă. Prin termenul de „tehnologie” se înțelege că este un domeniu care cuprinde principalele dispozitive și metode necesare ușurării vieții omului, și care a evoluat odată cu acesta. În ceea ce privește educația, progresul tehnologiei „a influențat puternic domeniul educațional” (Ceobanu, 2018), simplificând semnificativ modul de predare al profesorilor si pe cel de învățare al elevilor și al studenților. 
Pornind de la ipoteza pe care am enunțat-o mai sus(și anume „ Cu cât tehnologia evoluează mai rapid , cu atât viața studenților este mai ușurată”) am identificat faptul că tehnologia este indispensabilă pentru studenții de azi, deoarece așa cum se spune și în literatură de specialitate: „ tehnologia(...) asistă învățarea din ce în ce mai mult” (Ceobanu, 2018) . Întrucât tehnologia se dezvoltă odată cu specia noastră, studenții cu precădere ar trebui să se întrebe mai des cum pot utiliza acest beneficiu pentru a-și putea ușura și îmbunătății modul de învățare. 
Astăzi studenții au milioane de pagini cu materiale utile care le pot ușura învățarea, informația aflandu-se doar la un click distanță. Însă studenții de acum 30 de ani, de exemplu nu aveau nici telefoane, nici calculatoare și nici internet. Singura metodă de a-și aprofunda cunoștiințele era prin cititrea de cărți, și acestea procurându-se cu greutate. Așadar întrebarea este când a cunoscut tehnologia o evoluția așa uimitoare și cum s-a ajuns la performanța ca studenții să aibă atât de multă informație? Răspunsul este ușor de intuit. În România, de exemplu, tehnologia a început să evolueze cu pași repezi odată cu căderea comunismului după revoluția din decembrie 1989. De atunci și până în prezent, tehnologia și noile device-uri au cunoscut un puternic impact atât în rândul studenților, cât și în rândul tuturor oamenilor. Nu este de mirare, așadar că astăzi studenții sunt considerați ca făcând „ parte din categoria nativilor digitali” (Prensky, 2001).


Fisiere in arhiva (1):

  • Studentia si tehnologia - cum a influentat revolutia tehnologica si informationala modul in care invatam.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Ceobanu, C. (2018). Învățarea în mediul virtual: Ghid de utilizare a calculatorului în educație. Polirom.
Chickering, A. a. (1996, october). Implementing the Seven Principles: Technology as Lever. AAHE Bulletin , pp. 3-6.
Iancu, Ș. (2005). Impactul social al utilizării tehnologiei informației și comunicațiilor .
Prensky, M. (2001). Digital Natives, Digital Immigrants . On the Horizon .


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!